بررسی تخصصی گوشی Sony Xperia 1 - تکفارس 

بررسی تخصصی گوشی Sony Xperia 1

بررسی تخصصی گوشی Sony Xperia 1 - تکفارس 

مسلما Xperia 1 چیزی بیشتر از گوشی هوشمند پرچم‌دار جدید سونی به حساب می‌آید. این دستگاه معرف تغییرات جدید کمپانی بوده و باعث می‌شود که دوباره شاهد حضور برند Xperia در بازار باشیم. Xperia 1 همچنین نخستین گوشی هوشمند سونی با دوربین سه گانه بوده و اولین گوشی هوشمند موجود در بازار لقب می‌گیرد که به یک صفحه نمایش  ۴K OLED HDR مجهز شده است. نسبت تصویر ۲۱:۹، این نمایشگر را به گزینه‌ای ایده‌آل برای پروسه‌های چند وظیفه‌ای و تماشای فیلم تبدیل می‌کند. در همین حال، دوربین Xperia 1 نیز به ویژگی‌هایی مانند فوکوس خودکار ردیابی چشم و ضبط ویدئو  Cinema Pro با کنترل‌های دستی کامل مجهز شده است. اما با قیمتی نزدیک به ۱۰۰۰ دلار، آیا پرچم‌دار جدید سونی می‌تواند با سایر گوشی‌های بالارده اندرویدی رقابت کند؟ در ادامه این مطلب قصد داریم تا با بررسی تخصصی Sony Xperia 1  به این سوال پاسخ دهیم. با تکفارس همراه باشید.

محتویات جعبه Sony Xperia 1  

  • گوشی هوشمند Sony Xperia 1
  • کابل USB-C to USB-C
  • شارژر دیواری ۱۸ واتی با پشتیبانی از تحویل برق USB
  • مبدل USB-C به کابل صد
  • هدست استریو سیمی با جک ۳٫۵ میلیمتری
  • دفترچه راهنما

طراحی Sony Xperia 1  

نکته منحصر به فرد در طراحی Xperia 1  شکل آن است. این گوشی با بهره‌گیری از نسبت تصویر  ۲۱:۹، یکی از بلند‌ترین گوشی‌های کلاس خود لقب می‌گیرد. در همین‌ حال، پرچم‌دار سونی از رقبایی مانند +Samsung Galaxy S10  یا iPhone XS Max باریک‌تر نیز هست.

این طراحی بلند و تقریبا غیر معمول چندین مزیت دارد. در صدر لیست این مزایا باید عنوان کنیم که نگه‌داشتن Xperia 1 نسبت به گوشی‌های رقیب بسیار آسان‌تر بوده و این درحالی است که این دستگاه به نمایشگری ۶٫۵ اینچی مجهز شده است. علاوه براین، به لطف طراحی بلند دستگاه، در محیط‌هایی مانند فیسبوک، توییتر و هر چیز دیگری که محتوای خود را بیشتر به شکل عمودی ارائه می‌کند مشاهده محتوای بیشتری امکان پذیر خواهد بود.

البته به این طراحی بلند انتقاداتی نیز وارد است. به عنوان مثال، درحالی که ۲۱:۹  یک نسبت تصویر سینمایی محبوب بوده و برای فیلم‌ها عالی است، از طرف دیگر معمولا ویدئوهای یوتیوب با نسبت تصویر ۱۶:۹ ظبط شده‌اند و در هنگام نمایش آن‌ها در دستگاه شاهد فضای بزرگ خالی مشکی رنگ در دو طرف تصویر خواهیم بود؛ مگر اینکه ویدئو را در حالت تمام صفحه تماشا کنید که البته به دلیل بریده شدن بخش قابل توجهی از قاب تصویر این کار نیز به عنوان راه حلی ایده‌آل تلقی نمی‌شود.

و در آخر، یک نمایشگر بلند‌تر برای استفاده از گوشی در حالت چند وظیفه‌ای مناسب‌تر خواهد بود، مخصوصا اینکه گوشی شما بتواند یک ویدئو یوتیوب، یک اپلیکیشن و یک صفحه‌ کلید را روی نمایشگر خود جای بدهد. البته لازم به ذکر است که با وجود گذشت سال‌ها از شروع به کار قابلیت چند وظیفه‌ای اندروید، این قابلیت همچنان نیاز به پیشرفت دارد چراکه اپلیکیشن‌های محبوبی مانند اینستاگرام و مسنجر فیسبوک هنوز از آن پشتیبانی نمی‌کنند.

اما علاوه بر نسبت تصویر،  Sony Xperia 1 یک گوشی هوشمند برتر و با کیفیت است که بهره‌گیری از یک موتور ویبره با قدرت مضاعف و یا قرار گیری یکپارچه Gorilla Glass 6 بر سطح بدنه فلزی آن به خوبی بیانگر این مسئله است.

طراحی کلی دستگاه نیز تقریبا سنتی است. بجای قوس دادن پشت گوشی که در Xperia XZ3 شاهد آن بودیم، پشت Xperia 1 یک تکه شیشه است که پکیج دوربین از آن خارج می‌شود. علاوه براین، گوشی‌های خمیده نمایشگر که XZ3 آن‌ها را شامل می‌شد در طراحی پرچم‌دار جدید به کار نرفته‌اند تا تداخلی در حالت سینمایی ایجاد نشود.  Xperia 1 نیز به جک صدا ۳٫۵ میلی‌متری مجهز نگردیده است اما بلند‌گو‌های استریو در این دستگاه تعبیه شده اند.

در وسط سمت راست Sony Xperia 1 حسگر اثر انگشت آن قرار گرفته است که برخلاف اکثر گوشی‌های امروزی در دکمه پاور جایسازی نشده و این دستگاه به یک دکمه پاور جداگانه مجهز است. عملکرد این حسگر اثر انگشت نسبت به سایر گوشی‌های هوشمند کمی کند‌تر و غیر مطمئن‌تر ارزیابی شده است. دکمه‌های کاهش یا افزایش صدا در بالا سمت راست قرار داشته و در پایین سمت راست دستگاه دکمه‌ای دو مرحله‌ای را خواهیم یافت که برای گرفتن عکس‌ با گوشی قابلیتی کاربردی به حساب می‌آید.

نمایشگر Sony Xperia 1  

Sony Xperia 1 لقب اولین و تنها گوشی هوشمند مجهز به نمایشگر ۴K را به خود اختصاص می‌دهد. این نمایشگر اندازه‌ای ۶٫۵ اینچی داشته و رزولوشن ۱۶۴۴x3840 پیکسل را به ازای ۶۴۲ پیکسل بر اینچ ارائه می‌کند. مسئله‌ی قابل بحث در اینجا این نیست که آیا چشم انسان متوجه تفاوت نمایشگر Quad HD بر روی گوشی هوشمند می‌شود یا خیر؛ بلکه مسئله این است که این نمایشگر کیفیت بالایی را ارائه می‌کند که در هنگام مشاهده تصاویر آن شاید به اشتباه تصور کنید که در حال نگاه کردن به تصاویر پرینت شده بر روی کاغذ هستید. البته به منظور جلوگیری از اتلاف باتری، گوشی تنها در هنگام نیاز (در اپلیکیشن Album، در Google Photos یا هنگام پخش ویدئو ۴K ) محتوا مورد نظر را به رزولوشن کامل ۴K پخش می‌کند.

اما وقتی صحبت از دقت رنگی می‌شود، نکته‌ای وجود دارد که اشاره به آن خالی از لطف نیست. در حالت پیش‌فرش، Xperia 1 برای نمایش سرد و پررنگ رنگ‌ها تنظیم شده است. احتمالا سونی قصد داشته وقتی کاربران از پشت ویترین فروشگاه‌‌ها به گوشی نگاه می‌کنند رنگ‌ها را بپسندند. به هر حال، برای رسیدن به دقت رنگی بهتر در این نمایشگر، باید به تنظیمات رفته و زیر تب Display  گزینه‌ای که Creator Mode نامیده می‌شود را انتخاب کنید. انتخاب این گزینه نمایش رنگی صفحه نمایش  را به نمایشگر‌های Master سونی شبیه می‌کند که برای کار‌های ویرایش ویدئو مورد استفاده حرفه‌ای‌ها قرار می‌گیرند. با این حال اما رنگ سفید کمی سرد به نظر می‌رسد و طبق اندازه‌گیری‌های انجام شده حرارت رنگی نمایشگر ۷۷۰۰K ارزیابی شده است که این مقدار برای دقت رنگی بیش از اندازه سرد به حساب می‌آید. البته تنظیم دستی رنگ سفید از طریق تنظیمات نمایشگر Xperia 1 امکان پذیر است و به راحتی می‌توان با استفاده از آن مشکل مورد نظر را حل کرد.

استفاده از Xperia 1 در فضای باز نیز کاملا بدون دردسر خواهد بود زیرا صفحه نمایش این گوشی هوشمند با ارائه روشنایی ۶۵۰ نیت به خوبی محتوا مورد نظر شما را نمایش خواهد داد. به طور کلی نمایشگر پرچم‌دار جدید سونی عملکرد خوبی را از خود نشان داده و از نقاط قوت دستگاه به حساب می‌آید.

رابط کاربری و نرم افزار Sony Xperia 1  

سونی اکسپریا وان توسط اندروید ۹ پای اجرا خواهد شد و رابط کاربری آن شبیه آن چیزی است که در نسخه‌های قبلی سری دستگاه‌های اکسپریا مشاهده کرده‌ایم. به طور کلی نرم افزار دستگاه کمی احساس اندروید خام را به کاربر منتقل می‌کند. قابلیت  Digital Wellbeing گوگل در Xperia 1 گنجانده شده و اگر علاقه‌ای به کار کردن با کلید‌های کلاسیک دستگاه را ندارید می‌توانید از شیوه‌های ناوبری گوگل به جای آن‌ها بهره ببرید. به لطف قابلیت Ambient Screen اطلاعات خلاصه‌ای از وضعیت دستگاه (هشدار‌ها، ساعت، اعللان‌ها) در حالت استندبای به کاربر نمایش داده می‌شود. به منظور صرفه‌جویی در مصرف باتری،  Ambient Screen تنها زمانی که گوشی را بلند می‌کنید نمایشگر را روشن می‌کند اما شما قادر خواهید بود این قابلیت را به طور دائمی نیز فعال سازید.

Side Sense نیز در پرچم‌دار جدید سونی منظور شده است اما استفاده از آن هنوز به اندازه‌ی Xperia XZ3 سخت است. Side Sense قابلیتی است که با دوبار ضربه زدن بر روی لبه صفحه نمایش به کاربر امکان دسترسی به اپلیکیشن‌ها و میانبر‌های متداول را فراهم می‌آورد. درحالی که این قابلیت از نظر تئوری دارای هیچ مشکلی نیست اما در عمل باید ضربه زدن شما خیلی خیلی دقیق باشد که همین مسئله کار با Side Sense را بسیار دشوار می‌سازد.

اما Game Enhancer یک ویژگی است که گیمر‌ها از وجود آن در اکسپریا وان استقبال خواهند کرد. از امکاناتی که این قابلیت در اختیار کاربر قرار می‌دهد غیر فعال کردن تنظیم خودکار روشنایی در هنگام بازی است. علاوه بر این، Game Enhancer اجازه می‌دهد تا گیم پلی خود را ضبط کرده و به منظور صرفه جویی در مصرف باتری، قدرت عملکرد دستگاه را کاهش دهید. اما چیزی که شاید به نوعی نکته منفی این قابلیت به حساب بیاید این است که در هنگام فعال بودن، آیکون آن تمام مدت در بالای بازی در حال اجرا شناور خواهد بود.

پردازنده، حافظه و عملکرد Sony Xperia 1  

داشتن یک تراشه  سریع Snapdragon 855 و نرم ‌افزار اندرویدی سبک، ترکیبی برای تضمین موفقیت است. سونی اکسپریا وان خیلی راحت بین اپلیکیشن‌ها سوئیچ کرده و بدون درنگ به دستورات کاربر پاسخ می‌دهد. درحالی که حافظه رم ۶ گیگابایتی شاید برای سال ۲۰۱۹ کم به حساب بیاید اما Xperia 1  به هیچ عنوان در استفاده‌های معمول روزانه دچار مشکل نخواهد شد.

البته Xperia 1 قادر خواهد بود از پس سایر بازی‌های پیشرفته‌تر نیز بربیاید اما احتمالا برخی از آن‌ها نمایشگر این گوشی هوشمند را پر نخواهند کرد. پرچم‌دار جدید سونی ۱۲۸ گیگابایت حافظه داخلی دارد. این مقدار برای اکثر کاربران کافی به حساب می‌آید اما اگر به حافظه ذخیره‌سازی بیشتری نیاز داشتید قابلیت پشتیبانی از کار حافظه microSD  نیز برای دستگاه پیش‌بینی شده است.

دوربین Sony Xperia 1

اکسپریا وان نخستین گوشی هوشمند سونی است که به دوربین سه‌گانه مجهز شده است. دوربین دستگاه از نظر امکانات و قابلیت‌ها در سطح بهترین دوربین‌های گوشی‌های هوشمند رقابت کرده و حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. به طور خلاصه، Xperia 1 به یک دوربین اصلی همه کاره، یک دوربین تله فوتو برای تصاویر پرتره و زوم کردن مجهز شده و دوربین سوم آن دارای فوکوس ثابت و زاویه فوق گسترده است. از بین همه پکیج‌های دوربین چندگانه که تاکنون مشاهده شده است، Xperia 1 از همه فن حریف‌ترین دوربین‌ها به حساب می‌آید و بی دلیل نیست که گوشی‌های هوشمندی مثل +Samsung Galaxy S10 و LG V50 از پکیج دوربینی مشابه استفاده می‌کنند.

مشخصات دوربین اصلیمشخصات دوربین تله فوتومشخصات دوربین زاویه فوق گسترده
۱۲ مگاپیکسل

دیافراگم  F1.4

فاصله کانونی ۲۶ میلی‌متر

سایز سنسور۱/۲٫۶ اینچ

اندازه پیکسل: ۱٫۴ میکرومتر

۱۲ مگاپیکسل

زوم اپتیکال ۲x

دیافراگم  F2.4

فاصله کانونی ۵۲ میلی‌متر

سایز سنسور  ۱/۳٫۴ اینچ

اندازه پیکسل: یک میکرومتر

۱۲ مگاپیکسل

دیافراگم  F2.4

فاصله کانونی ۱۶ میلی‌متر

سایز سنسور  ۱/۳٫۴ اینچ

اندازه پیکسل: یک میکرومتر

نرم‌افزار دوربین اکسپریا وان اما به خوبی خود دوربین نیست. دوربین دستگاه گاهی اوقات دیر بالا می‌آید و در هنگام سوئیچ بین دوربین‌ها، این پروسه کند‌تر نیز می‌شود. گرفتن سریع تصاویر پرتره باعث خواهد شد تا نرم‌افزار دوربین دستگاه گاهی اوقات هنگ کند. علاوه براین، برای سوئیچ بین دوربین‌ها فقط یک دکمه وجود دارد و این بدان معناست که برای رفتن به حالت زاویه فوق گسترده باید ابتدا به حالت تله فوتو بروید که این مسئله در برخی شرایط خاص می‌تواند سبب هدر رفتن  چند ثانیه ارزشمند بشود. البته شاید سونی می‌خواسته یک رابط ساده را برای دوربین دستگاه ارائه کند اما قاعدتا به سراغ راه حل مناسبی نرفته است.

کیفیت تصاویر Sony Xperia 1

یکی از نقاط قوت Sony Xperia 1 این است که می‌تواند تصاویری خارق‌العاده را به ثبت برساند، به‌ویژه اگر آن را در دست راست خود بگیرید. تصاویر بدون اینکه تقویت‌کننده‌های هوش مصنوعی آن‌ها را با بهبود کنتراست بیش از اندازه بهتر کنند کاملا طبیعی به نظر می‌رسند. دوربین تله فوتو با قابلیت زوم ۲ برابری تصاویر پرتره بی‌نظیری را به ثبت می‌رساند. دوربین زاویه فوق گسترده دستگاه نیز این توانایی را دارد که از زوایای نمایشی تصاویر حماسی خلق کند و همچنین به تصحیح کشیدگی نیز مجهز شده است. قابلیت فوکوس خودکار ردیابی چشم در هنگام گرفتن تصاویر بسته بسیار کاربردی بوده و حتی در حیوانات و یا مواقعی که سوژه شما عینک زده است نیز عمل خواهد کرد. امکان دیگری که دوربین اکسپریا وان دارد عکس برداری پیاپی است که به شما امکان می‌دهد در هر ثانیه از سوژه خود با فوکوس دقیق عکسبرداری کنید. به طور کلی سونی قابلیت‌های بسیار زیادی را به دوربین پرچم‌دار جدید خود افزوده است و تنها لازم است که بدانید چگونه از آن‌ها استفاده کنید.

اما باید بازهم به این نکته اشاره کنیم که نرم افزار دوربین به نوعی امکانات سخت افزاری آن را محدود می‌سازد. درحالی که یک قابلیت اتوماتیک HDR مانند برای دستگاه پیش‌بینی شده است، دوربین تنها در مواقعی که صد در صد نیاز باشد از آن استفاده خواهد کرد. به همین دلیل ممکن است در برخی از تصاویر سوژه توسط سایه ها مبهم شود.

در مورد گرفتن عکس در شب، سونی گزینه‌ای اختصاصی را برای Xperia 1 درنظر نگرفته است اما این بدان معنا نیست که عملکرد دوربین دستگاه در شب و روز یکسان است. تقریبا ۴ ثانیه طول می کشد که دوربین Xperia 1 در شب عکسبرداری کند و کیفیت تصاویر آن نیز چیزی مشابه Galaxy S10 یا iPhone XS ارزیابی می‌شود.

سلفی‌ها در Sony Xperia 1

تصاویر بدست آمده از دوربین جلویی ۸ مگاپیکسلی مجهز به ثابت‌سازی اپتیکال تصاویر اکسپریا وان معمولی به نظر می‌رسند. ارائه جزئیات در محیط‌های کم‌نور کمی می‌توانست بهتر باشد اما قابلیت HDR در رسیدگی پس زمینه روشن کار خود را به خوبی انجام می‌دهد. لنز دوربین سلفی برای جای دادن چندین نفر، از عرض کافی برخوردار بوده اما در لبه‌های تصویر کمی دچار کشیدگی می شود که البته این مسئله در لنزهای عریض عادی است.

کیفیت ویدئو Sony Xperia 1

به طور کلی کیفیت ضبط ویدئو Xperia 1 خیلی خوب به نظر می‌رسد و ویدئو‌های دوربین این دستگاه دارای صدای استریو بسیار واضح نیز هستند. ویدئو HDR نیز یکی از گزینه‌های در دسترس است. درحالی که ویدئوها در این حالت به خوبی در نمایشگر دستگاه نمایش داده می‌شوند اما ممکن است با برخی از شبکه‌های اجتماعی سازگار نباشند؛ بنابراین توصیه می‌شود که با احتیاط از آن استفاده کنید. در هنگام ضبط ویدئو، امکان سوئیچ بین دوربین اصلی و تله فوتو وجود دارد اما رفتن به سراغ دوربین زاویه فوق گسترده امکان پذیر نخواهد بود. محدودیت بعدی اکسپریا وان نیز ضبط ویدئوهای ۴K در ۳۰ فریم بر ثانیه بوده و خبری ویدئوهای ۴K در ۶۰ فریم بر ثانیه نیست.

Cinema Pro

Cinema Pro نام اپلیکیشنی است که از پیش بر روی Xperia 1 نصب شده و به منظور ویرایش ویدئو حرفه‌ای ارائه شده است. به کمک این اپلیکیشن کاربر می‌تواند بر روی تنظیماتی مانند ISO، سرعت شاتر، تعادل رنگ سفید و فوکوس، کنترل کامل داشته باشد. همچنین کاربر قادر خواهد بود تا از هر سه دوربین گوشی استفاده کند. ویدئو خروجی ۴K بوده، دارای نسبت تصویر ۲۱:۹ است و کاربر می‌تواند از بین ۸ فیلتر پیش‌بینی شده یکی را برای ویدئو خود انتخاب کند.

کیفیت صدا Sony Xperia 1

همانطور که در ابتدا این بررسی تخصصی نیز عنوان شد  Sony Xperia 1  جک صدا ندارد اما مبدلی به همراه آن ارائه می‌شود که می‌توان از آن برای متصل کردن هدست سیمی بهره برد. یک هدست سیمی با کانکتور ۳٫۵ میلی‌متری (نه USB-C) نیز در درون جعبه دستگاه وجود دارد که بر روی سایر گجت‌ها مثل لپتاپ شما نیز قابل استفاده خواهد بود.

همانند بیشتر گوشی‌های سونی، Xperia 1 از طریق بلندگو‌های خود صدا استریو را ارائه می‌کند. یکی از بلندگوهای دستگاه مخصوص مکالمه بوده و بلندگو اصلی آن در پایین جای گرفته است. صدای خروجی دستگاه بلند و واضح بوده و تناسب خوبی بین کانال‌های چپ و راست برقرار است. نقطه ضعف بلندگو اکسپریا وان نبودن صدای بم است. البته درست است که نمی‌توان از یک گوشی هوشمند انتظار بم زیادی را داشت اما هردو گوشی هوشمند  iPhone XS  و  Galaxy S10 بم بیشتری از بلندگو بزرگ خود بیرون می‌دهند.

عمر باتری Sony Xperia 1

باتری ۳۳۰۰ میلی‌آمپری Xperia 1 یکی از کوچک‌ترین باتری‌هایی به حساب می‌آید که در یک گوشی هوشمند بالارده به کار رفته است. اما عمر باتری این دستگاه به هیچ عنوان به کمی ظرفیت آن بر روی کاغذ نیست. البته عمر باتری اکسپریا وان چیز خارق‌العاده‌ای هم نیست اما نمی‌توان گفت که عملکرد باتری این گوشی هوشمند ناامید کننده است. این دستگاه در حالت استندبای به ندرت از باتری استفاده کرده و با استفاده معمول، برای یک روز کامل روشن خواهد ماند و حتی وارد روز دوم نیز می‌شود اما اگر شما اهل بازی کردن بوده و یا عادت به تماشای ویدئو دارید احتمالا خواهید توانست با یک شارژ کامل حدود ۶ ساعت از Xperia 1 خود استفاده کنید.

یک شارژر ۱۸ واتی برای پرچم‌دار جدید سونی درنظر گرفته شده است که می‌تواند گوشی را در مدت دو ساعت کامل شارژ کند؛ سریع‌تر از زمان موردنیاز برای شارژ کامل XZ3. با این حال، این زمان دو ساعته با توجه به استاندارد‌های امروزی کمی طولانی به حساب می‌آید اما سونی دلیل آن را ترجیح دوام باتری به سرعت شارژ اعلام کرده است و می‌گوید شارژ کند‌تر سبب افزایش طول عمر سلول‌های باتری می‌شود.

درحالی که  Xperia XZ3 سال گذشته از قابلیت شارژ بی‌سیم بهره می‌برد اما Xperia 1  به این قابلیت مجهز نشده است. سونی دلیل این مسئله را در الویت قرار دادن طراحی دستگاه اعلام کرده است.

جمع بندی

Sony Xperia 1 یک گوشی هوشمند خوب و سریع است که از طراحی و ساخت بسیار خوبی بهره می برد. نمایشگر این دستگاه عالی بوده و دوربین آن بهترین پکیج دوربین کمپانی به حساب می‌آید. اما با قیمت حدودا ۱۰۰۰ دلاری و در کلاس پرچم‌دار یک گوشی باید بیشتر از خوب و بدون نقص باشدکه متاسفانه Sony Xperia 1 اینگونه نیست. حسگر اثر انگشت دستگاه گاهی اوقات می‌تواند غیر مطمئن باشد و بهترین پکیج سخت افزاری دوربین در گوشی‌های سونی به همراه نرم افزاری ضعیف ارائه شده است. البته ممکن است که بعد از یک یا دو به‌روز‌رسانی نرم‌افزاری خیلی چیز‌ها بهبود پیدا کنند اما در حال حاضر Sony Xperia 1 یک گوشی هوشمند قدرتمند بوده که نقاط ضعفی را نیز شامل می‌شود.

نقاط قوت Sony Xperia 1

  • نمایشگر زیبا
  • دوربین سه‌گانه همه کاره
  • نرم افزار سریع و سبک
  • طراحی زیبا و کلاسیک
  • بلندگو استریو با صدای واضح

نقاط ضعف Sony Xperia 1

  • نرم افزار دوربین ضعیف
  • حسگر اثر انگشت غیرقابل اعتماد
  • عدم پشتیبانی از شارژ بی‌سیم

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید