در علم ستارهشناسی، وقتی ستارگان بزرگ به پایان عمر خود میرسند دچار انفجار میشوند و انرژی عطیمی به نام سوپرنوا آزاد میکنند که مدت زمان این انفجار چندان طولانی نیست و گاهی ثبت آن توسط تلسکوپهای فضایی کار راحتی نیست.
دلیل مشکل بودن ثبت تصاویر آنها این است که دانشمندان نمیدانند این پدیدهها در کجای کیهان و در چه زمانی اتفاق میافتند، اما خوشبختانه تلسکوپ هابل توانسته سه لحظه متفاوت از یک سوپرنوا را ثبت کند و آن را به زمین ارسال کند.
یکی از ستارهشناسان ناسا گفته است که بسیار سخت است بتوان یک سوپرنوا را در مراحل بسیار اولیه پیدلیش آن ثبت کرد. از آنجائیکه این پدیده فقط چند ساعت یا چند روز طول میکشد بنابراین شانس یافتن آن بسیار کم است. حالا تلسکوپ هابل توانسته در اتفاقی نادر سه پرده متوالی از زندگی یک سوپرنوا را ثبت کند.
- ثبت تصویر زیبا از دو کهکشان نزدیک به هم توسط تلسکوپ هابل
- تلسکوپ فضایی هابل یک سیاه چاله جدا افتاده را کشف کرد
در تصویر، سه نقطه متفاوت دیده میشود که در اثر پدیدهای به نام لنز گرانشی ایجاد شده است. در این پدیده، یک جرم فضایی غولپیکر مثل یک کهکشان که بین ما و سوژه موردنظر ما قرار دارد بهعنوان یک عدسی تلسکوپ عمل میکند و تصویر واضحتر آن سوژه را به ما نشان میدهد. این مورد نیز نور رسیده از سوپرنوای مذکور به تلسکوپ هابل توسط سه جرم غول پیکر منحرف شده و سه تصویر متفاوت از آن سوپرنوا را تشکیل داده است.
این سوپرنوا احتمالا ۱۱ میلیارد سال پیش به چجود آمده است و نور آن تازه به ما میرسد. این نشان میدهد سوپرنوای ثبت شده توسط هابل در اوایل شکلگیری کیهان در ۱۳.۸ میلیارد سال پیش ایجاد شده است. دانشمندان معتقدند که ستارهای که در اثر انفجار آن این سوپرنوا به وحود آمده است احتمالا ۵۰۰ برابر بزرگتر ار خورشید ما بوده است. به این نوع ستارهها ابرغولهای سرخ گفته میشود.
منبع: DigitalTrends
نظرات