در سالیان اخیر اپل نشان داده که در مورد محافظت از حریم شخصی افراد با کسی شوخی ندارد و این موضوع برایش بسیار مهم است. حالا بر اساس اعلام تیم کوک، مدیرعامل این کمپانی، قوانین نگهداری از حریم شخصی کاربران تغییر کرده تا این اقدامات با جدیت بیشتری دنبال شوند و البته جزئیات دقیقتری از آنها در اختیار ما قرار گرفته است. گفته میشود شرکت مالک iOS میخواهد در نسخه جدید این سیستم عامل و iPadOS ویژگیهایی اضافه کند که از اطلاعات شخصی افراد بهتر محافظت مینمایند. این نکته را یادآور شویم که هر دو پلتفرم (هم iOS و هم iPadOS) شباهت زیادی به هم دارند ولی یکی برای گوشی و دیگری برای تبلتها تولید شده است.
قابلیتهای اضافه شده این امکان را میدهند تا کنترل بیشتری بر اپلیکیشنها داشته باشید تا آنها بیموقع موقعیت مکانی شما را دریافت نکنند و یا بیدلیل به شبکههای وایفای و بلوتوث وصل نشوند و روشهای بهتری برای ورود به سایتها و نرمافزارها داشته باشند.
در حال حاضر نسخه بتا iOS 13 و iPadOS منتشر شده و در آیندهای نزدیک ویژگیهای جدید این دو پلتفرم به ورژن نهایی خواهند آمد.
مشخص کنید که اپلیکیشنها هر به چه مدت موقعیت مکانی شما را بررسی کنند
در iOS 13، نرمافزارها دیگر نمیتوانند پس از اجرا در دفعه اول، برای دریافت موقعیت مکانی به صورت مداوم از شما درخواست نمایند. به جای این موضوع، سه گزینه پیش روی شما قرار خواهد گرفت که عبارتند از:
- دسترسی مداوم هنگامی که اپلیکیشن در حال استفاده است
- فقط یک بار اجازه بده
- اصلاً اجازه نده
با انتخاب گزینه دوم، یک نرمافزار تنها زمانی میتواند به موقعیت مکانی شما دسترسی داشته باشد که در حال استفاده از آن هستید و بار دیگر که آن را اجرا کردید، باید دوباره از شما اجازه بگیرد.
اولین باری که یک اپلیکیشن سعی میکند موقعیت مکانی شما را ذخیره نماید و در پسزمینه در حال اجراست، پیامی دریافت خواهید کرد که آیا میخواهید به او اجازه دهید یا خیر. به جای آن، اگر میخواهید یک برنامه مدام موقعیت مکانیتان را در اختیار داشته باشد، به مسیر زیر بروید:
Settings (تنظیمات) > Privacy (حریم شخصی) > Location (موقعیت مکانی) Services> انتخاب اسم اپلیکیشن و اضافه کردن آن به لیست سفید
اگر بعدها نظرتان در مورد تنظیمات دسترسی یک اپلیکیشن تغییر کرد، به همان بخش بروید و سپس یا دسترسی یک برنامه را قطع کنید و یا بدان دسترسی دهید. ضمناً، بد نیست که این لیست را در بازههای زمانی مشخص بررسی نمایید.
اپل همچنین ویژگی در اختیار کاربران قرار داده تا با استفاده از آن و در فواصل زمانی معین پیام هشداری بدهد تا به آنها گزارش مختصری از موقعیت مکانیهای ثبت شده توسط یک اپلیکیشن ارائه نماید و از افراد بپرسد که آیا میخواهند تنظیمات را همین شکلی که هست حفظ کنند یا خیر.
متوقف کردن ردیابی نامحسوس افراد
برخی از اپلیکیشنها اصلاً با موقعیت مکانی شما کاری ندارند ولی این موضوع سبب نمیشود که به شبکههای وایفای یا اتصالات بلوتوثی نزدیک وصل نشوند. در iOS 13 اما، این قضیه کمی فرق خواهد کرد زیرا پس از اجرا کردن یک نرمافزار برای نخستین بار، پیامی دریافت میکنید که عنوان میکند آن برنامه قصد دارد از اتصال بلوتوثی بهره ببرد.
برای مثال، پس از نصب فیسبوک در iOS 13 و اجرای آن برای اولین بار، از شما سؤال میشود که آیا میخواهید دسترسی به بلوتوث را برای این برنامه فعال کنید یا خیر.
به علاوه، برخی اپلیکیشنها مانند Tile هستند که برای پیدا کردن کیفها و کلیدهای گمشده افراد به کار میروند و اتفاقاً باید همیشه به موقعیت مکانی دسترسی داشته باشند. جالب اینجاست که برای چنین برنامههایی هم باید درخواست خود را ارائه و دستور لازم را بدهید.
مطمئناً با شروع استفاده از iOS 13 از تعداد اپلیکیشنهایی که میخواهند به بلوتوث دسترسی داشته باشند شوکه خواهید شد زیرا بسیاری از آنها اصلاً به چنین چیزی احتیاج ندارند. این را هم اضافه کنیم که از آدرس زیر میتوانید به اپلیکیشنهایی که از بلوتوث استفاده میکنند، دسترسی داشته باشید:
Settings (تنظیمات) > Privacy (حریم شخصی) > Bluetooth (بلوتوث)
اپل هنوز اعلام نکرده که چگونه میتوان گزینه اسکن وایفایهای نزدیک توسط اپلیکیشنهای مختلف را خاموش کرد ولی به نظر میرسد این موضوع با انتشار رسمی iOS 13 روشن شود.
تنظیمات بیشتری در راه است
اپل به انتشار این تعداد ویژگی مربوط به مدیریت حریم شخصی در iOS 13 و iPadOS بسنده نکرده و قابلیتهایی هم در مورد چگونگی ورود به اپلیکیشنها و سایتهای مختلف طراحی کرده است. البته این ویژگی همزمان با عرضه رسمی نسخههای جدید سیستم عاملهای اپل در میانههای ماه سپتامبر در دسترس قرار میگیرد. بر این اساس، همچون دکمه وارد شدن در فیسبوک و گوگل، در iOS 13 هم دکمه مشابهی وجود خواهد داشت ولی بر خلاف دو شرکت نامبرده، اپل از دادهها و اطلاعات شخصی افراد برای تبلیغات و ردیابی آنها استفاده نخواهد کرد. این کمپانی همچنین به صورت خودکار، یک آدرس ایمیل تولید میکند تا با استفاده از آن عضو شده و وارد اپلیکیشنها شوید. این کار سبب میشود پیامهای نامربوط یا اصطلاحاً اسپمها را در صندوق دریافت مشاهده نکنید و به افراد سوءاستفادهگر هم اجازه نخواهد داد حساب کاربری جعلی بسازند تا سایر کاربران را مورد اذیت و آزار قرار دهند.
حالا کمی از فضا iOS و iPadOS دور شویم و سراغ سیستم عامل وسایل هوشمند اپل برویم. به نظر میرسد این کمپانی HomeKit را هم آپدیت کرده تا از دوربینهای امنیتی و مودمهای رمزگذاری شده به بهترین شکل محافظت شود. گویا قرار است به لوازم خانگی هوشمند یک لایه فایروال اضافه گردد و به کاربران این اجازه را بدهد تا خودشان تصمیم بگیرند که کدام دستگاهها با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند.
دوربینهای HomeKit هم به زودی قابلیت رمزگذاری ویدیویی را دریافت میکنند و قادر خواهند بود محتواها را در آیکلود ذخیره نمایند. در حال حاضر بسیاری از دوربینهای هوشمند ویدیوهایی را برای بررسی روی سرور خود آپلود میکنند که رمز ندارند. با این قابلیت نامبرده، همه ویدیوهای آپلود شده رمزگذاری خواهند شد و کسی نخواهد توانست آنها را مشاهده کند.
در پایان اشاره کنیم که مطمئناً iOS 13 فقط به حریم شخصی نپرداخته است زیرا ویژگیهای زیادی در آن به چشم میخورد که از آن جمله میتوانیم به مسدود کردن تماسگیرندگان ناشناس، شیوههای تایپ مبتنی بر حرکات در کیبورد و قابلیتهای بسیار دیگر اشاره کنیم.
چنانچه شما ویژگیهای جدید iOS 13 را در گوشی خود دیدهاید، چگونگی کار کردن آنها را در انتهای همین مطلب توضیح دهید.
نظرات