شرکت HP دارای دو محصول به نامهای HP Chromebook 14 و Chromebook x360 14 G1 است که از روی اسم، به هم شباهت زیادی دارند ولی در واقع بسیار با همدیگر متفاوت هستند. دستگاه دومی یکی از پیشرفتهترین لپتاپهای بازار به شمار میرود و دستگاه اولی بیشتر به درد دانشجویان و کارمندان و البته کسانی میخورد که بودجه کمتری برای خرید لپتاپ دارند.
محصولی که امروز میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم، اولین کرومبوک HP میباشد که از پردازنده ساخت شرکت AMD بهره میبرد. حالا به این تراشه، رم ۴ گیگابایتی و حافظه داخلی ۳۲ گیگابایتی eMMC، نمایشگر ۱۴ اینچی با رزولوشن ۱۰۸۰p و لمسی را هم اضافه کنید. به نظر میرسد با مشخصات فنی اینچنینی، بتوانیم قیمت ۳۳۰ دلاری را برای این لپتاپ منطقی بدانیم هرچند میتوانیم نمونه معمولیتر آن را با پرداخت ۲۷۰ دلار صاحب شویم. حالا با تکفارس همراه باشید تا این کرومبوک را به صورت تخصصی بررسی نماییم.
نقاط قوت
- قیمت مقرون به صرفه
- نمایشگر باکیفیت
- ترکپد بزرگ
- مقاوم در برابر قطرات آب
نقاط ضعف
- عملکرد بسیار ضعیف
- کیبورد پر سروصدا
مشخصات فنی
CPU | AMD A4-9120C APU |
GPU | Radeon R4 |
صفحه نمایش | ۱۴ اینچی FHD IPS BrightView و لمسی |
ابعاد | ۳۳*۲۲*۲ سانتیمتر |
وزن | ۱۵۷۸ گرم |
پورتها | · ۲ درگاه USB 3.1 Type-C نسل ۱ (برای شارژ و DisplayPort) · ۲ درگاه USB 2.0 · جک هدفون استریو و میکروفون · محل قرار دادن مموری کارت میکرو SD |
حافظه داخلی | ۳۲ گیگابایت eMMC |
باتری | HP Long Life 2-cell, 47.36Wh Li-ion polymer |
رنگبندی | آبی، سفید، خاکستری |
سیستم عامل | Chrome OS |
قیمت | حدوداً ۳۳۰ دلار |
طراحی
HP برای ساخت این لپتاپ از مادهای از جنس پلی کربنات بهره برده و آن را در سه رنگبندی آبی، سفید و خاکستری تولید کرده است. علیرغم اینکه جنس HP Chromebook 14 پلاستیکی است ولی ظاهر آن بسیار یکدست میباشد.
بدنه این لپتاپ دارای تأییدیه MIL-STD-810G است به همین دلیل مقاومت بالایی دارد و از درجه IP41 بهره میبرد و این یعنی در مقابل قطرات آب مقاوم خواهد بود. ضخامت کرومبوک مورد بحث ما حدود ۱۸٫۳۵ میلیمتر است و تقریباً وزن آن به ۱٫۵ کیلوگرم میرسد بنابراین دانشجویانی که این دستگاه را میخرند، کار سختی برای جابهجایی آن نخواهند داشت. شاید نتوانیم این محصول HP را سبکترین لپتاپ دنیا بدانیم ولی جزو سبکوزنترین نمونهها قطعاً به شمار میرود.
لولایی که HP برای ساخت این محصولش از آن بهره برده، به اندازه ۱۸۰ درجه میچرخد تا از این نظر کمی انعطافپذیر باشد. ضمن اینکه به خاطر لمسی بودن نمایشگر، میتوانید HP Chromebook 14 را در زوایای مختلف قرار دهید و روی آن چیزی بنویسید.
در مورد پورتها هم باید بگوییم که در هر دو طرف، شاهد حضور یک USB 3.1 Type-C نسل ۱ و یک USB 2.0 Type-A هستیم. یکی از نکات مثبت جایگیری درگاههای USB Type-C این است که میتوانید لپتاپ را از هر طرفی که میخواهید، شارژ کنید این در حالی است که بسیاری از شرکتکنندگان این پورتها را در یک سمت قرار میدهند. اما نکته منفی هم Type-C بودن USB 2.0 میباشد تا نهایت سرعت انتقال دادهها به ۴۸۰ مگابیت بر ثانیه برسد که در مقایسه با سرعت ۵ گیگابیتی USB 3.1 نسل ۱ بسیار کمتر است.
البته نمیتوانیم این موضوع را زیاد بااهمیت بدانیم زیرا معمولاً در لپتاپهای اینچنینی کاربران زیاد اطلاعات خود را جابهجا نمیکنند.
در سمت راست، محل قرار دادن مموری کارت میکرو SD و جک هدفون ۳٫۵ میلیمتری وجود دارد. تعبیه کردن فضایی برای افزایش حافظه داخلی به وسیله مموری کارت، یک ایده فوقالعاده از سوی HP به حساب میآید.
در اطراف نمایشگر، حاشیههای مشکی رنگ تقریباً در حد استاندارد هستند. در بالای کیبورد، اسپیکرهای Bang & Olufsen به کار رفتهاند که ویژگی مثبتی به شمار میرود. لازم به ذکر است که کیفیت صدای پخش شده از این لپتاپ خوب است زیرا همواره HP به سبب همکاری که با B&O داشته، از این نظر عملکرد مثبتی از خود به ثبت رسانده است.
صفحه نمایش
مدلی که برای نوشتن این مقاله به کار رفته، دارای نمایشگر لمسی ۱۴ اینچی با رزولوشن ۱۰۸۰p میباشد. به این نکته نیز اشاره کنیم که یک نمونه از این دستگاه هم وجود دارد که صفحه نمایش آن لمسی نیست. اگرچه زاویه دید ۱۷۸ درجهای که در اکثر لپتاپهای بالا رده وجود دارد، در این دستگاه به چشم نمیخورد ولی زاویه دید HP Chromebook 14 نسبت به سایر لپتاپهای هم قیمت بسیار بهتر است.
تمامی تنظیمات صفحه نمایش دارای sRGB 100 درصدی هستند بنابراین گاموت رنگی آنها خوب است. لپتاپ مورد بحث ما در حد خودش کار شما را راه میاندازد و از آن جایی که در برخی نرمافزارها نظیر فتوشاپ و ویرایش فیلم نیاز به کیفیت رنگ sRGB 100 درصدی دارید، بهتر است چنین برنامههایی را در این دستگاه اصلاً اجرا نکنید.
به خاطر درخشان بودن نمایشگر، کار کردن با این لپتاپ در فضاهای باز بسیار سخت است. در تصویری که در بالا مشاهده میکنید، نور صفحه نمایش در بیشترین مقدار خودش است. البته باز هم تکرار میکنیم که با توجه به قیمت حدوداً ۳۵۰ دلاری، کیفیت نمایشگر خوب است اما به خاطر نبودن گزینه ضد درخشندگی، نمیتوانیم آن را پنل فوقالعادهای بدانیم.
حاشیههای مشکی رنگ اطراف صفحه نمایش استاندارد هستند ولی باز هم در مقایسه با رقبا در همین رنج قیمت، به نظر میرسد که کمی باریکتر باشند. لازم به ذکر است که در بالای نمایشگر، حاشیه کمی بزرگتر میباشد تا وبکم در آن جایگیری کند.
به خاطر اینکه سیستم عامل Chrome OS میتواند نرمافزارهای اندرویدی را اجرا کند، لمسی بودن صفحه نمایش یکی از اقدامات عالی HP برای ساخت این لپتاپ بوده است و از آن جایی که بسیاری از اپلیکیشنها فقط در نمایشگرهای لمسی کاربرد دارند، باید این کمپانی آمریکایی را از این نظر تحسین کنیم.
کیبورد و ترکپد
کیبورد به کار رفته در این لپتاپ اندازه کاملی دارد و از دکمههای نوع چیکلت بهره میبرد که یک نقطهضعف اساسی به شمار میرود. درست مانند سایر قسمتها، صفحه کلید هم کار شما را راه میاندازد ولی نمیتوانیم آن را بهترین نمونه موجود در بازار بدانیم.
یکی از اشکالات این کیبورد، پر سروصدا بودن دکمههای آن است که وقتی روی آنها فشار میدهید، نویز زیادی تولید میکنند. حالا فرض کنید که در یک کلاس درس، همه دانشآموزان با این لپتاپ شروع کنند به تایپ کردن!!!. چه اتفاقی خواهد افتاد؟؟؟.
علیرغم سروصدایی که دارد، دقت این کیبورد بسیار بالاست و HP نورپردازی پسزمینه در صفحه کلید را هم به عنوان یک آپشن در اختیار مشتریان قرار داده است. البته در نمونهای که برای نوشتن این مقاله به کار رفته، این گزینه وجود ندارد. درست مانند سایر کرومبوکها که برای دانشآموزان تولید میشوند، HP Chromebook 14 هم ضد قطرات آب است.
به علاوه، اگر لپتاپ قبلی شما ویندوزی بوده و حالا میخواهید از لپتاپهای کرومبوکی استفاده کنید، ممکن است در روزهای اول با پیدا کردن حروف مدنظر مشکل داشته باشید زیرا دکمههای موجود روی این کیبورد حروف کوچک الفبای انگلیسی را نشان میدهند. دیگر تفاوتها هم عبارتند از دکمه سرچ به جای Caps Lock، نبود دکمه کاربری و نبود دکمه ویندوز.
ترکپد دارای قابلیت کلیک شوندگی آپشن خوبی است و به این ویژگی فوقالعاده، سایز بزرگ را هم اضافه کنید بنابراین بعید است از این نظر با HP Chromebook 14 به مشکل بر بخورید.
عملکرد
این قسمت یکی از جاهایی است که محصول HP نمیتواند شما را راضی کند. تراشه A4-9120C شرکت AMD به همراه کارت گرافیک Radeon R4، به عنوان مغز متفکر این رایانه فعالیت خواهد کرد. واحد پردازشگر افزایشی (APU) کمپانی AMD که مخصوص کرومبوکهاست و در مراسم CES امسال معرفی شد، به همراه رم ۴ گیگابایتی DDR4-1866 SDRAM و حافظه داخلی ۳۲ گیگابایتی eMMC، سایر امکانات HP Chromebook 14 به شمار میروند.
به طور خلاصه میتوانیم بگوییم که پردازنده دو هستهای، معمولی است، رم، کند است و حافظه داخلی هم کم است. همه این مشخصات فنی سبب شدهاند نتوانیم این لپتاپ را برای اجرای همزمان چند برنامه مناسب بدانیم ولی چنانچه فقط میخواهید در مرورگر گوگل کروم وبگردی کرده و چند تب را به صورت همزمان باز کنید، این محصول HP آپشن ایدهآلی برای شما خواهد بود.
در سمت دیگر، اگر چندین تب در کروم باز و یک نرمافزار اندرویدی هم اجرا کردهاید، باز هم HP Chromebook 14 به مشکل خواهد خورد. در واقع برای چنین فعالیتهایی بهتر است سراغ مدل Chromebook x360 14 G1 بروید که دستگاه به مراتب پیشرفتهتری است. با همه این توضیحات، بهتر آن است که فقط کارهای معمولی خود را با این لپتاپ انجام دهید.
منظور از کارهای معمولی، باز نگه داشتن چند تب در گوگل کروم، اجرا کردن اپلیکیشنهای اندرویدی اسکایپ، OneNote، Slack و Microsoft To-Do به صورت جداگانه است. عملکرد این لپتاپ آنقدر ضعیف است که به سرعت کند میشود. بهترین راه برای افزایش سرعت، استفاده از اپلیکیشنهای مبتنی بر وب است که در سیستم عامل اندروید کار بسیار آسانی میباشد.
دوام باتری در این کرومبوک بسیار عالی است به طوری که اگر HP Chromebook 14 را در حالت اسلیپ بگذارید و تا چند روز آن را روشن نکنید، مشکلی به وجود نخواهد آمد بنابراین به نظر میرسد یکی از رایجترین مشکلات لپتاپهای HP حالا از بین رفته باشد. وقتی این دستگاه را روشن کردید، مدت زمان کمی طول خواهد کشید تا دوباره به حالت عادی خود بازگردد زیرا سیستم عامل Chrome OS مانند ویندوز نیست و با سرعت بالایی دوباره راهاندازی میشود.
به علاوه، نصب بروزرسانیها هم بسیار آسان است و خیلی کم پیش میآید که بخواهید رایانه را ریاستارت کنید ولی چنانچه این کار را انجام دادید، پس از چند ثانیه دوباره تصویر دسکتاپ پیش روی چشمانتان خواهد بود.
فکر میکنیم که دانشجویان، گروهی خواهند بود که بیشتر سراغ این لپتاپ بروند زیرا معمولاً کارهای سنگین انجام نمیدهند و غالباً تنها یک نرمافزار را اجرا میکنند و خیلی کم پیش میآید که چندین اپلیکیشن در حال اجرا باشد. باز هم تکرار میکنیم که تنها میتوانید چند تب را در گوگل کروم همزمان اجرا نمایید ولی بعید است یک نرمافزار اندرویدی دیگر را هم در همان حالی که کروم کار میکند، اجرا کنید.
خلاصه
واقعیت آن است که لپتاپهای حدوداً ۳۳۰ دلاری به همان اندازهای که بابتشان پول میدهید، خدمات ارائه میکنند بنابراین نباید انتظار داشته باشید عملکرد آنها در حد رایانههای همراه بالا رده باشد. البته ای کاش سرعت HP Chromebook 14 بیشتر میبود اما متأسفانه چنین نیست.
بهتر است دانشجویانی که فعالیتهای سنگین مانند برنامهنویسی انجام نمیدهند، این رایانه را یکی از گزینههای خرید خود مدنظر داشته باشند. البته آن دسته از افرادی که میخواهند عملکرد بهتری را شاهد باشند، میتوانند نمونه دارای تراشه A6 را خریداری کنند.
در پایان اشاره کنیم که HP Chromebook 14 نمایشگر باکیفیتی دارد، کیبورد آن راحت ولی پر سرو صداست، دوام باتری آن فوقالعاده و عملکرد آن به شدت ضعیف میباشد و در نهایت همه این امکانات با هزینه ۳۳۰ دلاری در اختیار شما قرار میگیرند. باز هم تکرار میکنیم که اگر میخواهید هدیهای به دانشجویان ترم اول بدهید و یا قصد دارید صاحب لپتاپ ارزانی بشوید، محصول مورد بحث گزینه بدی نیست.
شما در مورد کرومبوکها چه فکر میکنید؟ آیا لپتاپهای خوبی هستند؟ آیا سابقه کار کردن با آنها را داشتهاید؟ نظر خود را با دیگران در قسمت انتهای خبر به اشتراک بگذارید.
اگر چنانچه میخواهید بررسی تخصصی محصولی را مطالعه نمایید یا با بهترین گوشی، رایانه، پردازنده و . . . آشنا شوید ولی آن را در سایت تکفارس پیدا نمیکنید، مدل آن را کامنت کرده تا در اسرع وقت، مقاله آن توسط تیم تحریریه ما آماده شود.
نظرات