شاپرک سهم کارت‌خوان‌ها از تراکنش‌های کارتی را منتشر کرد - تکفارس 
شاپرک سهم کارت‌خوان‌ها از تراکنش‌های کارتی را منتشر کرد - تکفارس 
شاپرک سهم کارت‌خوان‌ها از تراکنش‌های کارتی را منتشر کرد - تکفارس 

شاپرک سهم کارت‌خوان‌ها از تراکنش‌های کارتی را منتشر کرد

محمدرضا داوری
۱۶ فروردین ۱۳۹۹ - 16:31
شاپرک سهم کارت‌خوان‌ها از تراکنش‌های کارتی را منتشر کرد - تکفارس 

میزان تراکنش‌های شاپرکی در اسفند ماه گذشته برخلاف سال‌های پیش نه تنها رشد نداشت بلکه نسبت به بهمن ماه ۹۸ با کاهش ۱.۳ درصدی نیز روبرو شده است. این اولین باری است که تعداد تراکنش‌های شاپرکی در ماه پایانی یک سال به‌جای افزایش، کاهش یافته است. درحال حاضر، گسترش ویروس کرونا و در نهایت خانه‌نشین شدن مردم موجب کاهش خریدها و همچنین کاهش انجام تراکنش‌های کارتی در بستر شاپرک شده است.

هر ساله با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال تعداد تراکنش‌های بانکی رو به رشد بود به طوری که کوچکترین مشکلی در بستر هر کدام از بانک‌ها می‌توانست کل شبکه را با مشکل مواجه کند؛ اما در روزهای پایانی سال ۹۸ مدیران شتاب چنین استرسی را پشت سر نگذاشتند و با خیال راحت‌تری به نمودارها و گراف‌های افزایش میزان تراکنش‌ها نگاه می‌کردند.

براساس گزارش شاپرک تعداد تراکنش‌های اسفند ماه نسبت به بهمن ماه ۱.۳ درصد کاهش یافته، این کاهش تعداد تراکنش طی سال‌های گذشته تقریبا بی‌سابقه بوده است. در سال ۹۷ تعداد تراکنش‌های انجام شده در اسفندماه نسبت به ماه قبل آن ۱۲.۵ درصد رشد و در سال ۹۶ میزان افزایش تعداد تراکنش‌ها در اسفند ماه نسبت به بهمن ماه به ۱۳.۳۹ درصد افزایش داشت.

تعداد رشد تراکنش‌های صورت گرفته در اسفندماه ۹۸ نسبت به مدت مشابه در سال ۹۷ فقط ۲.۸ درصد بوده، این در حالی است که تعداد تراکنش‌های انجام شده از طریق شاپرک در سال ۹۷ نسبت به سال ماقبل آن ۲۶.۴۹ درصد و تراکنش‌های شاپرکی در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ نیز رشدی معادل ۲۵.۸۳ درصد را تجربه داشتند.

کاهش میزان تراکنش‌های انجام شده در شبکه شاپرک حاکی از، کاهش میزان خرید مردم و در نهایت کاهش میزان تراکنش‌های کارتی کشور در سال پیش است. طی سال‌های گذشته استقبال مردم نسبت به خرید کارتی افزایش یافته و اکثریت مردم ترجیح می‌دهند که به جای پول نقد از کارت بانکی برای خرید خود استفاده کنند؛ در دوره گسترش ویروس کرونا نیز برای بالا رفتن امنیت سلامتی افراد پرداخت‌های آنلاین جایگزین پرداخت‌های کارتی شده است؛ اما کاهش تعداد تراکنش‌های صورت گرفته روی شبکه شاپرک در کل نشان دهنده کاهش خریدهای انجام شده از سوی مردم و کسب و کارها است.

با توجه به استقبال مردم از خریدهای اینترنتی طی اسفند ماه انتظار بود که میزان تراکنش‌های اینترنتی نسبت به بهمن ماه افزایش یابد؛ اما آمار شاپرک چیز دیگری را نشان می‌دهد. طبق گزارش شاپرک در اسفند ماه متوسط تعداد تراکنش هر ابزار پذیرش شاپرکی ۲۱۱ تراکنش است که این تعداد نسبت به مقدار مشابه در ماه گذشته کاهش ۲.۱۸ درصدی را نشان می‌دهد. بیشترین کاهش متوسط تعداد ترکنش‌ها مربوط به ابزار پذیرش اینترنتی است. در اسفند ماه متوسط تعداد تراکنش‌های اینترنتی با کاهش ۱۶.۷۹ درصدی از ۱۱۸ تراکنش در بهمن ماه ۹۸ به ۱۰۱ تراکنش در اسفند رسید.

یکی از نکات قابل توجه، تفاوت سهم هر کدام از ابزارهای پذیرش از تعداد کل تراکنش‌های انجام شده طی سال‌های گذشته است با وجود اینکه طی سال‌های گذشته روی تراکنش‌های اینترنتی و خرید اینترنتی تمرکز زیادی شده است و نه تنها پهنای باند در کشور افزایش یافته بلکه ابزارهای هوشمند نیز در بین مردم با استقبال زیادی مواجه شده اما گزارش‌های شاپرک نشان می‌دهد که استقبال مردم از ابزارهای پذیرش اینترنتی طی سال‌های گذشته تغییر زیادی نداشته است.

طبق آمار اسفند ماه ۹۸ سهم کارتخوان‌های فروشگاهی از کل تراکنش‌های شاپرک ۹۰.۹۷ درصد است و ابزار پذیرش اینترنتی سهمی معادل ۵.۰۵ درصد را به خود اختصاص می‌دهد و در مقابل کمترین سهم در اختیار ابزار پذیرش موبایلی است که سهمی معادل ۳.۹۹ درصد را دارند.

گفتنی است که در سال ۹۷ سهم کارتخوان‌های فروشگاهی از تعداد تراکنش‌ها ۸۹.۰۶ درصد، سهم ابزارهای اینترنتی ۵.۴۳ درصد و سهم ابزار پذیرش موبایلی ۵.۵۱ درصد بوده است.

مقایسه این آمار نشان‌دهنده آن است که به‌جای افزایش سهم ابزارهای پذیرش اینترنتی و موبایلی طی دو سال اخیر سهم آنها کاهش یافته و این آمار وقتی جالب‌تر می‌شود که در کنار نمودارهای سال ۹۶ قرار گیرند. طبق گزارش شاپرک در سال ۹۶ سهم کارتخوان‌های فروشگاهی از میزان کل تراکنش‌ها ۸۹.۴۱ درصد سهم ابزار پذیرش اینترنتی ۳.۹۳ درصد و سهم ابزار پذیرش موبایلی ۶.۶۷ درصد بوده است. در واقع طی این سال‌ها با افزایش میزان پهنای‌باند در کشور و همچنین افزایش سهم تعداد گوشی‌های هوشمند در شبکه به نظر می‌رسد استقبال مردم از این ابزارها بر خلاف تصور همگان کاهش یافته است.

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید