لپتاپ ThinkPad P72 شرکت لنوو مخصوص کسانی است که از رایانههای همراه فقط یک چیز انتظار دارند: قدرت. با خرید این دستگاه، شما باید باریکی، سبک وزنی و دوام باتری فوقالعاده را فراموش کنید زیرا لنوو با تولید چنین محصولی خواسته ثابت کند وقتی حرف قدرت به میان میآید، هیچ چیز نباید مانع آن شود.
دستگاهی که امروز میخواهیم در سایت خبری تحلیلی تکفارس در موردش صحبت کنیم، از Xeon E-2186M شرکت اینتل به عنوان پردازنده و Quadro P5200 کمپانی انویدیا به عنوان کارت گرافیک بهره میبرد که معمولاً جزو بهترین سختافزارهایی هستند که برای یک PC در بازار وجود دارند.
حالا میخواهیم به صورت تخصصی لپتاپ ThinkPad P72 کمپانی لنوو را بررسی کنیم. پس با تکفارس همراه باشید.
مشخصات فنی
CPU | نسل هشت Xeon E2185 M شرکت اینتل |
GPU | Quadro P5200 شرکت انویدیا + UHD P630 شرکت اینتل |
ابعاد | ۲۴٫۵ تا ۲۹٫۴* ۲۸۱*۴۱۶ میلیمتر |
وزن | حداقل ۳۴۰۰ گرم |
صفحه نمایش | ۱۷٫۳ اینچی غیر لمسی |
رزولوشن صفحه نمایش | ۲۱۶۰*۳۸۴۰ پیکسل |
رم | ۱۶ گیگابایت |
حافظه داخلی | ۵۱۲ یا ۱۰۰۰ گیگابایت |
پورتها | · دو درگاه تاندربولت ۳ · چهار درگاه USB 3.1 از نوع Type-A و نسل اول · یک درگاه Ethernet · یک درگاه کوچک DisplayPort · محل قرار دادن کارت · محل قرار دادن هدفون و میکروفون |
باتری | ۹۹ وات بر ساعت |
Windows Hello | دوربین IR، سنسور اسکنر اثر انگشت |
جنس بدنه | · قسمت پایین: آلومینیوم یا منیزیم · کاور نمایشگر: GFRP + PPS |
سیستم عامل | ویندوز ۱۰ پرو |
قیمت | حدود ۴۵۰۰ دلار |
نقاط قوت
- عمکرد قدرتمند
- کیبورد راحت
- صفحه نمایش باکیفیت
- بهرهمندی از تکنولوژی Windows Hello
نقاط ضعف
- دوام باتری کم
- ضخامت و وزن زیاد
- نبود نمونهای با کارت گرافیک RTX انویدیا
طراحی
لپتاپ ThinkPad P72 شرکت لنوو هم سنگین است و هم بزرگ و کسانی که سراغ این رایانه میروند، باید این موضوع را بپذیرند که اگر دستگاه قدرتمند میخرند، باید با این مسائل هم کنار بیایند. با این حساب، چنانچه ThinkPad P72 را در کوله پشتی خود قرار دادید، به راحتی وزن آن را احساس خواهید کرد. نکته دیگری که باید به آن اشاره کنیم، ابعاد نسبتاً بزرگ محصول لنوو میباشد که احتمالاً برای پیدا کردن کیف مناسب آن با زحمات زیادی روبهرو خواهید شد.
همانطور که پیش از این هم دیدهایم، لپتاپهای خط تولید ThinkPad شرکت لنوو همگی به رنگ مشکی تولید میشوند. لایه بالایی این رایانه از جنس شیشه فیبری پلیمری و لایه پایینی آن هم از جنس آلومینیوم و منیزیم میباشد. به علاوه، درست مانند دیگرThinkPad ها، مقاومت جنس ThinkPad P72 نیز بسیار بالاست و توانسته آزمایشهایی نظیر MIL-STD-810G را با موفقیت پشت سر بگذارد بنابراین این دستگاه در مقابل لرزش، دمای زیاد، خاک، رطوبت و . . . ، مقاوم است.
همینطور، تعمیر و ارتقای سیستم این لپتاپ نیز کار بسیار آسانی خواهد بود زیرا فقط کافی است قاب زیرین آن را با باز کردن هفت پیچ جدا کنید و شاهد محتویات درونی آن باشید.
حالا بیایید در مورد پورتها صحبت کنیم. در سمت چپ، شاهد به کارگیری یک USB 3.1 Type-A از نسل اول هستیم که در کنار محل قرار دادن کارتهای مختلف جایگیری کرده است.
در سمت راست، دو درگاه USB 3.1 Type-A از نسل اول، محل قرار دادن کارت، یک پورت کوچک DisplayPort، درگاه Ethernet و جک هدفون ۳٫۵ میلیمتری مشاهده میشود. در عقب دستگاه هم یک USB 3.1 Type-A نسل اول، یک HDMI 2.0، دو تاندربولت ۳ و پورت پاور قرار گرفتهاند. لنوو برای شارژ این دستگاه، از شارژر ۲۳۰ واتی مخصوص خود استفاده کرده زیرا این مقدار نیرو فراتر از قدرت USB Type-C میباشد.
برای بهرهمندی از ویژگی Windows Hello هم یک دوربین IR جهت تشخیص چهره بالای صفحه نمایش، و یک سنسور اسکنر اثر انگشت زیر کیبورد به چشم خواهد خورد. اگرچه بسیاری از افراد ممکن است یکی از دو آپشن ارائه شده را بپسندند ولی بد نیست هر دو مورد وجود داشته باشد تا دست آنها برای انتخاب بازتر باشد.
متأسفانه این امکان وجود ندارد تا بتوانید روی ترکپد این لپتاپ که بیشتر به سمت چپ مایل است، کلیک کنید. دلیل انتخاب چنین جایی برای ترکپد، بزرگی کیبورد است زیرا در آن اعداد نیز مشاهده میشوند.
صفحه نمایش ۴K و کیفیت صدای Dolby Atmos
نمایشگر ۱۷٫۳ اینچی استفاده شده در ThinkPad P72 دارای رزولوشن ۴K است که البته اگر میخواهید دوام باتری لپتاپ افزایش یابد، میتوانید رزولوشن را روی ۱۰۸۰p تنظیم کنید. این را هم اضافه کنیم که با مشخصات فنی قدرتمند و نمایشگر رزولوشن بالا، دوام باتری این دستگاه زیاد نخواهد بود.
صفحه نمایش این لپتاپ از گاموت ۱۰۰ درصدی Adobe RGB با عمق ۱۰ بیتی رنگها استفاده میکند. متأسفانه کیفیت تصاویر در محصول لنوو Dolby Vision نیست. البته این کمپانی چینی چنین تکنولوژی را بیشتر در لپتاپهای بالا رده خود قرار میدهد. یکی از نکاتی که با مشاهده این نمایشگر خیلی سریع متوجه آن میشوید، دقت بالای رنگهاست و اگرچه کیفیت آنها مانند صفحه نمایشهای HDR یا OLED نیست ولی به طور کلی ظاهر خوبی دارند و برای انجام کارهای اداری فوقالعاده است.
به این نکته اشاره کنیم که نمایشگر این لپتاپ مات و غیرقابل لمس بوده و این رویه از سال گذشته نیز ادامه یافته است. اگر میخواهید از صفحه نمایش لمسی بهره ببرید، میتوانید مدل ThinkPad P52 که کوچکتر است را مدنظر داشته باشید.
در اطراف نمایشگر این دستگاه، شاهد حاشیههای مشکی بزرگی هستیم که سبب شدهاند سایز محصول مورد بحث لنوو افزایش یابد که با توجه به قدرت و مشخصات فنی که این دستگاه از آن بهره میبرد، موضوع تعجببرانگیزی نیست.
کیفیت صدای ThinkPad P72 از نوع Dolby Atmos میباشد و همانطور که در تصاویر میبینید، این اسپیکرها در بالای صفحه کلید جایگیری کردهاند بنابراین صدایی که پخش میشود، با کیفیت بالایی به گوش میرسد و به اندازه کافی بلند خواهد بود.
کیبورد، ترکپد و ترکپوینت
مطمئناً کار کردن با صفحه کلید این دستگاه راحت است. معمولاً کیبوردهای لپتاپهای سری ThinkPad شرکت لنوو به خاطر کیفیت بالایی که دارند با استقبال افراد مواجه میشوند و در اینجا مدل ThinkPad P72 هم مستثنی نیست. با این تفاسیر، هنگام تایپ کردن با دکمههای این کیبورد، سروصدای زیادی نخواهید شنید.
در دنیای رایانههای همراه که دکمههای صفحههای کلید آنها روزبهروز کمعمقتر میشوند، به نظر میرسد این قانون در مورد ThinkPad P72 صدق نمیکند. این نکته را یادآوری کردیم زیرا برخیها بیشتر دکمههایی ترجیح میدهند که عمیقتر هستند.
مانند همیشه، شاهد حضور یک ترکپوینت بین حروف G، H و B هستیم. به نظر میرسد این عادت لپتاپهای خط تولید ThinkPad هنوز هم ادامه دارد بنابراین اگر تحمل مشاهده چنین قابلیتی را ندارید، خب نباید سراغ این دستگاهها بروید.
همانطور که در بالا هم گفتیم، نمیتوانید روی ترکپد این دستگاه کلیک کنید. به علاوه، دو دکمه فیزیکی وجود دارد که یکی در بالای ترکپد بوده و دیگری در پایین آن است. به نظر میرسد مورد بالایی برای افرادی که از ترکپوینت استفاده میکنند بیشتر کاربرد دارد و مورد پایینی برای کسانی است که ترجیح میدهند با ترکپد کارهای خود را به انجام برسانند. بهزعم بسیاری از افراد، داشتن ترکپد با قابلیت کلیک شوندگی بهتر از بهرهگیری از دکمههای فیزیکی است.
به علاوه، همانطور که در پاراگرافهای قبلی نیز توضیح دادیم، به خاطر اعداد، کیبورد این دستگاه بزرگتر شده که البته گویا برای رایانههایی با این ابعاد طبیعی است. لازم به ذکر است که به خاطر چنین شیوه طراحی، ترکپد در سمت چپ جایگیری کرده است.
آن دسته از مترجمان و تایپیستهایی که میخواهند قدرت و راحتی هنگام تایپ کردن را همزمان احساس کنند، میتوانند مدل ThinkPad P72 شرکت لنوو را یکی از گزینههای خرید خود قرار دهند.
عملکرد و دوام باتری
بهتر این است ذهن خود را زیاد درگیر دوام باتری ThinkPad P72 نکنید. این دستگاه دارای پردازنده Xeon E-2186M شرکت اینتل با قدرت ۴۵ واتی و هشت هستهای است که بیشتر برای لپتاپها به درد میخورد. چنین CPU با هدف افزایش دوام باتری طراحی نشده و به علاوه، کارت گرافیک ۱۶ گیگابایتی Quadro P5200 انویدیا هم از نظر صرفهجویی در مصرف انرژی آمار خوبی ندارد. در کنار همه اینها، شاهد یک نمایشگر ۴K هستیم که نسبت به صفحه نمایشهای ۱۰۸۰p، انرژی بسیار بیشتری مصرف میکند.
همه اینها را شرح دادیم تا بگوییم که حتی با شارژر ۹۹ وات بر ساعت هم باتری این لپتاپ نهایتاً ۲ ساعت دوام خواهد آورد بنابراین اگر میخواهید این دستگاه را همراه خود به اینطرف و آن طرف ببرید، باید شارژ سنگین آن را نیز با خود حمل کنید. این را هم اضافه کنیم که باتری لنوو ThinkPad P72 را نمیتوانید به این راحتیها که فکرش را میکنید، عوض نمایید.
حالا بر خلاف دوام باتری ضعیف، این محصول کمپانی چینی در زمینه عملکرد تقریباً بیرقیب است. اگر میخواهید نرمافزارهایی نظیر Adobe Premiere Pro و Media Encoder را اجرا و ویدیوهای خود را ویرایش کنید، بدون هیچ مشکلی میتوانید این کار را انجام دهید و اصلاً متوجه کاهش سرعت لپتاپ نیز نشوید. همه اینها در حالی است که ThinkPad P72 تنها ۱۶ گیگابایت رم دارد.
در اینجا تنها یک مشکل وجود دارد و آن هم حضور سایر سختافزارهای قدرتمند در بازار است. منظور ما کارتهای گرافیک خط تولید RTX شرکت انویدیا میباشد. این قطعات با سری GeForce وارد صنعت رایانههای همراه شدند ولی Quadro RTXها نسل جدید این کارتها هستند. به نظر میرسد طولی نخواهد کشید که سری Quadro RTX نیز برای رایانههای همراه عرضه خواهند شد. لازم به ذکر است که این محصولات هماکنون در لپتاپهای سری ThinkStation P کمپانی لنوو وجود دارد.
از جمله مهمترین ویژگیهای کارتهای گرافیک RTX میتوانیم به یادگیری عمیق از نوع DLSS و ردگیری اشعهای اشاره کنیم که برای لپتاپها، امکانات فوقالعادهای میباشند به خصوص اگر کسی میخواهد با نرمافزارهای سه بعدی کار کند. مطمئناً با پرداخت ۴۵۰۰ دلار جهت خرید این رایانه، میخواهید صاحب چیزی شوید که متعلق به نسل آینده است.
برای آزمایشات بنچمارک، تست PCMark 8 به انجام رسید که رایانه را در زمینه مصارف خانگی، معمولی و محل کار بررسی مینماید. ابتدا مصارف خانگی که بیشتر افراد یا وبگردی و چت تصویری میکنند و یا با بازی سرگرم میشوند را مورد نقد قرار میدهیم.
همانطور که میبینید، لنوو ThinkPad P72 قدرت بسیار زیادی دارد. در مرحله بعد، سراغ آزمایشات خلاقانه و کارهایی که با کارت گرافیک (مانند ویرایش ویدیو، اجرای بازیها و . . . ) در ارتباط هستند، میرویم.
در این مرحله، محصول کمپانی چینی به معنای واقعی کلمه میدرخشد زیرا هدف از تولیدش نیز همین بوده است. آزمایشهای بعد به کارهای اداری و اجرای نرمافزارهای آفیس مربوط میشود.
اگرچه ThinkPad P72 در آزمایش کارهای اداری خوب کار میکند ولی در دیگر زمینهها نسبت به سایر رقبا عملکرد معمولیتری دارد بنابراین چنانچه میخواهید بتوانید کارهای خود را سریعتر انجام دهید، بهتر است سراغ دستگاههایی بروید که از پردازنده سری U اینتل بهره میبرند.
برای اطمینان خاطر بیشتر، آزمایش PCMark 10 که جامعتر است نیز انجام شد که بار دیگر، محصول لنوو همانطور که انتظار میرفت، عمل کرد.
خلاصه
با در نظر گرفتن تمامی جزئیات و اطلاعات داده شده، لپتاپ ThinkPad P72 شرکت لنوو را باید دستگاهی همه چیز تمام بدانیم که قدرت زیادی دارد. شاید به خاطر سنگینی یا ضخامت و از همه مهمتر، دوام باتری نه چندان خوب، گزینه ایدهآل شما نباشد ولی باید این را بپذیرید که برای به دست آوردن یک رایانه کامل، همه فاکتورهای گفته شده فدا شدهاند تا چیزی به نام قدرت در اختیار شما قرار گیرد.
اگر قصد خرید این لپتاپ را دارید، باید هشدار بدهیم که مشخصات فنی آن به گونهای نیستند که بتوانیم آن را متعلق به نسل آینده بدانیم. واقعیت آن است که بهتر میبود لنوو سراغ کارتهای گرافیک نسل Quadro RTX شرکت انویدیا میرفت تا بتواند مشتریان خود را حداقل از این نظر راضی کند.
اما به جهت مستقل بودن و حس برتری نسبت به دیگر لپتاپها، ThinkPad P72 گزینه خوبی برای خرید است. خط تولیدThinkPad لنوو معمولاً رایانههای قدرتمندی هستند که از سختافزار قوی نیز استفاده میکنند. حالا دستگاه مورد بحث ما هم از این قاعده مستثنی نیست و توانسته با صفحه نمایش باکیفیت و کیبورد راحتش، نظر افراد خوش پسند را به سمت خود جلب کند.
در پایان اشاره کنیم که اگر برای خرید لپتاپ ThinkPad P72 عجله دارید، خب همین حالا اقدام نمایید ولی اگر میتوانید صبر کنید، منتظر بمانید تا نمونه آن که کارت گرافیک Quadro RTX انویدیا دارد را بخرید.
اگر چنانچه میخواهید بررسی تخصصی محصولی را مطالعه نمایید یا با بهترین گوشی، رایانه، پردازنده و . . . آشنا شوید ولی آن را در سایت تکفارس پیدا نمیکنید، مدل آن را کامنت کرده تا در اسرع وقت، مقاله آن توسط تیم تحریریه ما آماده شود.
نظرات