پردازنده‌های نسل ۱۴ اینتل و آرزوی استفاده از ری تریسینگ - تکفارس 
پردازنده‌های نسل ۱۴ اینتل و آرزوی استفاده از ری تریسینگ - تکفارس 

پردازنده‌های نسل ۱۴ اینتل و آرزوی استفاده از ری تریسینگ

مهدی ملکی
۳۱ مرداد ۱۴۰۱ - 18:12
پردازنده های نسل چهاردهم اینتل

انتظار می‌رود پردازنده‌های Meteor Lake اینتل، یعنی CPU نسل بعدی این شرکت که در سال ۲۰۲۳ میلادی به دست مشتریان می‌رسد با پشتیبانی از ری تریسینگ در معماری کارت گرافیک یکپارچه خود، قدمی بزرگ را در این زمینه پشت سر بگذارد.

ری تریسینگ فرایند پردازش نور با تقلید از مسیری است که نور در دنیای واقعی می‌پیماید. اگرچه انجام این موضوع از دور عجیب و غیرمنطقی به نظر می‌رسد اما در حقیقت ساخت یک صحنه مصنوعی با ظاهر واقعی نیازمند محاسبات پیچیده فیزیکی در خصوص رفتار نور است. به همین دلیل انجام این محاسبات به قدری سنگین هستند که نیازمند قدرت محاسباتی قابل توجهی است.

از همین رو این فناوری اگرچه در کنسول‌های بازی هم به کار رفته اما در واقع در رایانه‌های شخصی مجهز به بهترین کارت‌های گرافیک یا لپ تاپ‌های مشابه به چشم می‌خورد.

بازی‌های فاقد ری تریسینگ، از یک نورپردازی ثابت موسوم به Baked-in (تعبیه شده یا اصطلاحاً پخته شده) بهره می‌برند. در این روش نسبتاً قدیمی، سازندگان منابع نور را در محیطی جاسازی می‌کنند که پرتوها را به شکل یکنواخت به همه زوایا می‌تابانند. باید توجه کنید که مدل‌ها مثل شخصیت‌های غیرقابل بازی و در مجموع اشیا حاوی اطلاعات دیگر مدل‌ها نیستند؛ نتیجه؟ کارت گرافیک مجبور است وظیفه بررسی و محاسبه رفتار نور را حین تابش به هر مدل به عهده بگیرد.

فناوری ری تریسینگ مسیر شبیه‌سازی شده نور را با رهگیری میلیون‌ها فوتون مجازی دنبال می‌کند. هر چه نور روشن‌تر باشد، کارت گرافیک باید فوتون‌های مجازی بیشتری را رهگیری یا دقیق‌تر، محاسبه کند. همچنین نور هر چه قدر بیشتر در بازی‌های ویدیویی با سطوح برخورد کند، بازتاب، تجزیه و پراکندگی بیشتری را ایجاد می‌کند که طبق معمول، کارت‌های گرافیک، وظیفه سنگین‌تری در دنبال کردن آن‌ دارند.

حالا چند دهه بعد، رایانه‌های شخصی خانگی می‌توانند گرافیک مبتنی بر رهگیری پرتو را به لطف سخت‌افزار قدرتمند و ترفندهای نورپردازی برای محدود کردن تعداد پرتوها به یک عدد معقول و قابل مدیریت، در لحظه پردازش کنند. یک پیشرفت واقعی و از جمله دلایلی که ما ظهور مصارف خانگی ری تریسینگ را یک انقلاب خطاب می‌کنیم.

اینتل با اضافه کردن این فناوری به کارت‌های گرافیک یکپارچه Xe خود، دست‌یابی به آن را از هر زمان دیگری دسترس‌پذیرتر می‌کند. این تراشه‌ها در بسیاری از محصولات از اولترابوک‌ها گرفته تا حتی کروم‌بوک‌ها به چشم می‌خورد و همین موضوع نشان می‌دهد که چرا حرکت بعدی اینتل در این زمینه تا این اندازه مهم تلقی می‌شود.

اینتل اکنون مشغول کار روی فناوری افزایش مقیاس انحصاری خودش است تا آن را درون کارت‌های گرافیک مستقل سری Arc رایانه‌های رومیزی به کار ببرد اما این فناوری به سادگی می‌تواند درون پردازنده‌های نسل ۱۴ این شرکت هم مورد استفاده قرار بگیرد. به این ترتیب اگر واقعاً چنین اتفاقی را شاهد باشیم شاهد برخی از ارزان‌ترین لپ تاپ‌های بازار با قابلیت اجرای 1080p بازی‌های ویدیویی روز خواهیم بود.

آیا پردازنده‌های نسل ۱۴ اینتل گرافیک نسل بعدی را تقدیم همه می‌کنند؟

کارت گرافیک اینتل آرک

حرف زدن در این‌باره شاید اندکی زود باشد. پردازنده‌های نسل ۱۳ رپتور لیک هنوز به صورت کامل به بازار عرضه نشده‌اند و انتظار می رود که این موضوع تا اکتبر امسال نهایی شود. با این حساب اولین فاز از پردازنده‌های Meteor Lake احتمالاً اوایل سال ۲۰۲۳ از راه می‌رسند.

اگر همین‌طور شود که گفتیم امکان تجربه Cyberpunk 2077 با بهترین تنظیمات و ری تریسینگ فعال روی مدل پایه دل XPS 13 فراهم می‌شود. البته این به معنای آن نیست که تنها یک پردازنده می‌تواند بهترین اولترابوک‌های بازار را تبدیل به لپ تاپ‌های گیمینگ واقعی کند اما با پیشرفت فناوری کارت‌های گرافیک و در دسترس قرار گرفتن چیزی مثل ری تریسینگ روی آن‌ها، مجموع کارایی آن‌ها افزایش یافته و به لطف ترفندهایی خاص از این پس محدودیت چندانی برای تجربه بازی‌ها روی یک لپ تاپ ساده به چشم نخواهد خورد.

در خصوص رایانه‌های رومیزی این پیشرفت کمتر مورد توجه قرار خواهد گرفت چرا که اکثر آن‌ها مجهز به یک اسلات PCIe خالی هستند که می‌توان یکی از ارزان‌ترین ولی قدرتمندترین کارت‌های گرافیک را به آن متصل کرد. این کارت‌ها با وجود قیمت اقتصادی و به‌صرفه، قابلت‌هایی نظیر ری تریسینگ را در دسترس کاربران قرار می‌دهند.

بنابراین این مسئله مربوط به لپ تاپ‌ها می‌شود، قسمتی از بازار رایانه‌های خانگی که در حال رشدی حیرت‌انگیز است. لپ تاپ‌های رایج معمولاً عملکردی بسیار ضعیف در اجرای بازی‌ها دارند چرا که شرکت‌های سازنده با حذف نگرش مربوط به اجرای بازی‌ها می‌توانند در مصرف انرژی و از آن مهم‌تر، هزینه‌ها صرفه‌جویی کنند.

به لطف ادغام ری تریسینگ با پردازنده‌های استاندارد لپ تاپ‌ها قرار است عملکرد بسیار قدرتمندتری را همراه با همان قیمت‌های معقول در این محصولات شاهد باشیم.

ما همین حالا هم چنین چیزی را دیده‌ایم ولی چطور؟

ایسوس زن بوک S 13 OLED که یکی از اولین لپ تاپ‌های مجهز به پردازنده AMD با معماری RDNA تلقی می‌شود، چنین بینشی را به نمایش گذاشته است. در حالی که عملکرد گیمینگ این لپ تاپ خیره‌کننده نیست اما بدون شک در مقایسه با هم‌رده‌های خود در سطحی به شدت بالاتر قرار دارد.

متاسفانه تهیه این لپ تاپ در بازار کنونی بنا به کمبود موجودی اصلاً آسان نیست، موضوعی که در خصوص لپ تاپ‌های مجهز به پردازنده‌های نسل چهاردهم اینتل با آن مواجه نخواهیم شد. هر چند مدتی طول می‌کشید تا این لپ تاپ‌ها هم معرفی و روانه بازار مصارف شخصی و عمومی شوند اما به هر حال این اتفاقی است که دیر یا زود رخ می‌دهد.

از طرفی این آمدن برخلاف عرضه لپ تاپ‌ها در گذشته کسی را مجبور نمی‌کند که صرفاً برای اقتصادی بودن یک محصول، بسیاری از موارد را قربانی کنند. تا آن زمان تکفارس را دنبال کنید و نظر خودتان را با ما به اشتراک بگذارید؛ آیا اینتل می‌تواند یک بار دیگر دنیای رایانه‌های شخصی را دگرگون کند؟

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید