عرضه خودرو در بورس کالا - تکفارس 
عرضه خودرو در بورس کالا - تکفارس 

عرضه خودرو در بورس کالا

تکفارس
۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - 14:33
عرضه خودرو در بورس کالا - تکفارس 

عرضه خودرو در بورس کالا موضوعی بود که به‌منظور ساماندهی قیمت‌های خودرو در بازار آزاد و تنظیم اختلاف قیمت خودرو بین «قیمت بازار آزاد» و «قیمت کارخانه» و در مرداد ماه سال ۱۴۰۱ از سوی شورای عالی بورس به تصویب رسید. در ادامه این مطلب توضیحاتی در خصوص خرید خودرو از بورس (بورس کالا) ارائه می‌شود.

بورس چیست؟

بورس بازاری است که خرید و فروش و قیمت‌گذاری انواع اوراق بهادار در آن صورت می‌گیرد. افراد حقیقی و حقوقی (شرکت‌ها) از فعالان این بازار هستند که می‌توانند سهام شرکت‌های مختلف پذیرش شده در بورس را معامله کنند. این افراد برای فعالیت در بورس ملزم به دریافت کد بورسی هستند. در واقع کد بورسی، کد شناسایی هر شخص «حقیقی» یا «حقوقی» در بازار سرمایه است که توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و به درخواست کارگزاران بورس برای هر شخص متقاضی صادر می‌شود. این کد از ترکیب سه حرف و یک عدد پنج رقمی تشکیل شده است. به عنوان نمونه، کد بورسی فردی که نام خانوادگی او آذری است می‌تواند به صورت آذر۱۲۳۴۵ باشد.

بورس کالا چیست؟

بورس کالا یک بازار منسجم است که افراد در آن به مبادله کالا (معاملات گواهی سپرده کالایی) می‌پردازند. در این بازار کالای مربوطه پس از طی کردن مراحل «بررسی‌ و کارشناسی کالا» و «قیمت‌گذاری» که به وسیله کارشناسان بورس کالا انجام می‌شود، به خریداران عرضه خواهد شد. در این بازار معمولا کالاهای خام و فرآوری نشده مانند فلزات، پنبه، گندم، برنج و زعفران و … دادوستد می‌شوند.

 

بازارهای بورس کالای ایران

بورس کالای ایران شامل چند نوع بازار می‌شود که بازارهای فیزیکی، مشتقه، فرعی و مالی نامیده می‌شوند. این ۴ بازار زیر مجموعه بورس کالا، خود نیز دارای چندین زیرمجموعه هستند و در هر کدام از این بازارها محصولات و کالاهای خاص معامله می‌شود. به عنوان مثال در بازار مشتقه بورس کالا، قراردادهای آتی و اختیار معامله کالا و در بازار مالی بورس کالا نیز اوراق سلف موازی استاندارد، گواهی‌های سپرده کالایی و انواع صندوق های سرمایه گذاری کالایی مورد معامله قرار می‌گیرند.

«خودرو» نیز یکی از محصولات جدید است که به‌تازگی به بازار فرعی بورس کالا راه یافته است. موضوع عرضه این محصول در بورس کالا مدت‌ها قبل مطرح شده بود اما امکان این عرضه وجود نداشت تا این که شرایط لازم برای عرضه مهیا شد و پس از تصویب آن، اولین خودروها توسط شرکت‌های خودروسازی به بورس کالا عرضه شدند.

شرکت در عرضه‌ خودرو در بورس کالا و ارسال ثبت سفارش

اولین اقدام برای شرکت در عرضه‌های خودرو در بورس کالا دریافت «کد بورس کالا» است. کد معاملاتی بورس کالا با کد بورسی که پیش‌تر راجع به آن صحبت شد متفاوت است. متقاضیان دریافت کد بورس کالا باید از طریق «سامانه‌ی خرید آنلاین بورس کالای کارگزاری‌ها» (ایبیگو) اقدام کرده و پس از دریافت کد بورس کالای خود، از طریق همان سامانه سفارش خرید خود را ثبت کنند.

نحوه ثبت سفارش خودرو در بورس

سامانه EBGO بورس کالا به منظور ثبت سفارشات در بورس کالا ایجاد شده و در آن انواع تالارهای معاملاتی از جمله «تالار خرید خودرو» قرار دارد که کاربر پس از ثبت‌نام در آن می‌تواند بر روی انواع عرضه‌های خودرو با در نظر گرفتن ضوابط و شرایط اقدام به ثبت سفارش کند. همچنین در این سامانه امکان مشاهده انواع اطلاعیه‌ها و اعلامیه‌های مربوط به عرضه خودرو در بورس کالا وجود دارد.

چند نکته مهم در خصوص خرید خودرو در بورس

  • متقاضیان ملزم به واریز وجه قیمت پایه اعلام شده برای هر خودرو در حساب وکالتی خود نزد بورس هستند، که از زمان ثبت و ارسال سفارش تا یک روز کاری پس از اعلام نتایج این مبلغ در حساب مذکور مسدود خواهد شد.
  • در خصوص هر خودرو شرایط خاصی در نظر گرفته می‌شود که در این مورد لازم است تا اطلاعیه مربوط به هر خودرو توسط متقاضی با دقت مطالعه شود. (به عنوان مثال شرایطی از جمله عدم امکان ثبت سفارش برای پذیرفته‌شدگان قبلی در عرضه جدید، عدم امکان ثبت سفارش برای افرادی که در ۴۸ ماه گذشته از شرکت‌های خودرو سازی خرید داشته‌اند و… از جمله محدودیت‌هایی است که ممکن است برای خرید برخی خودروها اعمال شود)
  • ثبت و ارسال سفارش از سوی متقاضی به منزله برنده شدن در رقابت نیست و متقاضیان باید تا زمان اعلام نتایج منتظر بمانند.
  • در صورت پذیرفته‌شدن در عرضه، متقاضی ملزم به انجام تسویه و پرداخت مبلغ باقی مانده است، در غیر این صورت مشمول پرداخت جریمه دیرکرد یا انصراف از خرید خواهد شد.  

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید