بررسی مک بوک پرو ۱۴ و ۱۶ اینچی (۲۰۲۱) - تکفارس 
بررسی مک بوک پرو ۱۴ و ۱۶ اینچی (۲۰۲۱) - تکفارس 

بررسی مک بوک پرو ۱۴ و ۱۶ اینچی (۲۰۲۱)

مهدی حلوائی
۱۶ آبان ۱۴۰۰ - 09:54
بررسی مک بوک پرو ۱۴ و ۱۶ اینچی اپل

تقریباً یک سال پیش بود که اپل از تصمیم خود برای عدم استفاده از پردازنده‌های اینتل در نسل جدید محصولات خود از جمله مک بوک پرو خبر داد. اپل در آن زمان اعلام کرد که قصد دارد تا لپ تاپ‌ها و دیگر محصولات جدید خود را به پردازنده‌های اختصاصی خود مجهز کند و هرچند که این اقدامی پرخطر به حساب می‌آمد اما حالا به وضوح می‌توان دید که چرا این شرکت دست به چنین اقدامی زده است.

لپ تاپ‌های مک بوک پرو ۱۴ اینچی و مک بوک پرو ۱۶ اینچی اپل که از پردازنده‌های اختصاصی جدید M1 پرو و M1 مکس بهره برده‌اند، بدون شک یکی از سریع‌ترین و قدرتمندترین لپ تاپ‌های فعلی بازار بوده که در عین حال، عمر باتری فوق‌العاده‌ای نیز دارند.

البته این لپ تاپ‌ها بی‌عیب و نقص نبوده و اکوسیستم نرم‌افزاری مک هنوز به‌طور کامل با بخش گرافیکی تراشه‌های جدید اپل هماهنگ نیست. با این وجود، اپل با عرضه‌ی لپ تاپ‌های جدید خود موفق شده‌ تا استاندارد تازه‌ای را در بازار لپ تاپ‌ها تعیین کند؛ استانداردی که شرکت‌هایی مانند اینتل، ای ام دی و انویدیا برای رسیدن به آن باید سخت تلاش کنند.

مک بوک پرو 14 و 16 اینچی

طراحی

اولین تغییری که در بخش طراحی مک بوک پروهای جدید اپل قابل مشاهده است، وزن سنگین‌تر و ضخامت بیشتر آن‌ها نسبت به نسخه‌های قدیمی‌تر است. البته بدنه‌ی این لپ تاپ‌ها تفاوت زیادی با نسخه‌های قبلی نداشته و بیشترین تغییر در بخش صفحه نمایش آن‌ها ایجاد شده است.

ضخامت بیشتر مک بوک پروهای جدید باعث شده تا سیستم خنک‌سازی آن‌ها کار ساده‌تری داشته باشند و همچنین امکان استفاده از درگاه‌های بیشتر نیز فراهم شود.

لیست درگاه‌های مک بوک پروی جدید شامل درگاه HDMI 2.0، شیار کارت میکرو اس‌دی از نوع UHS-II، سه درگاه USB-C 4، درگاه شارژ مگ‌سیف ۳ و جک هدفون می‌شود. نکته‌ی عجیب در مورد شارژر مگ‌سیف ۳ مک‌ بوک پروی جدید، مربوط به کابل USB-C آن است.

شما می‌توانید هر دو دستگاه را از طریق درگاه‌های USB-C شارژ کرده و نسخه‌ی ۱۴ اینچی را از طریق آداپتور شارژ ۱۰۰ واتی و یک کابل USB-C که از این توان پشتیبانی کند، فست شارژ کنید.

اما این موضوع برای نسخه‌ی ۱۶ اینچی کمی متفاوت بوده و برای فست شارژ آن حتماً باید از یک آداپتور شارژ ۱۴۰ واتی (و یا بالاتر) در درگاه مگ‌سیف استفاده کنید. این در حالی است که مگ‌سیف تنها درگاهی است که از فناوری شارژ جدید پاور دلیوری (PD) پشتیبانی می‌کند. همچنین هنگام شارژ هیچ پیغامی مبنی بر استفاده از فناوری فست شارژ نمایش داده نمی‌شود و شما تنها می‌توانید امیدوار باشید که لپ تاپ شما از طریق این فناوری در حال شارژشدن است.

خوشبختانه سرانجام می‌توان صفحه کلید لپ تاپ‌های مک بوک پرو را استاندارد تلقی کرد. اپل در صفحه کلید این لپ تاپ‌ها از تاچ بار استفاده نکرده و کلیدهای فانکشن را به آن‌ها اضافه کرده است. به‌طور کلی عملکرد صفحه کلید مک بوک پروهای جدید بسیار مناسب بوده و مشکل خاصی در آن‌ها دیده نمی‌شود.

مک بوک پرو 16 اینچی

صفحه نمایش

صفحه نمایش مک بوک پرو ۲۰۲۱ بدون شک یکی از بهترین صفحه نمایش‌های موجود در بازار بوده و عملکرد آن دست کمی از نمایشگر ۵۰۰۰ دلاری اپل Pro Display XDR ندارد.

اپل در قسمت بالایی این صفحه نمایش از ناچ کوچکی بهره برده که وب‌کم ۱۰۸۰ پیکسلی، ال ای دی دوربین، حسگر تشخیص نور TrueTone و حسگر تشخیص نور امبینت دستگاه را درون خود جای داده است. نسبت ابعاد این صفحه نمایش ۱۶:۱۰ بوده و پس از چندبار کارکردن با لپ تاپ، وجود ناچ بالای صفحه نمایش برایتان عادی خواهد شد.

با این وجود اگر شما نیز از ناچ بالای صفحه نمایش ناراضی هستید، می‌توانید با استفاده از نرم‌افزارهای مختلف، نوار بالای صفحه نمایش را تاریک کرده تا ناچ آن قابل مشاهده نباشد.

اپل همچنین در مک بوک پروهای جدید از حسگر اثر انگشت تاچ آی‌دی (TouchID) بهره برده اما انتظار می‌رفت که به جای آن از حسگر تشخیص چهره‌ی فیس آی‌دی (FaceID) پشتیبانی می‌کرد. دقیقاً مشخص نیست که اپل چه زمانی قصد دارد تا ناچ را از محصولات خود به‌طور کلی حذف کند اما فعلاً که چنین اتفاقی نیفتاده است.

مک بوک پرو 16 اینچی

صفحه نمایش مک بوک پروهای جدید از نوع مینی ال‌ ای دی بوده که رنگ‌ها (به‌ویژه رنگ‌ سیاه) را با دقتی فوق‌العاده بالا نشان می‌دهند. فناوری XDR این صفحه نمایش باعث شده تا حداکثر میزان روشنایی آن به ۱.۶۰۰ نیت برسد. با این وجود، میزان روشنایی این صفحه نمایش در اکثر مواقع ۵۰۰ نیت بوده و تنها هنگام پخش محتوای HDR به ۱۶۰۰ نیت می‌رسد.

خوشبختانه امکان اجرای بیشتر اپلیکیشن‌ها مانند یوتیوب در کروم و سافاری به‌صورت HDR وجود داشته و شما می‌توانید با استفاده از این قابلیت و روشنایی ۱۶۰۰ نیت، تصاویر و ویدیوها را با کیفیتی بی‌نظیر تماشا کنید.

آخرین ویژگی این صفحه نمایش نیز فناوری اختصاصی ProMotion بوده که امکان اجرای محتوا با نرخ تازه‌سازی متغیر ۲۴ تا ۱۲۰ هرتز را به آن می‌دهد. تفاوت اصلی نرخ تازه‌سازی ۱۲۰ هرتز تنها در زمان اجرای بازی‌ها مشاهده شده و در بخش‌های دیگر تفاوت خاصی با نرخ استاندارد ندارد.

مطالب مرتبط:

مک بوک پرو 16 اینچی

عملکرد

طراحی سری پردازنده‌های M1 به‌ویژه در مقایسه با معماری X86 چندان پیچیده نبوده چرا که بخش‌های اصلی آن‌ها شبیه به یکدیگر است. هسته‌های پردازنده‌های اپل در حال حاضر به سه نوع کم‌مصرف، قدرتمند و گرافیکی تقسیم شده‌ و هر کدام از تراشه‌های M1 از ترکیب مختلفی از این سه نوع هسته بهره می‌برند.

برای مثال تراشه‌ی M1 لپ تاپ مک بوک پرو ۱۳ اینچی ۲۰۲۰ از ترکیب چهار هسته‌ی کم‌مصرف، هشت هسته‌ی قدرتمند و هشت هسته‌ی گرافیکی تشکیل شده است.

در طرف دیگر، تراشه‌های M1 پرو و M1 مکس از دو هسته‌ی کم‌مصرف و هشت هسته‌ی قدرتمند بهره برده‌اند. با این وجود، تفاوت اصلی M1 پرو و M1 مکس با نسخه‌ی قبلی در تعداد هسته‌های گرافیکی آن‌هاست. تراشه‌ی M1 پرو از ۱۶ هسته‌ی گرافیکی تشکیل شده و M1 مکس نیز در دو نسخه‌ با ۲۴ و ۳۲ تراشه‌ی گرافیکی تولید شده است.

همان‌طور که قبلاً نیز گفته شد، هیچ تفاوتی بین این هسته‌ها وجود نداشته و تنها تعداد، سرعت حافظه و انکودر ویدیویی آن‌ها در هر پردازنده متفاوت است. تراشه‌ی M1 مکس نمره‌ی خیره‌کننده‌ای را در خروجی‌گرفتن ۴کی و ۸کی ادوبی پریمیر پرو از بنچمارک PugetBunch دریافت کرد و از این نظر بالاتر از کارت‌های انویدیا RTX 3080 و ای ام دی ۵۹۰۰HX قرار گرفت.

بنچمارک Pugetbench مک بوک پرو 14 و 16 اینچی اپل

در حال حاضر هیچ‌یک از کارت‌های گرافیک انویدیا و ای ام دی در ادوبی پریمیر پرو توانایی رقابت با این تراشه را ندارند. توجه داشته باشید که اپل چنین عملکردی را روی یک لپ تاپ و با استفاده از یک باتری ارائه داده و همین موضوع کار فوق‌العاده و تحسین‌برانگیز این شرکت را نشان می‌دهد.

عملکرد هر دو تراشه‌ی M1 مکس و M1 پرو در بنچمارک‌های Cinebench و Geekbench تقریباً یکسان بوده که علت آن استفاده از ترکیب هسته‌های مشابه است. با این وجود، عملکرد گرافیکی M1 مکس با توجه به استفاده از هسته‌های گرافیکی بیشتر با نسخه‌ی پرو تفاوت داشته و در عوض میزان مصرف باتری آن نیز بالاتر است.

نکته‌ی منفی در مورد عملکرد این پردازنده‌ها، نیاز آن‌ها به بهینه‌بودن نرم‌افزارها برای استفاده از آن‌هاست. برای مثال در آزمایش‌های انجام‌شده، نرم‌افزار پریمیر پروی ادوبی به اندازه‌ی نرم‌افزار فاینال کات پروی اپل بهینه نبوده و نرم‌افزار اختصاصی اپل در خروجی‌گرفتن یک ویدیوی ۴کی ۱۴ دقیقه‌ای حدود ۱۰ برابر سریع‌تر از نرم‌افزار ادوبی بود. به‌طور خلاصه، عملکرد تراشه‌های جدید اپل در اپلیکیشن‌های بهینه‌نشده بسیار خوب بوده اما در اپلیکیشن‌های بهینه فوق‌العاده است.

بنچمارک Cinebench مک بوک پرو 14 و 16 اینچی

یکی از بخش‌هایی که این تراشه‌ها در آن چندان درخشان ظاهر نشده‌اند، بازی‌های ویدیویی است. M1 پرو و M1 مکس علی‌رغم قدرت بالای خود، برای تولید محتوا طراحی شده‌اند و از این رو نمی‌توان آن‌ها را تراشه‌های مخصوص اجرای بازی‌‌ به حساب آورد. پردازنده‌ی M1 مکس بازی The Shadow of the Tomb Raider را در بالاترین حالت گرافیکی با رزولوشن فول اچ‌دی به‌صورت ۸۴ فریم در ثانیه اجرا کرد.

این بازی در لپ تاپ Zephrus G14 نیز به همین صورت اجرا شد و لپ تاپ Strix G15 نیز آن را با نرخ ۹۴ فریم بر ثانیه اجرا کرد. این در حالی است که قیمت دو لپ تاپ Zephrus G14 و Strix G15 در مقایسه با مک بوک پروهای جدید اپل بسیار پایین‌تر است. از این رو اگر قصد دارید تا این لپ تاپ‌ها را برای اجرای بازی‌ها خریداری کنید، پیشنهاد می‌شود که گزینه‌های دیگر موجود در بازار را بررسی کنید.

مک بوک پرو 14 و 16 اینچی اپل

باتری

باتری مک بوک پروهای جدید اپل بدون شک یکی از نقاط قوت اصلی آن‌ها بوده است. در آزمایش‌های وب‌سایت ورج، مک بوک پروی ۱۶ اینچی با پردازنده‌ی M1 پرو موفق شد که با استفاده‌ی مداوم تا ۱۶ ساعت شارژ نگه دارد.

در واقع این بیشترین مدت زمانی است که یک لپ تاپ توانسته تا با یک بار شارژ روشن بماند. این آزمایش شامل بازکردن چندین صفحه در مرورگر کروم، اجرای نرم‌افزارهایی مانند اسلک و اسپاتیفای، تماس تصویری توسط زوم و پخش ویدیو در یوتیوب شد.

مک بوک پرو 14 و 16 اینچی اپل

باتری‌های نسخه‌های دیگر مک بوک پرو ۲۰۲۱ نتوانستند تا به این اندازه دوام بیاورند اما عملکرد آن‌ها در مقایسه با محصولات شرکت‌های دیگر عالی بود. مک بوک پرو ۱۴ اینچی با پردازنده‌ی M1 پرو در شرایط مشابه کمی بیش از ۱۰ ساعت و نیم شارژ نگه داشت و این میزان برای نسخه‌ی ۱۶ اینچی با پردازند‌ی M1 مکس حدود ۱۰ ساعت بود. اتصال این نسخه از مک بوک پرو به تلویزیون از طریق کابل HDMI موجب شد که این لپ تاپ تنها ۷ ساعت دوام بیاورد.

عملکرد درخشان لپ تاپ‌های جدید اپل نتیجه‌ی استفاده از باتری‌ ۱۰۰ وات‌ساعتی (نسخه‌ی ۱۶ اینچی) و ۷۰ وات‌ساعتی (نسخه‌ی ۱۴ اینچی) در آن‌ها بوده است. توجه داشته باشید که نسخه‌ی مجهز به تراشه‌ی M1 مکس از چندین تراشه‌ی گرافیکی بهره برده و در نتیجه شارژ باتری آن زودتر از دیگر نسخه‌ها خالی می‌شود.

جمع بندی

مک بوک پروهای جدید اپل اگر بهترین لپ تاپ‌های موجود در بازار نباشند بدون شک جزو بهترین‌ آن‌ها هستند. این لپ تاپ‌ها عملکرد فوق سریع و عمر باتری فوق‌العاده‌ بالا را در دسترس شما قرار می‌دهند. همچنین اپل در این محصولات از طراحی جدیدی استفاده کرده که ظاهری مدرن را به آن‌ها بخشیده است. البته در صورتی که ناچ بالای صفحه نمایش را به حساب نیاوریم.

مشکل اصلی این لپ تاپ‌ها قیمت بسیار بالای آن‌هاست. قیمت پایه‌ی مک بوک پروی ۱۴ اینچی با پردازنده‌ی M1 پرو ۱.۹۹۹ دلار بوده و نسخه‌ی ۱۶ اینچی با پردازنده‌ی M1 مکس، ۳۲ هسته‌ی گرافیکی، ۶۴ گیگابایت رم و ۲ ترابایت حافظه‌ی داخلی ۴.۳۹۹ دلار قیمت‌ خواهد داشت.

به‌طور خلاصه می‌توان گفت که مک بوک پروهای ۲۰۲۱ بهترین گزینه‌ی موجود برای تولیدکنندگان محتوا بوده و اگر شما هم جزو این دسته از کاربران هستید و مشکلی با هزینه‌ی بالای این لپ تاپ‌ها ندارید، در خرید آن‌ها شک نکنید.


نکات مثبت:

  • عملکرد فوق‌العاده
  • صفحه نمایش بی‌نظیر
  • حذف تاچ بار
  • درگاه‌های متنوع

نکات منفی:

  • قیمت بالا
  • عدم بهینه‌بودن برخی از نرم‌افزارها با تراشه‌ی M1

۹.۵/۱۰


نظر شما در مورد مک بوک پروهای ۱۴ و ۱۶ اینچی جدید اپل چیست؟ به‌نظر شما کدام لپ تاپ توان رقابت با این محصولات جدید اپل را خواهند داشت؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید