شکست دوباره نوکیا؛ وقتی نوستالژی کافی نیست - تکفارس 
شکست دوباره نوکیا؛ وقتی نوستالژی کافی نیست - تکفارس 

شکست دوباره نوکیا؛ وقتی نوستالژی کافی نیست

مهدی ملکی
۱۲ آذر ۱۴۰۰ - 18:00
چرا نوکیا دوباره در صنعت موبایل شکست خورد؟

نوستالژی چیز قدرتمندی است؛ به شدت قدرتمند. نوستالژی می‌تواند احساسات را دست‌کاری، اعتماد را باز‌آفرینی و حس همدلی را تقویت کند. چه چیزی دیگری قادر به انجام این کار است؟ به راستی که باید از نوستالژی و شرکت‌هایی مانند نوکیا که از آن استفاده می‌کنند، ترسید.

ولی قضیه به این‌جا ختم نمی‌شود. تعداد بسیار محدودی از تولید کنندگان محصولات الکترونیکی توانسته‌اند به مراحلی بالاتر از مصرف‌گرایی صرف برسند. نوکیا نه تنها مدت‌ها موفق به انجام این کار شد، بلکه به شکلی عالی آن را مدیریت هم کرد.

بخش موبایل این شرکت فنلاندی تا پیش از سال ۲۰۱۳ جسته و گریخته به همین کار ادامه می‌داد تا این که نهایتاً مایکروسافت آن را تصاحب کرد. متاسفانه مایکروسافت نتوانست شکوه سابق نوکیا را حفظ کند و نهایتاً مدتی کوتاه بعد از تصاحب گران‌قیمت خود، مجبور شد درب‌های آن را در سال ۲۰۱۶ ببندد.

مطالب مرتبط:

در همان سال ۲۰۱۶ یعنی نزدیک به ۵ سال پیش HMD گلوبال که متشکل از کارمندان قدیمی بخش موبایل نوکیا بود، تصمیم گرفت که با چنگ زدن به نوستالژی این برند را دوباره به موفقیت و جلال روزهای سابقش بازگرداند. در چشم‌انداز HMD گلوبال، این شرکت باید تاکنون باری دیگر تبدیل به یکی از بازیگران اصلی حوزه گوشی‌های هوشمند می‌شد. نوکیا قصد داشت حقیقتاً‌ به شعار «قابل اعتماد، زیبا و جذاب» عمل کند.

پس HMD گلوبال دست به کار شد. در نمایشگاه MWC 2017، این برند در بارسلونا ۴ عدد گوشی جدید نوکیا را با نام‌های نوکیا ۳۳۱۰، نوکیا ۳، نوکیا ۵ و نوکیا ۶ معرفی کرد. این گوشی‌ها همه یادآور طراحی مینیمالیست روزهای خوب این شرکت بودند که این بار با سیستم عامل اندروید و وعده به‌روزرسانی‌های سریع ترکیب شده بودند؛ مواردی که همه طرفداران می‌توانند از وجود آن‌ها خوش‌حال شوند.

نوکیا

باید متوجه باشید که عملی کردن این وعده‌ها چقدر مهم تلقی می‌شوند زیرا از همان سال ۲۰۱۷ تاکنون ما شاهد گوشی‌هایی هستیم که در ارائه یک رابط کاربری مناسب بدون حضور نرم‌افزارهای اضافی و همچنین به‌روزرسانی‌های سریع و بلند مدت با مشکل مواجه می‌شوند. وعده نوکیا در این خصوص، یک پذیرایی گرم از کسانی بود که از این شرایط خسته شده بودند.

حال تاریخ را ۵ سال جلو بزنید تا به امروز برسیم. نوکیا عملاً همه را ناامید کرده است و این وعده‌ها عملی نشده‌اند. این شرکت هم نمونه دیگری از برندهایی است که وعده‌های بسیاری می‌دهند اما در عمل کار خاصی نمی‌کنند. کاهش پشتیبانی نرم‌افزاری، ضعف در رقابت و مشکلات دیگر، مانع نوکیا شدند تا به روزهای خوب گذشته بازگردد.

خالص، ایمن ولی نه به‌روز

یکی از مواردی که بازگشت نوکیا را هیجان‌انگیز جلوه می‌داد، پیوستن این شرکت به برنامه «اندروید وان» (Android One) بود. در این برنامه سیستم عامل اندروید بدون نرم‌افزارهای اضافی و همچنین با به‌روزرسانی‌های سریع و کارآمد در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. انصافاً هم نوکیا تا مدتی با ارائه وصله‌های امنیتی پیوسته، این روند را ادامه می‌داد اما مدت زیادی طول نکشید که دست از این کار کشید.

چطور؟ نوکیا اولین شرکتی بود که اقدام به عرضه به‌روزرسانی اندروید ۹ کرد. در زمان عرضه اندروید ۱۰، این شرکت چهارمین برند تولید کننده گوشی هوشمند بود که این به‌روزرسانی را برای کاربرانش منتشر کرد.

با عرضه اندروید ۱۱، نوکیا به سختی رده دهم را در عرضه این به‌روزرسانی کسب کرد. در واقع اکنون در زمان نگارش این مقاله، هنوز هم روند عرضه اندروید ۱۱ برای محصولات این شرکت به اتمام نرسیده است. پس نه تنها عملکرد این شرکت در این زمینه بدتر شده است بلکه انتظار می‌رود بدتر هم بشود. کاربران هنوز منتظر اعلام زمان انتشار تقریبی اندروید ۱۲ برای گوشی‌های نوکیای خود هستند.

متاسفانه همین مشکل درباره مدت زمان پشتیبانی نرم‌افزاری هم صدق می‌کند. HMD گلوبال در حال حاضر دو سال پشتیبانی نرم‌افزاری (یعنی ارائه اندروید جدیدتر) و سه سال پشتیبانی امنیتی از محصولاتش را ارائه می‌دهد که در مقایسه با رقبا، هیچ نکته مثبتی در آن دیده نمی‌شود.

شاید بتوان گفت مشکلات این چنینی زمانی شروع شد که HMD گلوبال یکی پس از دیگری شروع به عرضه مدل‌های جدیدتر گوشی‌هایش کرد بدون آن که منابع توسعه لازم را در اختیار داشته باشد.

چرا گوشی های اندروید به درستی از دکمه پاور استفاده نمی کنند؟

اگر این مشکلات تنها در خصوص تاخیرها صدق می‌کردند، می‌توانستیم به گونه دیگری به آن‌ها نگاه کنیم اما به‌روزرسانی‌ها حتی در ارائه یک تجربه مناسب هم مشکل دارند و خودشان مولد مشکل هستند.

برای مثال به‌روزسانی نرم‌افزار نوکیا ۸.۳ نه تنها دوربین را از کار انداخت، بلکه اتصال شبکه برخی از کاربران را هم قطع کرد. کاربران نوکیا ۵.۳ هم پیش‌تر گزارش کرده‌اند که پس از دریافت اندروید ۱۱، با تجربه اسکرول بدی مواجه شده‌اند و صفحه کلید نیز به خوبی واکنش نشان نمی‌دهد.

اعتماد که یکی از عناصر اصلی شعار HMD گلوبال محسوب می‌شود تنها زمانی به دست می‌آید که توسعه نرم‌افزار بهتر از آن چه که باید باشد، رقم بخورد. بدون شک HMD گلوبال تاکنون نتوانسته است این کار را انجام دهد.

همان‌طور که اشاره کردیم، این روند برخلاف انتظار حتی بدتر هم می‌شود. HMD گلوبال اخیراً تایید کرده است که اندروید ۱۱ را برای نوکیا ۹ عرضه نمی‌کند و کاربرانی که این گوشی را خریداری کرده‌اند، می‌توانند با یک تخفیف، محصولات دیگر این شرکت را بخرند. پس این شرکت از شما درخواست می‌کند که در عوض دریافت به‌روزرسانی جدید اندروید، در کل یک گوشی جدید بخرید!

خبری از پرچم‌دارها نیست

گوشی‌های میان‌رده معمولاً محبوب‌ترین محصولات تولید کنندگان دستگاه‌های اندروید به شمار می‌روند اما پرچم‌دارها هم نقشی کلیدی در ایجاد اشتراک‌های ذهنی تاثیرگذار ایجاد می‌کنند. یک گوشی هوشمند جذاب و خلاقانه می‌تواند برگ برنده یک برند نو پا برای جلب توجهات از هر سمت و سویی باشد.

اولین گوشی پرچم‌دار نوکیا به سال ۲۰۱۸ باز می‌گردد که با نام نوکیا ۸ سیروکو معرفی شد. این محصول نام خود را از نوکیا ۸۸۰۰ سیروکو افسانه‌ای اقتباس کرده است که در سال ۲۰۰۶ یک پرچم‌دار لوکس واقعی بود. متاسفانه نوکیا ۸ سیروکو هر چیزی غیر از یک پرچم‌دار این‌چنینی است.

این دستگاه اگرچه در سال ۲۰۱۸ کیفیت ساخت بالا‌رده‌ای دارشت اما به دلیل فقدان استانداردهای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مورد نیاز در رقابت با گوشی‌های پرچم‌دار آن سال مانند گلکسی S9 پلاس و ال جی V30 تلف شد. دوربین‌های نامناسب، کالیبره ضعیف نمایشگر، فقدان بلندگوهای استریو، فقدان جک هدفون و نهایتاً قیمت بالا، نوکیا ۸ سیروکو را تبدیل به محصولی کردند که کاربران از آن دوری می‌کنند.

نوکیا ۸ سیروکو

البته که ما قبول داریم ساخت یک گوشی پرچم‌دار واقعاً دشوار است و نمی‌توان از یک برند تازه‌وارد بهترین عملکرد ممکن را انتظار داشت. نوکیا ۸ سیروکو تحت این نظریه می‌تواند یک اشتباه غیرعمدی محسوب شود. بنابراین باید به دومین پرچم‌دار این شرکت نگاه کنیم و درباره آن حرف بزنیم.

آیا HMD گلوبال در دومین تلاش خود توانست به جایگاه مناسبی در بازار پرچم‌داران دست یابد؟ اصلاً! دومین پرچم‌دار نوکیا با نام نوکیا ۹ پیور ویو (Nokia 9 PureView) حتی نسبت به پرچم‌دار اول این شرکت هم مشکلات بیشتری دارد. در حقیقت این گوشی راه حل مشکلی بود که اصلاً وجود نداشت.

در این گوشی نگرش طراحی و عرضه آن بر پایه تغییر محدودیت‌های گوشی‌های هوشمند شکل گرفته بود. بنابراین سازنده به سراغ Lytro Illum، یک شرکت فعال در زمینه دوربین رفت. HMD گلوبال با کمک این شرکت و استفاده از دوربین پنج‌گانه توانست به قابلیت تنظیم فوکوس پس از عکس‌برداری دست یابد، قابلیتی که نه آن زمان و نه حالا کسی اهمیتی برایش قائل نیست.

بنابراین آیا گوشی مذکور توانست با این همکاری دوربین‌های فوق‌العاده‌ای را در اختیار کاربران قرار دهد؟ متاسفانه خیر، یکی دیگر از وعده‌های نوکیا خیلی زود کنار گذاشته و هرگز عملی نشد.

نوکیا ۹ پیور ویو همچنین در نسخه‌های محدودی تولید شد تا حتی اگر تعداد زیادی از مشتریان هم به خرید آن علاقه داشته باشند، نتوانند این کار را انجام دهند و مستقیماً به سراغ گلکسی S10 و هوآوی P30 بروند. استفاده از تراشه و بهینه‌سازی ضعیف،‌ نوکیا ۹ پیور ویو را به محض عرضه ضربه فنی کردند.

نوکیا 9.1 PureView

دو سال بعد از عرضه این پرچم‌دار، سری گوشی‌های نوکیا دیگر پرچم‌دار جدیدی را در بین خود نمی‌بینند و HMD گلوبال هم فعلاً رغبتی به این کار ندارد. در عوض این شرکت سخت مشغول توسعه گوشی‌های نوستالژی خود (شما بخوانید گوشی‌های ساده) است.

نوکیا ۳۳۱۰ یک تلاش خوب در زمینه احترام به گذشته و شکوه به‌یادماندنی این شرکت بود اما اگر تنها محصول موفق خط تولید شما چنین دستگاه‌هایی باشند، مشخص است که با مسائل زیادی در نوآوری و مقبولیت دست و پنجه نرم می‌کنید.

نوکیا در سه‌ماهه اول ۲۰۲۱ توانست ۱۱ میلیون از این دستگاه‌ها بفروشد ولی بنیان گذاشتن تمام آینده شرکت روی دسته‌ای از محصولات که در حال مرگ هستند، استراتژی نامناسبی است یا در حقیقت می‌توانیم بگوییم یکی از نامناسب‌ترین استراتژی‌های موجود است.

نرم‌افزار نمی‌تواند ضعف سخت‌افزار را جبران کند

گوشی‌های نوکیا در مقایسه با شیائومی و ریلمی اغلب گران‌تر هستند. HMD گلوبال این اختلاف قیمت را با وعده‌های خود توجیه می‌کند. یعنی شما باید برای یک رابط کاربری فاقد تبلیغات و به‌روزرسانی‌های سریع‌تر پول بیشتری بپردازید.

در حالی که گوشی‌های این شرکت فاقد تبلیغات هستند، همان‌طور که بررسی کردیم، به‌روزرسانی‌های سریع جایی در برنامه کاری گوشی‌های نوکیا ندارند و بهینه‌سازی ناخوشایند نرم‌افزاری این بر شدت این قضیه هم می‌افزاید. بسیاری از کاربران باور دارند که اگر بتوان قابلیت‌ها، سخت‌افزار و به‌روزرسانی‌های سریع‌تری را دریافت کرد، وجود تبلیغات هم قابل تحمل هستند. پس نوکیا به چیزی چنگ انداخته است که ماجرا را تغییر نمی‌دهد.

از آن سو رقابت عظیم در بخش گوشی‌های هوشمند موجع به افزایش اولویت توجه به خواسته‌های طرفداران شده و این موضوع بر هیچ‌کس پوشیده نیست.

تقریباً تمام شرکت‌های سازنده گوشی‌های اندرویدی در حال زدودن رد نرم‌افزارهای شخص ثالث از گوشی‌های خود هستند و به تدریج پشتیبانی نرم‌افزاری سریع‌تر و طولانی‌تری را ارائه می‌دهند. اگرچه تبلیغات هنوز هم به قوت خود باقی هستند و شرکت‌های متعددی به نمایش آن‌ها متعهد هستند اما وقتی گوشی ارزانی را تهیه می‌کنید، وجود این موارد قابل توجیه هستند.

نوکیا

شرکت مادر نوکیا با تمرکز روی این وعده که گوشی‌هایش فاقد تبلیغات است، تنها دو میلیون گوشی هوشمند را در سه‌ماهه اول ۲۰۲۱ میلادی به بازار عرضه کرده است که در مقابل رقم فروش ۱۱ میلیون گوشی‌های ساده همین شرکت هم حرفی برای گفتن ندارند.

پس نهایتاً به چه نتیجه‌ای می‌رسیم و این آمار به ما چه می‌گویند؟ برای شرکتی که ۵ سال پیش در چشم‌انداز خود به تصاحب سهم قابل توجهی از بازار توجه داشت، جایگاه خوبی کسب نشده است. این شرکت اکنون تنها در سخت‌افزارهای سطح پایین به موفقیت نسبی رسیده است. HMD گلوبال روی مخزنی از نوستالژی و پتانسیل نشسته است ولی در عوض لحظه‌ای به پایین نگاه نمی‌کند تا عظمت گنج خود را درک کند.

اگر به ۵ سال پیش باز گردیم، HMD گلوبال شروع خوبی داشت اما اکنون به موقعیتی نزدیک شده است که نوکیا در سال ۲۰۱۳ درون آن گیر کرده بود. آیا برند نوکیا یک بار دیگر به سمت سقوط می‌رود یا نوستالژی می‌تواند این شرکت را نجات دهد؟

هیچ‌کس قادر به گفتن آن نیست. باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا این شرکت بعد از ۵ سال تجربه، می‌تواند به مبارزه با سامسونگ، شیائومی و شاید هم اپل برود یا باید برای همیشه از خاطرات خوب خودمان وداع کنیم.

منبع: Android Authority

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

  • حسین مرتضوی فرد گفت:

    گوشی نوکیا جی ۱۰ خریدم از نظر کار کردن نگهداری اطلاعات جای سیم کارت ……..به اندازه گوشی مبتدی ارزش ندارد بنظرم خیلی اشتباه کردم هزینه را دور ریخته ام

  • سالم کار گفت:

    والا …من به سخت افزار خیلی بالا نیاز ندارم… اگه نوکیا سر قولش بمونه…و بروز رسانی صحیح رو ارائه بده برای من همین گوشی های نوکیا کافیه…راستی نوکیا برای نوکیا ۶.۲قول اندروید ۱۲داده بود آیا این قول عملی میشه ‌..؟

  • مجتبی علیپور گفت:

    من گوشی نوکیا ۳/۲ دارم،حدود ۳ساله ،باید بگم این گوشی با این امکانات و قیمت عالیه،سرعت اینترنت و آنتن دهی خوب،مصرف باطری بسیار خوب،سرعت پردازش و داده عالی،پشیبانی نرم افزاری خوب…

  • حسین گفت:

    نوکیا ۷.۲ رو به قیمت p30 لایت خریدم و مثل …. پشیمونم.
    فقط دوربینش یکم خوبه بقیش افتضاح.

  • آرش گفت:

    نوکیا هیچ نوآوری ندارن. همان حماقت سابق در توجه افراطی به یک جنبه، یا دوربین یا موزیک پلیر یا…
    در حالیکه شرکت‌ها، پرچمدار معرفی می‌کنند و همزمان گوشی های ارزان قیمت معرفی میکنند.

  • سارا گفت:

    گوشی من نوکیا ۷ پلاسه سه ساله دارمش ، خیلی عالیه ، سنگین ترین بازیارو تا همین لحظه روش دارم اجرا میکنم اما همچنان مث روز اولش تند و تیزه آخ نگفته ، اینترنت باتری رابط کاربری همش عالیه ، اگه یروز گوشیم عمرش تموم شه بازم نوکیا میخرم ، سامسونگ و شیائومی داشتم خوبن ولی نوکیا ی چیز دیگه بود برام

  • جواد گفت:

    سلام به همه من بخاطر انتن دهی افتضاح شیائومی نوکیا ۵.۳ خریدم برادرمم بعد از استفاده از شیائومی اومده سمت نوکیا ۵.۴
    انتن دهی واقعا عالی این در مورد اینترنت هم صادقه
    اپدیتای منظم ،دوربین خوب و باتری عالی
    دوستان من واقعا از نوکیا ۵.۳راضیم

  • مهدی جوشقانی گفت:

    به نظرم خیلی مغرضانه و با تعصب این متنو نوشتین
    نوکیا قیمتی که داره میده با توجه به امکاناتش واقعا عالیه.. اگر سلیقتون نمیخونه دلیل نمیشه هی ازش بد بگین.. من نوکیا ۵.۳‌ دارم به اندروید ۱۱ آپدیت شده رمشم شیشه و هیچ‌مشکلی تو هیچ نرم افزار یا بازی ای باهاش ندارم.. تاچشم راضی کننده س

  • امیرحسین محمودی گفت:

    نوکیا به غیر از اینکه نرم افزاری مشکل و باگ داره
    از نظر سخت افزاری خیلی بد کار کرده
    استفاده از cpu spd.
    که اشغالترین پردازنده کار گزاشته که حتی روی گوشی طرح همچین قطعه داغونی نمیزارن
    رم پایین و بهینه نشده عمر پایین باتری
    قطعات سخت افزاری تو بازار مشکله پیداکردنش
    در کل اشتباه خریدن این برند
    حتی نوکیا ساده جدیدا باگ داره

  • M گفت:

    مثل چی پشیمونم ز خرید نوکیا اخرشم افتاد گوشه اتاق بی استفاده

  • جواد گفت:

    باسلام.سه ساله نوکیا۷پلاس دارم بااندروید۱۰
    الان اندروید۱۱نمیگیره خب نگیره
    دوربین عالی کیفیت ساخت عالی نمایشگرخوب باتری عالی
    اندروید۱۱مگه فرقش با۱۰چیه وچه امکاناتی داره که اینقدنوکیاخراب میکنین.خوب برین ی سامسونگ آشغال بخرین بااندروید۱۲
    یاکیفیت بخاین یااندرویدورژ بالا.
    فقط نوکیاتااین لحظه

  • Omid rz گفت:

    سلام دوستان منم نوکیا ۶دارم ۲۰۱۷ تا الان هیچ مشکلی نداشته و بسیار قشنگ ظریف واقعاً عالی اگه خراب بشه بازم نوکیا میخرم

  • پرستو جبلی گفت:

    متاسفانه کشور ما فقط سامسونگ و شیامومی که برای کشور دوست و برادرکه چین هست اجازه ورود میده اونم با افتصاحترین کیفیت چون توی این گوشی دستکاری نمیتونن بکنن و توی قیمتا نظر بدن دارن شرکت نوکیا رو‌ خراب میکنن درحالی همه می‌دونن نوکیا سخت جون ترین گوشی رو داشته از اول تا الان نه مثل سامسونگ سوسول

  • پرستو جبلی گفت:

    من خودم ۷ پلاس دارم عالیه عالیه واقعا از دوربین که نگم و نرم افراریش که بهترین برنامه ها رو داره دوست داشتم مدل های دیگه هم بیاد ولی حیف

  • هادی هدایتی گفت:

    من گوشی نوکیا ۵.۴ داشتم به خاطر فریز شدن زیاد و باگ زیادی که می‌گرفت مجبور شدم عوضش کنم و شیائومی پوکو ایکس۳ جی تی بگیرم که واقعا عالیه اصن باگ نداره و خیلی روان و خوش دسته از همه نظر از نوکیا سه چهار سر و گردن بالاتره

  • بابک کاظمی مجد گفت:

    نوکیا در زمان همکاری با مایکروسافت گوشی های خوبی رو تولید ولی وقتی وارد اندروید شد گوشی هاش کلا افت کرد، همین الان لومیا ۱۵۲۰ با همون طراحی فقط صفحه نمایش تمام صفحه بشه و دوربین پاپ آپ با پردازنده اسنپدراگون ۸۷۰ و اسپیکر های استریو دولبی اتموس بده من خودم یکی میخرم

  • Sasan گفت:

    سلام
    من چند مدل نوکیا اندروید تا حالا عوض کردم الان جی ۲۰ دارم هم قیمت یه a10سامسونگ امکانات در حد a70سامسونک فوق العاده است این گوشی واقعا نوکیا بی نظیره

  • الی گفت:

    منم گوشی ارزونترین نوکیا خریدم سال۲۰۱۹ نوکیا۲.۲ حتی ۲.۳ ک اثر انگشت داشت هم نخریدم بقیمت یک میلیون و صدوبیست هزار
    بهمن ۱۴۰۰شیائومی ۱۱ لایت Ne 5g خریدم بقیمت هفت میلیون و ششصد هزار میتونم بگم از نظر دوربین🤭 حتی نوکیا ارزونترین موبایلش بهتره خعلی قشنگتره کیفیت یا برابری میکنن اگ نادیده بگیرم شبانه روز دوسال از نوکیا استفاده کردم آخ نگفت هرچند نور مهتابی زیاد نوکیا در دراز مدت میتونست آسیب بزنه بفکرش نبودم شیائومی هم اشعه زیاد داره خوب نیست چراکسی اشعه زیاد این گوشی درنظر نمیگیره مشگلات سرددرد دست درد بهمراه داره برای سلامتی مضرره
    درکل من از نوکیا راضی بودم اگ خواستین یگوشی دومی داشته باشید ارزونترین ها داشته باشید بی شک نوکیا دوربین و صدا عالیه
    اصلاحش کردم تو کامنت اولی گفته بودم ب غلط دست دو نه گوشی دومی