اولین جراحی رباتیک از راه دور در ایران با سامانه «جراحی از راه دور» بومی صبح امروز در بیمارستانهای امامخمینی (ره) و سینا انجام شد.
به گزارش خبرنگار مهر، فرآیند این جراحی رباتیک از راه دور در مرکز آموزشهای مهارتهای پیشرفته بالینی ایران مستقر در (بیمارستان امام خمینی و بیمارستان فوق تخصصی سینا) با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و دکتر سعید سرکار رئیس مرکز رشد پزشکی تجهیزات پیشرفته انجام شد.
همچنین این جراحی بر روی یک سگ (عمل وازکتومی) توسط دکتر طالبپور مستقر در بیمارستان سینا انجام شد. فاصله این دو بیمارستان از هم ۷ کیلومتر است که عمل جراحی با استفاده از شبکه ۵G و از راه دور انجام شد.
عملکرد این ربات به گونهای است که از طریق یک مانیتور و دو بازوی رباتیک، عمل جراحی روی سگ انجام میشود. این ربات دارای یک کنسول جراحی است که جراح با قرار گرفتن در پشت آن و استفاده از دو بازوی رباتیک، امکان کنترل و هدایت جراحی از راه دور را دارد. همچنین در کنار این کنسول، یک مانیتور قرار گرفته که تصویر عمل جراحی را برای جراح مشخص میکند. جراح با استفاده از این سامانه از طریق یک پدال و دو بازوی رباتیک، جراحی را کنترل میکند.
مطالب مرتبط:
در این عمل جراحی که با استفاده از بازوهای رباتیک انجام میشود، میزان آسیب به بافتهای سالم و دوره نقاهت فرد و خونریزی آن کاهش یافته است. تنها یک نمونه آمریکایی از این ربات وجود دارد و آمریکا تنها کشوری است که توانسته تاکنون این سامانه رباتیکی را به مرحله تجاریسازی برساند.
به گفته محققان شرکت دانشبنیان تولیدکننده سامانه جراحی از راه دور ایرانی، اگر این ربات به مرحله تجاریسازی برسد، پس از آمریکا دومین کشور سازنده این رباتها خواهد بود.
محمد طالبپور امروز در ارتباطی مجازی که در مراسم اولین جراحی رباتیک از راه دور روی حیوان در مرکز مهارتهای پیشرفته بالینی بیمارستان امام خمینی (ره) برگزار شد، عنوان کرد: این سیستم در ابتدا با مشکلاتی مواجه بود که با انجام تستهایی برطرف شد.
وی با بیان اینکه تاکنون ۷ الی ۸ عمل جراحی از راه دور روی حیوان با این سامانه رباتیکی انجام دادهایم، گفت: تمام این اعمال جراحی موفقیتآمیز بوده و اکنون حیوانات زنده هستند.
رئیس بیمارستان سینا با بیان اینکه این سیستم جراحی رباتیک از راه دور از لحاظ بالینی بهینه شده است، افزود: آخرین اعمال جراحی به واسطه این دستگاه بدون مشکل انجام شدهاند.
به گفته وی، اکنون میتوانیم ادعا کنیم که از لحاظ علمی، استفاده از این دستگاه کاملاً قابل اجرا و بهرهبرداری است و در آینده میتواند بسیار کاربردی باشد.
طالبپور با بیان اینکه ساخت این دستگاه باعث پیشرفت مملکت شده است، گفت: همچنین این سامانه رباتیک از لحاظ ایمنی مشکلی ندارد و اعمال جراحی را با کیفیت بالا انجام میدهد.
وی تأکید کرد: همه کشورهای دنیا به دنبال استفاده از سامانههای رباتیکی برای اعمال جراحی از راه دور هستند و ما چون تحریم هستیم، میتوانیم با تکیه بر دانش محققان کشور از این دستگاه بهره ببریم.
رئیس بیمارستان سینا با بیان اینکه ساخت این دستگاه یک کار ملی است، گفت: مراحل تست حیوانی سامانه در حال انجام است اما تجاریسازی و توسعه تولید آن منوط به اخذ استانداردها پس از تستهای حیوانی خواهد بود.
منبع: خبرگزاری مهر
نظرات