اصلاح ژنتیکی پشه‌ها منجر به ریشه‌کنی بیماری‌های مالاریا و زیکا خواهد شد - تکفارس 
اصلاح ژنتیکی پشه‌ها منجر به ریشه‌کنی بیماری‌های مالاریا و زیکا خواهد شد - تکفارس 

اصلاح ژنتیکی پشه‌ها منجر به ریشه‌کنی بیماری‌های مالاریا و زیکا خواهد شد

پوریا اسدی
۷ مهر ۱۳۹۷ - 12:30
اصلاح ژنتیکی پشه‌ها منجر به ریشه‌کنی بیماری‌های مالاریا و زیکا خواهد شد - تکفارس 

از ایجاد پشه‌های مقاوم به مالاریا گرفته تا ساختن “حفاظ‌های فتونیک” که می‌توانند حشرات خون آشام را با لیزرهای مرگبار  از بین ببرند، راه‌های هیجان انگیز و پیشرفته‌ای وجود دارد که علم در تلاش برای مقابله با مشکل پشه‌های بیماری‌زا، آن را بوجود آورده است. محققان امپریال کالج لندن روش نوین و امیدوار کننده‌ای را برای افزودن به این مجموعه ابزارها به وجود آورده‌اند: یک ” Gene drives” که یک اصلاح ژنتیکی را منتشر ‌می‌کند و پشه‌های ماده را از تولید مثل باز می‌دارد.

آندریا کریستانی، پروفسور انگل شناسی مولکولی در امپریال کالج به Digital Trends گفت:

اگر این تغییرات ژنتیکی قادر به کاهش تولید مثل پشه‌های ماده شود، می‌تواند یک ابزار فوق‌العاده قدرتمند برای سرکوب جمعیت پشه‌هایی باشد که بیماری‌هایی مانند مالاریا، زیکا، تب زرد و غیره را انتقال می‌دهند.

Gene drives نامی است که به قطعات DNA که می‌تواند در یک کروموزوم ارگانیسم قرار داده شود تا تغییرات خاصی را به وجود آورد – در این مورد، جلوگیری از تولید مثل پشه‌ها- داده شده است. در یک اجرا شامل جمعیتی از پشه‌ی Anopheles gambiae ، گروهی از گونه‌های پشه که مالاریا را گسترش می‌دادند، Gene drives توانست  تولید مثل هفت تا یازده نسل از پشه‌ها را متوقف کند. این اولین بار است که دانشمندان قادر به استفاده از مهندسی ژنتیک برای متوقف ساختن ظرفیت تولید مثل موجودات پیچیده در محیط آزمایشگاهی هستند.

فناوری Gene drives، بخش‌هایی از ژن دوتایی را تغییر می‌دهد که باعث رشد حشرات ماده می‌شود. با استفاده از آن در تعدادی از پشه‌ها ، اصلاح ژنتیک و سپس از طریق پرورش گسترش می‌یابد. نرهایی که ژن را حمل می‌کنند، تغییرات آشکاری را نشان نمی دهند، در همین حال ماده‌هایی که فقط یک نسخه از ژن اصلاح شده دارند، بدون تغییر بیرونی باقی می‌مانند. این اتفاق تنها زمانی رخ می‌دهد که یک ماده با دو نسخه ژن متولد می‌شود که جمعیت سقوط می‌کند، زیرا ماده قادر به تخم گذاری یا نیش زدن نیست.

کریسانی ادامه داد:

با استفاده از فناوری‌هایی که قبلا در دسترس ما قرار گرفته است تخمین زده می‌شود که ۴۰ سال برای از بین بردن مالاریا از جهان زمان لازم است. این نشان دهنده نیاز به فناوری‌های جایگزین است.

ما هنوز فاصله‌ی زیادی برای گسترش این روش در جهان داریم، اما تحقیقاتی مانند این قطعا وعده‌ی پیشرفت برای آینده را می‌دهد.

مقاله ای که این  تحقیق را توصیف کرده اخیرا در مجله Nature Biotechnology منتشر شده است.

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید