بازسازی یک ویروس در آزمایشگاه، چشمها را به سمت خود بازگردانده، و توجه بسیاری از محقیقن فعال در این حوزه را به خود جلب کرده است. در ادامهی خبر با تکفارس همراه باشید.
در اوائل سال اخیر دانشمندان مقالهای را منتشر کردند که در طی آن، این گروه از دانشمندان توضیح دادند که چگونه توانستهاند با کنار هم قرار دادن یک توالی مخصوص و بازسازی یک DNA منقرض شده باعث بازگرداندن مجدد ویروسی به نام آبلهی اسبی (horsepox) به دنیا شدند.
این مقاله با همکاری مشترک بین محققان دانشگاه آلبرتا و یک شرکت دارویی در نیویورک به نتیجهی نهایی رسیده است. این مقاله به دلیل نقد تعداد بسیاری از کارشناسان مجرب در این زمینه که در مجلهی Science به چاپ رسیده است، محصولی بحث برانگیز تلقی میشود. این گروه از منتقدان بیان داشتهاند که پروسهی به کار رفته در طی این تحقیق میتواند در بازگرداندن ویروسی بسیار مشابهی به نام آبله (smallpox) نیز استفاده شود.
اگر شما عقبهی این موجود خطرناک را به خوبی رسد کنید متوجه خواهید شد که آبله عامل مرگ صدها میلیون فرد شده بود. این آمار تا زمانی که سازمان سلامت جهانی در سال ۱۹۸۰ میلادی ریشه کن شدن آبله را اعلام کرد، همچنان جان بسیاری را تحدید میکرد. این ریشهکن شدن جهانی نتیجهی واکسیناسیون سراسری بود که در آن دوران به وقوع پیوست اما هم اکنون با کنار هم قرار دادن تکههای پازل این بیماری مهلک متخصصان نگران هستند که کنترل آن از دست خارج شود و این ویروس مجددا به یک بیماری اپیدمیک برانگیخته شده از بالین تبدیل شود.
پیش از اینکه این گروه از متخصصان اعتراض خود را در مورد این مقاله ابراز دارند، دو زد مقاله هم برای این دستیابی علمی تدوین شده بود. در این زد مقالهها هم با تاکید دو چندان بر روی خطرناک بودن این مقاله، ابراز شده بود که این مقاله نه تنها به شما نشان میدهد که تنها با در دست داشتن ۱۰۰٫۰۰۰ دلار پول میتوانید یک پاتوژن مرگبار را مجددا احیا کنید بلکه کار را تا به این حد متوقف نکرده و حتی این مقاله خود را به یک دستورالعمل با جزییات بالا برای تولید گام به گام این ویروس مجهز کرده است.
کارمندانی که در پروژهی آبلهی اسبی فعالیت داشتند در حال حاظر به دلیل حاشیههای به وجود آمده حول این دستیابی علمی خود به شدت ناراحت هستند. در حال حاضر همگی سعی دارند تا شرایط به صورت محترمانهای حل و فصل کنند اما در این میان به نظر میرسد که دانشمندان میکروبیولوژیست به شدت در مورد این نگران هستند که شاید این اطلاعات به دستهای نالایق برسد و جامعهی جهانی را با یک معضل از پیش حل شده مجددا روبرو کند، و خسارات جبران ناپذیری را به بار بیاورد.
برای مثال یک بیو شیمیست به نام کوین اسولت، به عوان مثال، در روز سه شنبه مطلبی را نوشت که در طی آن ابراز داشت که این تحدید به حدی ترسناک است که شاید حتی ما نباید وقت خود را صرف حرف زدن در مورد آن کنیم. او میگوید:
در حا حاضر که ما شاهد این وقایاع هستیم، ما با تصمیم ارادی خود در سمتی قرار گرفتهایم که از افاشای این اسرار پشتیبانی میکند. با چشم پوشی از روی تمام ارتقاءهایی که بر روی ساختار DNAی ساخته شده صورت گرفته است، هر انسان عاقل یا غیر عاقلی که توانایی دسترسی به اینترنت را داشته باشد میتواند به راحتی نقشهی ساخت این ویروس مهلک را به دست آورده و خواسته یا ناخواسته عامل مرگ میلیونها انسان شود. این فاجعه و یا دیگر بحرانهای دیگر به راحتی میتوانند پای خود را از مقالات علمی فراتر بگذارند و به فضاهای عمومیتری از جمله ویکی پدیا که یک مجموعهی اطلاعات عمومی و مردمی را در اختیار کاربران میگذارد، وارد بشود و از آن به بعد پیشبینی وقایاع شاید حتی از سطح تصورات ما نیز فراتر برود.
همچنین به این نکته نیز باید توجه کرد که شاید لینک دادن به اطلاعات خطرناکی که در حال حاضر عمومی هستند به ظاهر کار بی ضرری تلقی شود، اما هنگامی که این اطلاعات به دستهای سوء استفادهگر برسد آنگاه «بی ضرر» جای خود را به یک تراژدی مهلک خواهد داد.
آنگاه در یک گزارش پرسش و پاسخ گونه، آقای اسولت مقصر اصلی اتفاقات پیش آمده را علاقهی افرادی که در آن در مورد سنتز ویروس آبله، هیجان زده هستند بیان کرده است. حتی تصور این قضیه هم ترسناک است که یک آبلهی مهندسی شده در آزمایشگاهها مجددا باعث کشته شدن میلیونها فرد بیگناه شود. شاید در نهایت قضیه دستیابی به علم در همهی موارد مثبت و خوب تلقی نشود. در ادامهی اخبار با تکفارس همراه باشید.
نظرات