دیپسیک، بازیگر تازهوارد عرصه هوش مصنوعی در چین، با ادعای هزینه آموزش بسیار پایین مدلهای خود، صنعت را شگفتزده کرده است. این شرکت چینی مدعی است که آموزش مدل پیشرفته V3 خود، جانشین مدل محبوب R1، تنها ۵.۵۷۶ میلیون دلار هزینه در بر داشته است.
مدل R1 دیپسیک پس از انتشار، به سرعت در سطح جهانی مورد استقبال قرار گرفت. با این حال، این محبوبیت جهانی اکنون سایهای از نگرانیهای امنیتی را بر این شرکت انداخته است. مدیرعامل آرم اخیراً احتمال اعمال تحریمهای ایالات متحده علیه دیپسیک را مطرح کرده است.
شواهد موجود نشان میدهد که نگرانیهای ایالات متحده بیپایه نیست. اخیرا ناسا استفاده از DeepSeek در سیستمهای خود را ممنوع کرده و نیروی دریایی این کشور نیز به اعضای خود در رابطه با خطرات احتمالی استفاده از این هوش مصنوعی هشدار داده است.
برآورد میشود که DeepSeek نسبت به رقبا، کارایی بین ۵۰ تا ۷۵ درصد بالاتری داشته باشد. با وجود مصرف انرژی و محاسبات کمتر، این مدل در ارزیابیهای مختلف، عملکردی بهتر از مدل o1 اوپنایآی از خود نشان داده است. نکته قابل توجه دیگر، دسترسی آزاد و متنباز بودن دیپ سیک است که امکان ساخت برنامههای هوش مصنوعی سفارشی را برای عموم فراهم میکند.
![Pentagon tries to block DeepSeek after employees connect to Chinese servers ممنوعیت استفاده از چتبات هوش مصنوعی چینی DeepSeek](https://techfars.com/wp-content/uploads/2025/02/Pentagon-tries-to-block-DeepSeek-after-employees-connect-to-Chinese-servers-1138x720.jpg)
از نظر حریم خصوصی، کاربران میتوانند مدل را دانلود کرده و مستقیماً روی دستگاه خود اجرا کنند. مدلهای پارامتری 7b یا 8b که هر دو حجمی کمتر از ۵ گیگابایت دارند، به راحتی روی دستگاههای شخصی قابل نصب و استفاده هستند.
دیپسیک در سطح جهانی با استقبال گستردهای مواجه شده و موجی از سرمایهگذاری در سهام مرتبط با هوش مصنوعی را به راه انداخته است. این محبوبیت به حدی است که شرکتهایی مانند انویدیا، که به تولید تراشههای قدرتمند برای هوش مصنوعی شهرت دارند، بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست دادهاند. دلیل این افت ناگهانی، نگرانی سرمایهگذاران از این است که مدلهای هوش مصنوعی کمهزینهتری مانند دیپسیک ممکن است تقاضا برای تراشههای گرانقیمت انویدیا را کاهش دهند.
علاوه بر موفقیت چشمگیر در بازار، دیپسیک توانسته است جایگاهی ویژه در میان غولهای فناوری کسب کند. این چتبات نه تنها به صدر فروشگاه اپل راه یافته، بلکه شرکتهایی مانند مایکروسافت را نیز به استفاده از آن ترغیب کرده است؛ شرکتهایی که پیش از این به OpenAI اعتماد داشتند. علاوه بر این، شرکت Perplexity نیز نسخه R1 دیپسیک را به دلیل قابلیتهای استدلالی قویتر و پاسخهای هوشمندانهتر، در سرورهای خود ادغام کرده است.
لازم به ذکر است که بسیاری از تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند چینی از جمله هواوی، آنر، اوپو و ZTE نیز همکاری خود با دیپسیک را اعلام کردهاند و به دنبال ارائه نسخههای بهینهسازی شده مدل R1 برای پاسخگویی به نیازهای هوش مصنوعی دستگاههای خود هستند.
دیدگاه ها