فرناندو کورباتو (Fernando Corbato) مخترع اولین پسوردهای رایانهای در سن ۹۳ سالگی درگذشت. او که از محققان دانشگاه MIT بود، زمانی که میخواست سیستم Compatible Time-Sharing که اجازه میداد چندین نفر به صورت همزمان از یک رایانه استفاده کنند را بسازد، اولین کلمه عبور را برای محافظت از اطلاعات کاربران تولید کرد. کورباتو در مصاحبه سال ۲۰۱۴ خود با والاستریتژورنال گفت:
من فقط میخواستم حریم شخصی افراد را توسعه داده و حیطه کاری هر شخص را از افراد دیگر جدا کنم ولی این اقدام سبب شد تا امنیت دیجیتالی پیشرفت کند
البته تلاشهای کورباتو و طراحی سیستم CTSS فقط در جهت تولید کلمات عبور کارایی نداشت بلکه توانست مدت زمان دریافت پاسخ از رایانهها را از ساعت به ثانیه تبدیل کند تا تکنولوژی شکل کاربردیتری به خود بگیرد. سیستم اشتراکگذاری زمان او به نام Multics همچنین راه را برای سیستم عاملهای بعدی مانند لینکوس هموار کرد تا حفاظت از حریم شخصی کاربران در آنها راحتتر انجام شود. لازم به ذکر است که بسیاری از شیوههای آن زمان، امروزه توسط افراد مورد استفاده قرار میگیرند.
کورباتو صاحب یک قانون به نام خودش (Corbato’s Law) نیز هست. او ادعا میکند که برنامهنویسان فارغ از زبانی که استفاده میکنند، به یک اندازه کد مینویسند. همین نظریه سبب شد تا زبانهای برنامهنویسی پیشرفتهتر شوند و سایر شیوههای منسوخ و زمانبر از بین بروند.
البته کورباتو در سالهای آخر عمرش میدانست که پسوردها هم مشکلات خاص خود را دارند و گسترش اینترنت وارد شدن به حسابهای کاربری را به یک کابوس تبدیل کرده اما بدون شک اقدامات او در زمینه پیشرفت رایانه و ارتقای امنیت دیجیتالی انکارناپذیر است.
نظرات