بررسی تخصصی لپ‌تاپ Lenovo ThinkPad X390 - تکفارس 

بررسی تخصصی لپ‌تاپ Lenovo ThinkPad X390

بررسی تخصصی لپ‌تاپ Lenovo ThinkPad X390 - تکفارس 

در کنگره جهانی موبایل امسال، لنوو از جدیدترین لپ‌تاپ سری ThinkPad X رونمایی کرد تا مدل ThinkPad X390 نمونه موفق‌تر مدل ThinkPad X280 که سال گذشته معرفی شد، لقب گیرد بنابراین دیگر خبری از یک لپ‌تاپ ۱۲ اینچی نیست. این کمپانی چینی با کاهش ۵۰ درصدی حاشیه‌های مشکی رنگ اطراف صفحه نمایش توانسته نمایشگر بزرگ‌تری را در ابعاد نمونه قبلی جای دهد.

با این حساب، نه تنها لپ‌تاپ مورد بحث ما ۱۲ درصد باریک‌تر شده بلکه وزن آن هم ۵ درصد کاهش یافته است. به علاوه، یک سنسور دوربین IR نیز در قاب محافظ ThinkShutter هوآوی برای بهره‌مندی از فناوری تشخیص چهره در ThinkPad X390 به کار رفته و در کنار همه این امکانات، باید به پردازنده Core i7 و رم ۱۶ گیگابایتی هم اشاره کنیم. حالا باید ببینیم این دستگاه چگونه لپ‌تاپی است. پس برای بررسی تخصصی Lenovo ThinkPad X390، با تکفارس همراه باشید.

نقاط قوت

      • وزن حدوداً ۱۳۰۰ گرمی
      • سایز کوچک
      • عملکرد سریع و روان
      • دوام باتری فوق‌العاده

نقاط ضعف

      • کیبورد کوچک
      • پرش نور در صفحه نمایش در برخی مواقع

مشخصات فنی

CPUCore i7-8565U اینتل
GPUUHD Graphics 620 اینتل
صفحه نمایش۱۳٫۳ اینچی فول اچ‌دی و ضد درخشندگی + قابلیت لمس ۱۰ گانه
رزولوشن صفحه نمایش۱۰۸۰*۱۹۲۰ پیکسل
ابعاد۱۶٫۹*۲۱۷٫۲*۳۱۲ میلی‌متر
وزن۱۲۸۰ گرم
پورت‌ها·      یک درگاه تاندربولت ۳ (USB-C)

·      دو درگاه USB 3.1 Type-A نسل ۱

·      قابلیت نصب کابل LAN

·      HDMI 1.4

·      محل قرار دادن مموری کارت میکرو SD یا نانو سیمکارت

·      جک قرار دادن هدفون یا میکروفون

رم۱۶ گیگابایت
حافظه داخلی۵۱۲ گیگابایت SSD
WLAN و بلوتوثIntel 9560ac و ۲x2 + BT5.0
سیستم صوتیاسپیکرهای استریو، سیستم رمزگشای Realtek ALC3287، میکروفون دو بانده
Windows Helloسنسور اسکنر اثر انگشت و دوربین حسگر IR
باتری۴۸ وات بر ساعت لیتیوم یونی و جدانشدنی
جنس بدنه·      قاب بالایی: پلاستیک

·      قاب زیرین: منیزیم و آلومینیوم

قیمتحدوداً ۱۵۰۰ دلار

طراحی

از یک طرف می‌توانیم ThinkPad X390 را نمونه کوچک‌تر ThinkPad X1 Carbon بدانیم ولی از طرف دیگر، این لپ‌تاپ آن‌قدر که باید و شاید سبک نیست و اتفاقاً از جنس فیبر کربن نیز ساخته نشده است ولی با توجه وزن حدوداً ۱۳۰۰ گرمی خود، قابلیت حمل‌ونقل را به آسانی دارد.

به نظر می‌رسد یکی از نقاط قوتی که در این رایانه وجود دارد، سبکی و کامپکت بودن آن است بنابراین لنوو خود را محدود به این نکرده تا سایز نمایشگر را کوچک کند. بدنه‌ای با ابعاد ۱۶٫۹*۲۱۷٫۲*۳۱۲ میلی‌متری سبب شده تا این دستگاه از مدل X280 کمی بزرگ‌تر باشد. ضمن اینکه ThinkPad X390 هم در مقایسه با نمونه‌ای که پارسال معرفی شد، به مقدار بسیار جزئی نازکتر است.

تقریباً رنگ‌بندی این لپ‌تاپ کامل است بنابراین اکثر سلایق می‌توانند نمونه مدنظر خود را پیدا کنند. لنوو تصمیم گرفته قاب رویی این محصولش که به رنگ مشکی است را از جنس پلاستیک بسازد و قاب زیرین را هم از جنس منیزیم و آلومینیوم قرار دهد. مطمئناً چنین مواردی سبب می‌شوند احساس سبکی هنگام حمل ThinkPad X390 به سراغ شما بیاید و با تأییدیه MIL-STD-810G، خیال کاربران از امنیت آن راحت باشد زیرا این مدرک نشان می‌دهد که محصول مورد بحث ما در مقابل شرایطی مانند ارتعاش، رطوبت، دماهای زیاد، شن، ارتفاع، لرزش و . . . مقاوم است.

در مورد پورت‌ها هم باید بگوییم که این دستگاه تقریباً نیاز شما را از این نظر برآورده می‌کند. در سمت چپ، یک USB Type-C به کار رفته که برای شارژ شدن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. به علاوه، یک پورت تاندربولت ۳ هم در همین طرف به چشم می‌خورد. ضمن اینکه درگاه‌هایی نظیر USB 3.1 نسل ۱، HDMI 1.4 و جک ۳٫۵ میلی‌متری سیستم صوتی نیز در سمت چپ کارگذاری شده است.

در سمت راست، یک پورت USB 3.1 Type-A نسل ۱ و یک محل قرار دادن مموری کارت به نام Smart Card وجود دارد. در نهایت و در قاب پشتی، شاهد حضور محل قرار دادن مموری کارت میکرو SD و نانو سیمکارت هستیم. لازم به ذکر است که اگر نمونه‌ای از این لپ‌تاپ را خریدید که قابلیت اتصال سلولی را نداشت، محل قرار دادن سیمکارت نیز در آن به چشم نخواهد خورد.

یکی از مشکلات رایج مربوط به قسمت‌های قرار دادن مموری کارت این است که برای درآوردن کارت‌های حافظه باید از ابزاری استفاده کنید. با این حساب، می‌توانیم این‌گونه نتیجه‌گیری کنیم که بهتر است مموری کارت خود را همیشه در این قرار دهید و اصلاً آن را درنیاورید. بنابراین پیشنهاد ما این است که از این درگاه برای انتقال تصاویر به رایانه استفاده نکنید و تنها جهت افزایش ظرفیت حافظه، آن را به کار گیرید.

اگر کمی با دقت‌تر به ThinkPad X390 نگاه کنید، شاهد ThinkShutter یا همان گارد مکانیکی محافظتی لپ‌تاپ‌های لنوو خواهید بود که در زیر آن وبکم و دوربین IR جای‌گیری کرده‌اند. در مدل‌های قبلی، کمپانی چینی در محصولاتش یا سنسور IR قرار می‌داد یا گارد ThinkShutter را اما حالا هر دو این امکانات در اختیار مشتریان قرار گرفته‌اند.

صفحه نمایش

در لپ‌تاپی که در موردش صحبت می‌کنیم، یک نمایشگر ۱۳٫۳ اینچی LCD وجود دارد که با فناوری‌هایی نظیر WXGA، FHD و FHD لمس چندگانه تولید شده است. مدلی که این مقاله با توجه به آن نوشته شده، ۱۰۸۰p می‌باشد و از فناوری لمس چندگانه پشتیبانی می‌کند که به نظر نمی‌رسد افراد را با مشکلات خاصی روبه‌رو سازد.

اگرچه دقت نمایش رنگ‌ها بالاست و یا اشباع نشده‌اند اما برخی اوقات و در گوشه‌های لپ‌تاپ، تصویر می‌پرد و شاهد کشیدگی تصاویر هستیم. البته این اتفاق چندان هم قابل‌توجه نیست ولی پس از مدتی، متوجه این موضوع می‌شوید. این را هم مدنظر داشته باشید که چنان‌چه لپ‌تاپی می‌خواهید که نمایشگر باکیفیتی دارد، باید یکی از نمونه‌هایی را خریداری کنید که پنل آنها OLED است یا اصلاً سراغ ThinkPadهای دارای سیستم Dolby Vision بروید.

در واقع، از آن جایی که نمایشگرهای ضد درخشندگی غالباً بدون مشکل هستند، در این مورد هم با دردسر خاصی مواجه نمی‌شوید. در مدل‌های پیشین، صفحه نمایش‌های ضد درخشندگی بودند که رنگ‌ها را بیش از حد بی‌روح می‌کردند ولی پنل ThinkPad X390 چنین مشکلی ندارد.

نکته‌ای که در تولید این لپ‌تاپ جالب به نظر می‌رسد این است که لنوو حاشیه‌های مشکی رنگ دو طرف صفحه نمایش را تا ۵۰ درصد کوچک‌تر کرده است تا بتواند نمایشگر ۱۳٫۳ اینچی را در این محصول قرار دهد در حالی که بدنه لپ‌تاپ مورد بحث ما بیشتر به درد دستگاه‌های ۱۲ اینچی می‌خورد.

لازم به ذکر است که اگرچه این لپ‌تاپ از قابلیت لمس چندگانه پشتیبانی می‌کند ولی امکان ندارد بتوانید با قلم روی آن چیزی بنویسید هرچند این آپشن بیشتر برای دستگاه‌های تاشو می‌باشد.

کیبورد، ترک‌پوینت و ترک‌پد

بر خلاف کیبورد سایر لپ‌تاپ‌های خط تولید ThinkPad، به نظر می‌رسد کیفیت ساخت صفحه کلید این دستگاه ترکیبی از مدل‌های مختلف می‌باشد. مشکل اصلی این بخش، کوچکی آن است تا این‌گونه احساس شود که لنوو کیبوردی در این محصول به کار برده که اندازه‌های آن با ThinkPad X280 برابری می‌کند. اصلاً شاید بتوانیم همین را بزرگ‌ترین مشکل ThinkPad X390 بدانیم که اتفاقاً در نمونه سال قبل نیز با چنین معضلی دست و پنجه نرم کرده بودیم.

دکمه‌های این صفحه کلید کوچک‌تر هستند به طوری که کیبورد این دستگاه از همه لپ‌تاپ‌های سری ThinkPad ابعاد کمتری دارد. نکته عجیب هم در همین بخش است زیرا انتظار نمی‌رفت لنوو این رویه را اتخاذ کند چرا که در اطراف، فضای خالی زیادی وجود دارد و این امکان وجود دارد تا کیبورد بزرگ‌تر شود. البته نباید این موضوع را بزرگ جلوه دهیم زیرا برای خریداران این لپ‌تاپ مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند.

به طور طبیعی، دکمه‌های این صفحه کلید بسیار باکیفیت هستند و درست مانند لپ‌تاپ‌های این خط تولید دقت بالایی دارند و سروصدایی نیز هنگام تایپ کردن تولید نمی‌کنند. این‌گونه می‌توانیم ادعا کنیم که اگر این همان رایانه‌ای است که به وسیله آن کارتان را انجام می‌دهید، احتمالاً به ابعاد آن عادت خواهید کرد.

باز هم یک ویژگی مشترک میان لپ‌تاپ‌های سری ThinkPad در این‌جا هم به چشم می‌خورد و آن ترک‌پوینت قرمز رنگ بین دکمه‌های حروف G، H و B است تا به وسیله آن بتوانید فلش ماوس را جابه‌جا کنید و از دکمه‌های فیزیکی بالای ترک‌پد نیز به منظور کلیک کردن بهره ببرید. برای آن دسته از افرادی که تا کنون صاحب چنین لپ‌تاپ‌هایی نبوده‌اند، عادت کردن به این قابلیت کمی طول خواهد کشید.

البته خودِ ترک‌پد هم خاصیت کلیک شوندگی دارد و با وجود دکمه‌های فیزیکی، فرآیند کشیدن و رها کردن فایل‌ها هم به آسانی هر چه تمام انجام می‌شود و دیگر کارهایی که با این بخش می‌خواهید صورت دهید، احتمالاً برای شما چالش خواهند بود. لازم به ذکر است که درایورهای به کار رفته برای ترک‌پد این رایانه همراه، از نوع Precision می‌باشد بنابراین کیفیت این قسمت بسیار بالاست.

در سمت راست ترک‌پد، سنسور اسکنر اثر انگشت وجود دارد که عملکرد معمولی را از خود به ثبت می‌رساند. از اینکه لنوو از سال گذشته تصمیم گرفت دوربین‌های IR را برای Windows Hello نیز به کار گیرد، بسیاری از کاربران را امیدوار کرد زیرا سنسورهای اسکنر اثر انگشت این کمپانی چینی کیفیت بالایی ندارند. در بالای کیبورد نیز دکمه پاور جای‌گیری کرده تا این‌بار به جای کناره‌ها، شاهد حضور آن در این بخش باشیم؛ یعنی چیزی شبیه به رایانه‌های ThinkPad تبدیل شونده.

عملکرد

رایانه‌ای که در مورد آن صحبت می‌کنیم، دارای پردازنده Core i7-8565U اینتل، رم ۱۶ گیگابایتی و حافظه داخلی ۵۱۲ گیگابایتی SSD می‌باشد. تراشه به کار رفته از خانواده Whiskey Lake و ۱۵ واتی است و هشت هسته دارد. می‌توانیم این‌گونه ادعا کنیم که به نوعی این پردازنده جزو نمونه‌های نسل دوم نسل هشتم است. لازم به ذکر است که این تراشه جزو سری vPro نیست و خب طبیعتاً ThinkPad X390 هم این پردازنده را در خود ندارد. دلیل رخ دادن چنین اتفاقی این است که در زمان معرفی این لپ‌تاپ، اینتل این محصولات را تولید نکرده بود.

مدل پایه دستگاهی که امروز به صورت تخصصی بررسی کردیم، دارای پردازنده Core i5-8265U اینتل، رم ۸ گیگابایتی و حافظه داخلی ۱۲۸ گیگابایتی SSD است که قیمت آن به ۷۵۰ دلار می‌رسد هرچند بهتر بود که تراشه آن Core i7 و رم آن هم ۱۶ گیگابایتی باشد.

همان‌طور که از یک لپ‌تاپ سبک و باریک این‌چنینی انتظار می‌رود، هیچ کارت گرافیک متصلی در آن به کار نرفته بنابراین این‌گونه است که فعالیت‌های درگیر کننده GPU مانند گیمینگ، برنامه‌نویسی و ویرایش ویدیو در این دستگاه خوب اجرا نمی‌شوند ولی نرم‌افزارهایی مانند برنامه‌های آفیس بسیار خوب کار خواهند کرد. در اینجا باید دوباره تکرار کنیم که اگر گیمینگ و ویرایش ویدیو اولویت‌های اصلی شما برای خرید این لپ‌تاپ هستند، بهتر تصمیم خود را عوض کنید ولی چنان‌چه بیشتر با مرورگر و نرم‌افزارهای اداری سروکار دارید، ThinkPad X390 دقیقاً همان چیزی است که می‌خواهید.

در مورد دوام باتری نیز بگوییم که حداقل ۸ ساعت نیازی نخواهید داشت تا سراغ شارژر بروید اما اگر به شارژر نیاز پیدا کردید، با تکنولوژی Rapid Charge (شارژ سریع) لنوو، ۸۰ درصد ظرفیت باتری در ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه پر می‌شود.

برای آزمایشات بنچمارک، تست PCMark 8 به انجام رسید که رایانه را در زمینه مصارف خانگی، معمولی و محل کار بررسی می‌نماید. ابتدا مصارف خانگی که بیشتر افراد یا وبگردی و چت تصویری می‌کنند و یا با بازی سرگرم می‌شوند را مورد نقد قرار می‌دهیم.

همان‌طور که می‌بینید، ThinkPad X390 در آزمایش Work، عملکرد خوبی دارد به طوری که از ۷۳ درصد زمینه‌ها، موفق‌تر ظاهر می‌شود. آزمایش بعدی به نام Creative است که گیمینگ و برنامه‌نویسی و ویرایش ویدیو جزو اصلی‌ترین نرم‌افزارهایی است که در آن مورد بررسی قرار می‌گیرند.

در این قسمت هم محصول لنوو انتظارات را برآورده می‌کند ولی باز هم تکرار می‌کنیم که اگر می‌خواهید با لپ‌تاپ خود بازی یا فیلم ویرایش کنید، باید دستگاهی بخرید که کارت گرافیک متصل دارد.

در نهایت، آزمایش Work به میان می‌آید که واقعاً عملکرد ThinkPad X390 در آن درخشان است. بد نیست دوباره بگوییم که لنوو این محصول را برای همین قسمت تولید کرده بنابراین انتظار می‌رفت نتایج همین‌گونه باشد. به علاوه، آزمایشات PCMark 10 نیز انجام شده که نتایج آن را می‌توانید در ادامه ببینید.

خلاصه

اگر به دنبال لپ‌تاپی هستید که حمل‌ونقل آن آسان است و نمی‌خواهید سایز آن کوچک باشد، می‌توانید ThinkPad X390 یا Dell XPS 13 را مدنظر قرار دهید زیرا نمونه‌های نامبرده، از نظر عملکرد فوق‌العاده هستند و نمایشگرهای باکیفیتی دارند.

بررسی تخصصی لپ‌تاپ Dell XPS 13

البته کیبورد این لپ‌تاپ ممکن است پر سروصدا باشد ولی طبیعتاً پس از مدتی به کار کردن با آن عادت خواهید کرد.

به طور کلی، علی‌رغم وزن حدوداً ۱۳۰۰ گرمی، این دستگاه فراتر از انتظار عمل می‌کند و سرعت انجام کارها در آن بسیار بالا و روان است. ضمن اینکه وقتی آن را در کیف دستی خود می‌گذارید، اصلاً وزن این لپ‌تاپ را احساس نخواهید کرد. حالا به این کیفیت ساخت، تأییدیه MIL-STD-810G را هم اضافه کنید تا خیالتان از بابت مقاومت بالای آن راحت شود.

مدل پایه ThinkPad X390 با قیمت پایه ۷۵۰ دلار به فروش می‌رسد هرچند نمونه‌ای که در این مقاله مورد بررسی واقع شد، ۱۵۰۰ دلار ارزش دارد بنابراین قیمت اولی نسبت به قیمت دومی تقریباً دو برابر است و دلایل این قیمت زیاد هم نمایشگر باکیفیت‌تر، پردازنده و کارت گرافیک سریع‌تر، حافظه داخلی و رم بیشتر می‌باشد.

نظر شما در مورد لپ‌تاپ‌های لنوو چیست؟ فکر می‌کنید ThinkPad X390 چگونه رایانه‌ای است؟ نظر خود را با دیگران در قسمت انتهای خبر به اشتراک بگذارید.

اگر چنان‌چه می‌خواهید بررسی تخصصی محصولی را مطالعه نمایید یا با بهترین گوشی، رایانه، پردازنده و . . . آشنا شوید ولی آن را در سایت تکفارس پیدا نمی‌کنید، مدل آن را کامنت کرده تا در اسرع وقت، مقاله آن توسط تیم تحریریه ما آماده شود.

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید