یک زن مسلمان در روز سهشنبه و بعد از سفری که از اروپا به امریکا داشت، از نیروی گمرک و امنیتی مرز ایالات متحده شکایت کرد. وی این نیروها را به این متهم کرده است که آنها آیفونش را بدون هیچ توضیح و دلیل موجهی، به مدت بیش از چهار ماه مصادر و توقیف کردهاند. با ادامهی خبر با تکفارس همراه باشید.
رجحانه رازوجا (Rejhane Lazoja)، یک شهروند امرکایی است که ادعا میکند بعد از سفری که از زوریخ سوییس به ایالات متحده داشت، در تاریخ ۲۶ام فبریه، او و دختر کوچک شش سالهاش را به اتاق کوچکی در فرودگاه Newark Liberty این کشور بردهاند. آنگاه یکی از دو مامور CBP فرودگان از او خواست تا گوشی هوشمند iPhone 6S Plus را از قفل باز کند، که این درخواست مامور با مخالفت وی مواجه شد، به این خاطر که او هیچ دلیلی موجهی به انجام این کار نمیدید.
در طرح دعوی دادگاه این اتفاق ذکر شده است که مامور CBP در آن موقع هیچ جواز و یا حکمی برای بازرسی گوشی هوشمند نداشت. سپس بعد از این اتفاق گوشی هوشمند و سیم کارت خانم لازوجا مصادره شد و به مدت بیش از ۱۲۰ روز به توقیف درآمد. بعد از اینکه نهایتا گوشی هوشمند لازوجا به او بازگردانده شد، او از CBP پرسید که دلیل نگهداری گوشی او به این مدت طولانی چه بوده است و آیا کپی از اطلاعات شخصی موجود در گوشیاش برداشته شده است یا خیر. با توجه به طرح دعوی منتشر شده، سازمان CBP به این درخواست او پاسخی ارائه نداده است.
در یک ایمیل که به وبسایت CNET ارسال شده بود، سخنگوی CBP گفت این آژانس در طول زمانی که این شکایت طرح شد، پاسخی را منتشر نکرده است اما ابراز داشت جستجوی ابزار الکترونیکی یکی از کارهایی است که آنها در آژانس CBP به منظور تامین امنیت مرزهای ایالات متحده انجام میدهند. سخنگو CBP در ایمیل مذکور این چنین مینویسد:
جستجو در ابزار الکترونیکی که در مرز انجام میشود غالبا روش درستی است که به منظور تشخیص اهداف اشخاص برای ورود به مرزهای ما صورت میگیرد و همچنین این کار باعث میشود تا ما به اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی پذیرش شخص تحت قوانین مهاجرتی درست پیدا کنیم. این اقدامات، اقداماتی حساس و حتمی هستند که به منظور تشخیص مدارکی احتمالی مربوط به اقدامات تروریستی و یا موارد دیگری که امنیت کشوری را تحدید میکند، انجام میگیرند.
این مورد شکایت، این سوال را به وجود میآورد که حکومت به چه مقدار دست قانون را باز گذاشته است تا بتواند وارد زندگی دیجیتالی ما شده و قابلیت سرک کشیدن به چه مقدار از جزییات زندگی ما را دارد. در اقداماتی که اخیرا صورت گرفتهاند، دادگاه عالی ذکر کرده است که پلیس به منظور دریافت اطلاعات مکانی گوشیهای هوشمند، نیازمند است تا ابتداء جواز انجام این کار را داشته باشد. در موردی دیگر، دادگاه اعلام کرده است که به منظور دسترسی به محتوای درون گوشیها نیاز به جواز میباشد.
براساس طرح دعوی مطرح شده در دادگاه، لازوجا به ماموران CBP گفته است که درون گوشی او عکسهایی از وی وجود داشته است که آنها فاقد حجاب بوده، علاوه بر این مورد او ابراز داشته که درون گوشیاش، مکالماتی قانونی بین او شورای روابط امرکایی-اسلامی واقع در نیویورک وجود داشته است. در این طرح دعوی ادعا شده است که:
متعاقب اعتقاد صادقانهی او، خانم لازوجا نمیتواند در وضعیت بدون پوشش توسط مردانی که عضوی از خانوادهی او نمیباشند، دیده شود.
خواستهی لازوجا از مسئولین آژانس CBP این میباشد که اطلاعات گوشیاش را به او بازگردانند و همچنین هرگونه کپی که از اطلاعات او دارند را نابود کنند. شورای روابط امرکایی- اسلامی (CAIR) به نمایندگی لازوجا از منافع او طرفداری میکند. آلبرت فاکس کان (Albert Fox Cahn) سرپرست CAIR در شهر نیویورک در طی ایمیلی چنین اظهار نظر کرد:
حکومت این حق را ندارد تا زندگی مجازی ما را دخیره سازی و از آن کپی برداری کند، آنها انجام چنین کاری را تنها به این بهانه که به خارج از کشور سفر میکنیم ندارند. حقوق مدنی ما در حوزه و محدودهی مرزها از بین نمیرود و مقامات گمرکی اشتباه میکنند اگر فکر میکنند این قدرت را دارند که سیستمها و ابزار الکترونیکی را بدون مجوزی توقیف، مخشوش و کپی کنند. حتی انجام این کار با دلیل موجه هم منع شده خواهد بود.
نظر شما چیست؟ آیا نیروهای امنیتی این اجازه را دارند که با بهانهی تامین امنیت هر اقدامی که اخلاق انسانی و حقوق مدنی او را تعریف میکند، زیر پا گذاشته و با انسانها همانند مجرم رفتار کنند؟
نظرات