رقابت شرکتهای انویدیا و ای ام دی از دههی ۹۰ میلادی آغاز شد و کماکان نیز ادامه دارد. اگر شما هم قصد جمعآوری و خرید سیستمهای گیمینگ را داشته باشید، باید از بین تراشههای گرافیکی شرکتهای انویدیا و ای ام دی یکی را انتخاب کنید. این تراشههای گرافیکی در بهترین کارتهای گرافیک مورد استفاده قرار میگیرند و هر دو شرکت نیز به دنبال برتری در بنچمارکهای گرافیکی میباشند. در این مقاله به مقایسهی کارتهای گرافیک ای ام دی و انویدیا در بخشهایی مانند عملکرد، ویژگیها، درایورها، مصرف انرژی و قیمت خواهیم پرداخت.
مطالب مرتبط:
عملکرد گیمینگ
تراشههای گرافیکی سریع به بازیسازان امکان ساخت دنیاهای پیچیده و با جزئیات بالا را میدهند. در حالی که هر دو شرکت انویدیا و ای ام دی لیست بلندبالایی از کارتهای گرافیک ارزان، میانرده و ردهبالا را ارائه دادهاند، اما انویدیا بهلطف کارت گرافیک قدرتمند جیفورس RTX 3090 در این بخش عملکرد بهتری داشته است. با توجه به نتایج بنچمارکهای گرافیکی زیر، تراشههای گرافیکی متکی بر معماری GA102 انویدیا (۳۰۹۰ و ۳۰۸۰) بهترین عملکرد گرافیکی را داشتهاند و تراشههای متکی بر معماری ناوی ۲۱ (Navi 21) ای ام دی نیز در ردههای بعدی قرار گرفتهاند. البته در نظر داشته باشید که ویژگیهایی مانند رهگیری پرتو و DLSS در بازیهای آزمایششده غیرفعال بوده است.
کارتهای گرافیک انویدیا جیفورس RTX 3080 و ای ام دی رادئون RX 6800 XT از نظر عملکرد در پشت سر جیفورس RTX 3090 قرار میگیرند. عملکرد کارت رادئون RX 6800 XT در این زمینه با اندکی اختلاف بهتر از جیفورس RTX 3080 بوده اما این کارت گرافیک انویدیا با فعالکردن قابلیت رهگیری پرتو و یا DLSS نمایش درخشانتری را ارائه میدهد. با این وجود در صورتی که بازار کارتهای گرافیک میانرده (حدود ۴۰۰ دلار) را در نظر بگیریم، اوضاع کمی متفاوت خواهد بود. در این بخش کارتهای رادئون RX 6700 XT و جیفورس RTX 3060 Ti با یکدیگر به رقابت میپردازند. در صورت غیرفعالبودن قابلیت رهگیری پرتو، هر دو کارت عملکرد یکسانی را به نمایش میگذارند. البته قیمت این کارت گرافیک شرکت ای ام دی حدود ۲۰ درصد گرانتر از رقیب خود است و شاید این موضوع نقطه ضعف اصلی آن باشد.
اما کدام شرکت در بازار کارتهای گرافیک اقتصادی عملکرد بهتری داشته است؟ در حال حاضر کارتهای RX 5500 XT 8GB و GTX 1660 بهترین کارتهای اقتصادی موجود در بازار میباشند. کارت گرافیک انویدیا در این بخش نیز عملکرد بهتری داشته و علاوه بر سرعت بیشتر، مصرف انرژی کمتری نیز دارد. البته با توجه به کمبود تراشههای گرافیکی و موضوع استخراج رمزارز، قیمت این کارتها نیز تا حدودی افزایش پیدا کرده و از این رو دسترسی به آنها به کار دشواری تبدیل شده است. کارتهای رادئون RX 570 4GB و انویدیا GTX 1060 با قیمتی کمتر از ۲۰۰ دلار جایگزینهای نسبتاً مناسبی برای این کارتها میباشند.
برنده: انویدیا
کارتهای گرافیک انویدیا در بیشتر بازیهای آزمایششده عملکرد بهتری را ارائه دادهاند. کارتهای شرکت ای ام دی نیز در بالای جدول رقابت خوبی را با کارتهای انویدیا ایجاد کردهاند اما این شرکت انویدیا است که در بخش عملکرد در بازیها گوی سبقت را از رقیب خود ربوده است.
مصرف انرژی
تا قبل از طراحی معماری ناوی، کارتهای گرافیک انویدیا مصرف انرژی پایینتری داشتند اما معماری ناوی تمام معادلات را بر هم زد و معماری بیگ ناوی نیز عملکرد کارتهای ای ام دی را در بخش مصرف انرژی افزایش داد. مصرف انرژی کارتهای گرافیک این شرکت با استفاده از فرآیند تولید ۷ نانومتری FinFet شرکت TSMC تا ۵۰ درصد کاهش یافته است اما این عدد در مقایسه با میزان مصرف انرژی کارتهای انویدیا باز هم چندان زیاد به حساب نمیآید. در حالی که معماری بیگ ناوی موجب کاهش مصرف انرژی کارتهای ای ام دی شده اما در طرف دیگر، معماری امپر (Ampere) انویدیا در ازای مصرف انرژی بیشتر سرعت کلاک بالاتری را ارائه میدهد.
با وجود اینکه کارتهای قدیمیتر انویدیا مصرف انرژی پایینی داشتند اما محصولات جدید این شرکت بیشترین مصرف انرژی در بین کارتهای گرافیک موجود در بازار را دارند. کارتهای RTX 3090 و RTX 3080 به ترتیب بیشترین مصرف انرژی را به خود اختصاص دادهاند و کارتهای RX 6900 XT و RX 6800 XT نیز در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. کارتهای قدیمیتر این دو شرکت از نظر مصرف انرژی تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته و عملکرد کلی یکسانی را به نمایش گذاشتهاند.
همچنین در بین کارتهای نسل قبلی دو شرکت، کارتهای انویدیا عملکرد جزئی بهتری را ارائه دادهاند. کارتهای GTX 1660 Ti و GTX 1660 Super مصرف کمتری نسبت به RX 550 XT 8GB داشته و ۲۰ درصد بهتر عمل کرده است. این نکته در مورد کارتهای سری GTX 1650 انویدیا نیز صدق میکند و برای مثال، انویدیا RTX 1650 Super با مصرف ۲۵ درصد انرژی کمتر، عملکرد مناسبی داشتهاند.
برنده: مساوی
عملکرد معماری بیگ ناوی ای ام دی و امپر انویدیا در کارتهای نسل جدید تا حد زیادی یکسان بوده است. این موضوع بهویژه در مورد بخشهایی که مصرف انرژی آنها به ۳۵۰ وات محدود میشود، بیشتر به چشم میآید. کارتهای گرافیک ردهبالای ای ام دی مصرف انرژی کمتری در مقایسه با کارتهای انویدیا داشتهاند اما این موضوع در مورد کارتهای اقتصادی و ارزان کاملاً برعکس بوده است. عملکرد هر دو شرکت در بازار کارتهای میانرده نیز یکسان است.
فناوری های ویژه
بسیاری از ویژگیهای تراشههای گرافیکی ای ام دی و انویدیا یکسان بوده و تنها نحوهی استفاده از آنها منفاوت بوده است. هر دو شرکت قابلیت رهگیری پرتو را به کارتهای گرافیک خود اضافه کردهاند اما این قابلیت برای لذتبردن از بازیها ضروری نیست. انویدیا ویژگی DLSS را نیز به کارتهای خود اضافه کرده است اما قابلیت FidelityFX ای ام دی هنوز در دسترس کاربران قرار نگرفته است. این موارد تنها برخی از ویژگیهای کارتهای گرافیک انویدیا و ای ام دی میباشند. با این وجود، پشتیبانی از API و سختافزارهای مشابه به معنای عملکرد یکسان این ویژگیها نیست.
هر دو معماری امپر و RDNA2 از نرخ سایهزنی متغیر و دیگر ویژگیهای موجود در دایرکت ایکس ۱۲ آلتیمیت پشتیبانی میکنند. با این وجود، عملکرد انویدیا در بخش رهگیری پرتو حتی بدون استفاده از DLSS نیز از ای ام دی بهتر است. همچنین در حالی که فناوریهای جیسینک و فریسینک بر روی کاغذ مشابه یکدیگر هستند اما بهترین نمایشگرهای جیسینک در مقایسه با نمایشگرهای فری سینک از کیفیت بهتری برخوردار بوده و میزان تاخیر در تصاویر آنها بسیار پایینتر میباشد.
رمزگذاری و رمزگشایی ویدیوها نیز یکی از بخشهای مهم دیگر بوده و انویدیا در این قسمت نیز عملکرد بهتری داشته است. کدکهای تورینگ و امپر از انکودهای با کیفیت بالا پشتیبانی میکنند و خوشبختانه جدیدترین تراشههای گرافیکی انویدیا برای رمزگذاری ویدیوها به پردازندهی مرکزی نیازی ندارند. با این حال، فرآیند تولید ۷ نانومتری TSMC که در معماری RDNA2 از آن استفاده شده، بهوضوح عملکرد بهتری نسبت به معماری ۸ نانومتری ۸N سامسونگ داشته و بهنظر میرسد که شرکتهای دیگر نیز به استفاده از این فرآیند علاقهمند شدهاند.
برنده: انویدیا
در حالی که ویژگیهای کارتهای گرافیک انویدیا و ای ام دی در ظاهر یکسان بوده اما نحوهی بهکارگیری این ویژگیها توسط انویدیا بسیار بهتر بوده است. قابلیتهای جیسینک، DLSS و NVENC کارتهای این شرکت در مقایسه با ویژگیهای مشابه کارتهای ای ام دی کمی بهتر میباشند.
درایورها و نرم افزار
بررسی عملکرد دو شرکت انویدیا و ای ام دی در بخش درایورها و نرمافزار کار آسانی نمیباشد. بسیاری از کاربران به مشکل صفحهی سیاه درایور کارتهای سری RX 5000 Navi ای ام دی اشاره کردهاند و بسیاری از کاربران نیز با این مشکل مواجه نشدهاند. درایورهای جدیدتر این مشکل را تا حد زیادی رفع کردهاند اما هنوز هم برخی از کاربران نسبت به آن ابراز نارضایتی کردهاند. کارتهای گرافیک انویدیا نیز از مشکلات مشابه در امان نبوده و بسته به بازیها و سختافزارهای مختلف، با مشکلات مختلفی روبهرو میشوند.
ای ام دی معمولاً آزمایشهای آزمایشگاه کیفیت سختافزاری ویندوز (WHQL) را پشت سر نگذاشته و درایورهای این شرکت نیز از مشکلات بیشتری رنج میبرند. با این وجود، مایکروسافت سطح مشخصی را برای اجرای درایورها بر روی سیستمعامل ویندوز مشخص کرده که مانع از ایجاد مشکلات اساسی در اجرای بازیها میشود. همچنین ای ام دی بهصورت ماهانه درایورهای جدیدی را برای کارت گرافیکهای خود منتشر میکند که برخی از مشکلات قبلی را رفع میکنند. از طرف دیگر، تمام درایورهای شرکت انویدیا تاییدیهی WHQL را دریافت کرده و این شرکت با عرضهی بازیها و یا کارتهای گرافیک جدید، درایورهای جدیدی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
درایورهای انویدیا از دو رابط کاربری جداگانه استفاده میکنند و این یکی از بزرگترین تفاوتها بین درایورهای انویدیا و ای ام دی میباشد. کنترل پنل انویدیا وظیفهی تنظیم رزولوشن و برخی تنظیمات گرافیکی را بر عهده داشته و رابط جیفورس اکسپیرینس (GeForce Experience) نیز بهینهسازی بازیها، بهروزرسانی درایورها و ویژگیهای دیگر را کنترل میکند. متاسافانه برای استفاده از جیفورس اکسپیرینس ابتدا باید یک آزمایش احراز هویت Captcha را پشت سر بگذارید و این موضوع نقطه ضعف اصلی این رابط بهحساب میآید.
برنده: مساوی
رویکرد ای ام دی در قبال درایورها یکپارچهتر بوده و این کارتها تنها از یک رابط کاربری بهره میبردند. انویدیا نیز از دو رابط کاربری در درایورهای خود استفاده کرده اما مشکلات این درایورها چیزی از کارتهای گرافیک ای ام دی کم ندارند. بهطور کلی میتوان گفت که انتخاب بهترین کارتهای گرافیک براساس درایور آنها کاملاً به سلیقهی کاربران بستگی دارد.
قیمت و دسترسی
پس از عرضهی کارت گرافیک انویدیا RTX 3080، دسترسی به این محصول فوقالعاده کم بوده و براساس آمارهای منتشرشده تنها تعداد محدودی از کاربران موفق به خرید کارتهای گرافیک جدید شدهاند. فروشگاه eBay یکی از معدود مکانهایی است که دسترسی به کارتهای نسل جدید در آن امکانپذیر است اما eBay این کارتها را با قیمت دو و یا حتی سهبرابر قیمت اصلی بهفروش میرساند. دلیل این موضوع مشکل کمبود تراشه و در نتیجه عدم توانایی شرکتها در پاسخگویی به نیاز کاربران بوده است.
در حال حاضر کارت جیفورس RTX 3090 به قیمت ۳۰۰۰ دلار بهفروش میرسد که دوبرابر قیمت اصلی آن میباشد. همچنین فروشگاهها کارت RTX 3080 را با قیمت ۲۲۰۰ دلار در دسترس کاربران قرار دادهاند که چیزی بیش از سهبرابر قیمت ۷۰۰ دلاری آن است. این یعنی اگر بهاندازهی کافی خوششانس بوده و به یکی از این کارتها دسترسی داشته باشید، باید چیزی بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار اضافه برای کارتهای جدید هزینه کنید. در چنین شرایطی تنها خردهفروشیهایی که این کارتها را برای فروش قرار دادهاند، سود هنگفتی را بهدست آوردهاند.
کارتهای RTX 3070 و RTX 3060 Ti نیز در فروشگاه eBay بهترتیب ۱۳۰۰ و ۱۴۰۰ دلار قیمتگذاری شدهاند. بهنظر میرسد که رابطهی مستقیمی بین قیمتهای eBay و ارزش رمزارز اتریوم وجود داشته و این موضوع حتی برای کارتهای ۴ گیگابایتی نیز صدق میکند. متاسفانه استخراجکنندگان رمزارز برای استفاده از قابلیتهای استخراج کارتهای گرافیک جدید به سمت خرید این محصولات هجوم آوردهاند و در این میان گیمرها بیشترین ضرر را کردهاند. آخرین کارت مورد بررسی انویدیا در این بخش نیز RTX 3060 12GB بوده که برچسب قیمتی ۹۵۰ دلاری دارد. این قیمت برای کارتی که عملکرد آن تفاوتی با کارت نسل قبلی RTX 2070 ندارد، بسیار بالا میباشد.
اوضاع برای کارتهای بیگ ناوی ای ام دی نیز چندان جالب نیست. کارت RX 6900 XT چیزی بین ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار قیمت داشته، قیمت کارت RX 6800 XT بین ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰ دلار بوده و کارت RX 6800 نیز بهقیمت ۱۳۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار بهفروش میرسد. eBay همچنین کارت گرافیک جدید RX 6700 XT را ۱۱۰۰ دلار قیمتگذاری کرده و این در حالی است که قیمت رسمی آن ۴۷۹ دلار میباشد. این کارتها در مقایسه با کارتهای انویدیا کمی بهتر بوده اما هیچکس نباید چنین مبالغ هنگفتی را برای کارتهایی که قیمت اصلی آنها بین ۵۷۰ تا ۹۹۹ دلار است بپردازد.
در حال حاضر بازار کارتهای گرافیک میانرده و اقتصادی نیز به همین شکل میباشد. قیمت اصلی کارت GTX 1660 انویدیا چیزی بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلار بوده اما این محصول در خردهفروشیها به قیمتی بالاتر از ۵۰۰ دلار بهفروش میرسد و کارتهای سری GTX 1650 نیز ۴۰۰ دلار بالاتر از قیمت واقعی خود قیمتگذاری شدهاند. کارتهای نسل قبلی RX 5500 XT و RX 5600 XT نیز شرایط مشابهی را تجربه میکنند.
برنده: هیچ کس
در حال حاضر قیمت کارتهای گرافیک جدید سرسامآور بوده و اوضاع از ماه آگوست (مرداد) گذشته به همین شکل بوده است. خرید کارت RTX 2800 Super به قیمت ۷۰۰ دلار در سال گذشته معاملهی خوبی محسوب میشد چرا که در شرایط فعلی بیشتر کارتهای گرافیک با قیمتی بالاتر از ۱۰۰۰ دلار بهفروش میرسند. بعید است که قیمت این محصولات تا پیش از آغاز سال ۲۰۲۲ کمتر شود و البته این در حالتی است که استخراج رمزارزها کاهش یابد.
جمع بندی
براساس بررسیهای انجامشده، بهنظر میرسد که انویدیا کماکان بر بازار کارتهای گرافیک سلطه دارد. با این وجود، این موفقیت از اهمیت چندان بالایی برخوردار نیست چرا که در حال حاضر دسترسی کاربران به کارتهای گرافیک جدید بهدلیل قیمت بالا و کمبود آنها بسیار محدود است. شاید بهترین روش برای دسترسی به این محصولات، خرید رایانههای شخصی آماده باشد چرا که قیمت نهایی چنین سیستمهایی با قیمت کارت گرافیکهای جدید برابری میکند. در حال حاضر رقابت اصلی دو شرکت انویدیا و ای ام دی بر سر ایجاد امکان دسترسی کاربران به کارت گرافیکها میباشد. گفته میشود که تعداد کارتهای فروختهشدهی امپر انویدیا دهبرابر کارتهای RDNA2 ای ام دی میباشد.
بهطور کلی ای ام دی عملکرد بهتری را نسبت به سالهای گذشته ارائه داده اما انویدیا کماکان در بخش فناوری، ویژگیها و عملکرد (حداقل با احتساب رهگیری پرتو و DLSS) پیشتاز است. بهنظر میرسد که ای ام دی بهشکل جدیتری با مشکل کمبود موجودی کارت گرافیک مواجه بوده و شاید بهترین راه برای استفاده از تراشههای گرافیکی این شرکت، خرید کنسولهای پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس باشد. قرار است که کارتهای جدید انویدیا مانند RTX 3050 Ti و RTX 3080 Ti و همچنین کارتهای ای ام دی RX 6700 و سری RX 6500 (ناوی ۲۳) بهزودی روانهی بازار شوند. در حال حاضر تنها باید منتظر ماند و دید که قیمت این محصولات و دسترسی به آنها به چه صورت خواهد بود.
نظر شما در مورد کارتهای گرافیک انویدیا و ای ام دی چیست؟ شما طرفدار محصولات کدامیک از این شرکتها هستید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات رایج:
بهترین کارت گرافیک موجود در بازار کدام است؟
در حال حاضر انویدیا RTX 3090 FE بهترین عملکرد را در بین کارتهای گرافیک جدید ارائه داده اما قیمت نجومی و موجودی کم این محصول، دسترسی به آن را دشوار کرده است.
علت اصلی قیمت بالای کارت های گرافیک جدید چیست؟
شیوع ویروس کرونا و تعطیلی کارخانهها باعث شد تا موجودی کارتهای گرافیک کاهش یابد. از طرف دیگر بسیاری از افراد برای استخراج رمزارز از کارت گرافیکهای جدید استفاده میکردند و همین موضوع باعث کاهش بیشتر موجودی این محصولات شده است.
منبع: Toms Hardware
نظرات
قیمت ها تو کشور عزیرمون طوریه که من به شخصه تصورشم نمیتونم بکنم یه سیستم خوب ببندم
خیلیامون تو کف بستن یه سیستم میان رده چند سال پیشیم
سلام خسته نباشید – یک سوال اینکه کارت گرافیک های سری ۶۰۰۰ amd در زمینه رهگیری پرتو نور ضعیف تر عمل می کنن ممکنه با اپدیت نرم افزاری حل بشه یا باید کلا منتظر سری ۷۰۰۰ بود تا به رقابت در این زمینه برگده چن وقعا با اینکه کارت گرافیک های amd بدون رهگیری پرتو قوی تر ظاهر می شن ولی همین که رهگیر پرتو می یاد وسط حسابی کم می یارن این مشکل سخت افزاری هست یا نرم افزاری – با تشکر از سایت خوبتون