نگاهی به این خبر
تا سال ۲۰۲۵، حدود ۵۰ درصد اتوبوسهای شهری دنیا برقی میشوند که کشور چین بیشتری اتوبوسهای برقی را در اختیار خواهد داشت.
افزایش سه برابری اتوبوسهای برقی
انتظار میرود تا سال ۲۰۲۵، حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار اتوبوس برقی در دنیا مسافران را جابجا کنند که این رقم نسبت به عدد ۳۸۶ هزار فعلی، حدود ۴۷ درصد پیشرفت خواهد داشت که چین با در اختیار داشتن ۹۹ درصد این دستگاهها، به عنوان کشوری پیشرو شناخته میشود.
همت جهانی
در زمینه استفاده از اتوبوسهای برقی، چین تنها نیست بلکه شهر نیویورک نیز سعی دارد تا از دستگاهها استفاده کند.
مدیرعامل شرکت حملونقل عمومی شهر متروپولیتن اعلام کرده است که در حال حاضر ۱۰ اتوبوس برقی، مسافران این شهر را به مقاصد خود میرسانند.
دانشگاه کلمبیا در سال ۲۰۱۶، طی گزارشی اعلام کرد که استفاده از اتوبوسهای برقی باعث میشود سالانه ۵۷۵ هزار تن دی اکسید کربن وارد هوا نشود.
یکی از دلایلی که استفاده از اتوبوسهای برقی همگانی نمیشود، هزینههای برای دولت و مردم است.
قیمت هر اتوبوس برقی ۳۰۰ هزار دلار بیشتر از یک اتوبوس دیزلی است ولی دولت لازم نیست تا هر سال ۳۹ هزار دلار بابت سوخت بپردازد. ضمن اینکه سرویس حملونقل عمومی، ۱۲ سال بیشتر امکان استفاده از اتوبوس برقی را خواهد داشت.
در مورد تأثیرات مثبت استفاده از اتوبوسهای برقی بر آب و هوا نیز همه آگاه هستیم.
۱۲ شهر بزرگ دنیا با هم قراردادی امضا کردهاند که دیگر اتوبوس دیزلی خریداری نکنند که چنین تصمیمی باعث ثبات در حملونقل عمومی و کم شدن ذرات آلودهکننده هوا میشود.
یکی از مزیتهای استفاده از اتوبوسهای برقی، امکان طی کردن مسیر طولانیتر توسط آنهاست. همچنین با یک بار شارژ میتوان، مسیر بیشتری را نیز طی نمود.
بنابراین با توجه به اقدامات مثبت و صورت گرفته در مورد حملونقل عمومی و استفاده از اتوبوسهای برقی، مطمئناً شاهد انقلابی عظیم در این زمینه خواهیم بود.
نظرات