اگر تنها یک اپلیکیشن وجود داشته باشد که در زمینه جمعآوری غیرقانونی اطلاعات کاربران به بدنامی معروف باشد، آن فیسبوک است. این اپلیکیشن تاکنون هدف بسیاری از اتهامها و پروندههای قضایی قرار گرفته است. حتی در برخی پروندهها مجبور شده است جریمههای سنگینی نیز بپردازد. حال این شرکت با یک اتهام جدید روبهرو شده است. اینستاگرام که یکی از زیرشاخههای فیسبوک محسوب میشود، درگیر پرونده جدیدی است که باید نسبت به آن پاسخگو باشد. یک دعوی جدید علیه اینستاگرام اقامه شده است و آن را متهم به استفاده غیرقانونی از دادههای زیستسنجشی یا بیومتریک (Biometric) کاربران برای سودآوری کرده است.
همین ماه گذشته، یک اقامه دعوی علیه فیسبوک شکل گرفته بود. در این دعوی، ادعا شده بود که فیسبوک بهوسیله ابزارهای برچسب گذاشتن روی تصاویر، دادههای زیستسنجشی کاربران پلتفرم را جمعآوری میکند. فیسبوک مبلغ ۶۵۰ میلیون دلار را پیشنهاد داد تا اقامه دعوی به دادگاه کشیده نشود.
در تازهترین اقامه دعویای که در دادگستری ایالاتی شهر ردوود (Redwood) شکل گرفته است، بار دیگر فیسبوک متهم شده است که دادههای زیستسنجشی بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر را ذخیره کرده است، این جمعآوری بدون آگاهی و رضایت کاربران بوده و فیسبوک از این اقدام درآمدزایی کرده است. دعوی یادشده مدعی است که این اقدام فیسبوک با قانون حریم شخصی ایالت ایلینویز (Illinois) در تضاد است، این قانون استفاده بدون اجازه از دادههای زیستسنجشی را ممنون کرده است. با استناد به قانون موردبحث، یک شرکت به ازای هر قانونشکنی مبلغ هزار دلار جریمه خواهد شد، اگر پنداشته شود که شرکت قوانین را عمدا و یا سهوا زیر پا گذاشته است این جریمه به ۵ هزار دلار نیز خواهد رسید.
دعوی مذکور به این نکته اشاره میکند که فیسبوک تنها از ابتدای امسال میلادی بوده که کاربران اینستاگرام را از جمعآوری دادههای زیستسنجشیشان باخبر کرده است. تاکنون فیسبوک بهطور رسمی پاسخی را در رابطه با این اقامه دعوی منتشر نکرده است.
در طی چند ماه گذشته، گزارشهای زیادی مبنی بر جمعآوری غیرقانونی اطلاعات کاربران در اپلیکیشنهای مختلف به گوش رسیده است. در حال حاضر بهواسطه اتهامهایی از سوی آمریکا، تمام نگاهها روی اپلیکیشنهای چینی متمرکز شده است. روال عادی اینگونه است که یک بازرسی شکل میگیرد و در نهایت این اپلیکیشنها خطاکار شناخته میشوند. چیزی که در ادامه اتفاق میافتد و در مورد نمونههای چینی صادق است، پرداخت مبلغ زیادی جریمه است. نسخههای چینی تاکنون بیشترین مجازاتها را از دولتهای مختلف مانند آمریکا و هند دریافت کردهاند. برای مثال هند بیش از ۱۰۰ اپلیکیشن چینی را بدون انجام هیچ بازرسیای تحریم کرده است. آمریکا نیز موارد معروفی مانند تیکتاک و ویچت را تحریم کرده است بدون آنکه تا به حال روی آنها بازرسیای صورت گرفته باشد.
با در نظر گرفتن دعویهای اقامه شده اخیر علیه فیسبوک و اپلیکیشنهای زیرمجموعهاش، کاربران چگونه میتوانند به این سرویس اعتماد کنند. البته اگر بخواهیم بیپرده حرف بزنیم، به نظر میرسد جای امنی برای اطلاعات ما وجود نداشته باشد. اینطور که به نظر میآید هرکسی قصد دارد که در اطلاعات کاربران جاسوسی کند و کاربران فقط میتوانند جاسوس را انتخاب کنند.
نظرات