تعداد بسیار کمی از البسه وجود دارد که حرارت را به صورت کارا نگه میدارد. شما ممکن است در زمستان از کت و شلوار ضخیم خود استفاده کنید تا گرما را در زمستان نگه دارد، اما هنگامی به خانه میروید مجبور به تعویض لباس هستید هستید. در تابستان هم هنگامیکه کولر را روشن میکنید این قضیه برای تیشرتهای تابستانی هم صدق میکند. آیا مواد هوشمند میتواند به ما بهترین راهحل را برای هر دو وضعیت ارائه دهد؟
یک پارچه جدید که توسط دانشمندان دانشگاه مریلند توسعه یافته ، ما را در این راه امیدوار کرده است. سازندگان آن را به عنوان اولین پارچه در جهان معرفی نمودهاند که بسته به شرایط محیط به طور اتوماتیک خواص خود را تغییر میدهد تا گرما را نگه دارد و یا آن را رها کند، سازندگان این پارچه وعده دادهاند که ما را در دمای مطلوب در تمام طول سال نگه دارند.
YuHuang Wang، استاد گروه شیمی و بیوشیمی در دانشگاه مریلند، به Digital Trends گفت:
درست مانند یک پردهی اتوماتیک ، پارچه ما میتواند تابش حرارتی را براساس ترجیحات شخصی تنظیم کند. ما این قابلیت جدید را با مهندسی پارچه در سطح فیبر به دست آوردهایم و آن را یک سیستم تعویضپذیر یا سیستم پاسخگویی به صورت پویا میدانیم.
نخ برای پارچه ی جدید با استفاده از الیاف دو ماده مصنوعی مختلف ساخته شده است. یکی از آنها آب را جذب کرده، در حالی که دیگری آن را دفع میکند. رشتهها با نانولولههای کربنی هدایت میشوند. در نتیجه مواد موجود در الیاف هم در برابر جذب آب مقاومت دارند و هم در صورت وجود رطوبت، مانند عرق بدن، با اعوجاج در پارچه آن را دفع میکنند. این اعوجاج، منافذ موجود در پارچه را باز نموده و یک اثر خنک کنندگی را ایجاد میکند. همچنین باعث میشود که اتصال الکترومغناطیسی بین نانولولههای کربنی در پارچه ایجاد شود – که دلیل مسدود شدن و یا عبور تابش مادون قرمز از درون آن میشود. قبل از اینکه افراد آگاه شوند که دما بالا رفته، لباسهای آنها خنک میشود. اگر دما بیش از حد خنک شود، همین مکانیزم برای به دام انداختن گرما شروع به کار خواهد کرد.
وانگ گفت:
پارچهی ما ویژگیهای تنظیم حرارت خودکار دارد. ما فکر میکنیم که این ویژگیهای منحصر به فرد برای به کارگیری در لباسهای افراد دونده، نوزادان و کارگران در فضای آزاد جذاب خواهد بود.
تیم وانگ در حال حاضر به دنبال افزایش کیفیت فرآیند تولید قبل از تلاش برای ورود به بازار است. مقاله پژوهشی که این پروژه را شرح داده، اخیرا در مجله Science منتشر شده است.
نظرات