راهنمای انتخاب بهترین CPU کامپیوتر - تکفارس 

راهنمای انتخاب بهترین CPU کامپیوتر

فرزاد اسرافیلی
۲ بهمن ۱۴۰۳ - 16:38
انتخاب بهترین CPU

یکی از مهم‌ترین بخش سخت فزاری کامپیوتر، پردازنده مرکزی یا همان CPU است. تعداد هسته و سرعت کلاک از مشخصات فنی مهم CPU محسوب می‌شوند که باید در انتخاب نوع پردازنده آن‌ها را در نظر گرفت.

در انتخاب CPU مناسب باید به دو نکته توجه کرد: تعداد هسته ها و سرعت کلاک. هر کدام نقش خاصی در عملکرد سیستم دارند، حال سوال اینجاست آیا باید یک CPU با هسته های بیشتر بخریم  یا با سرعت کلاک بالاتر؟

هسته‌‌ و سرعت کلاک CPU یعنی چه؟

در انتخاب CPU، مشخصات مختلفی وجود دارد که باید با مقایسه هم بتوانید مطابق با نیازهای خود بهترین انتخاب را داشته باشید. دو فاکتور مهمی که باید از آن آگاه بود تعداد هسته و سرعت کلاک CPU هستند.

  • هسته‌های CPU: هسته یک واحد پردازش مجزا در CPU است. CPU‌های مدرن معمولاً دارای حداقل ۲ هسته و حداکثر ۱۲ هسته هستند. هر هسته می‌تواند وظایف خاص خود را دارد و امکان انجام چند وظیفه ای (مالتی تسکینگ) و پردازش موازی را فراهم می‌کند.
  • سرعت کلاک: سرعت کلاک که با گیگاهرتز بیان می‌شود نشان می‌دهد هر هسته CPU در هر ثانیه قادر به تکمیل چند چرخه است. سرعت کلاک بالاتر به این معنی است که هر هسته می‌تواند وظایف را سریعتر پردازش کرده و بدین ترتیب عملکرد برنامه‌هایی را که به اجرای تک رشته‌ای متکی هستند افزایش می‌دهد.

ارزش اسمی هم تعداد هسته و هم سرعت کلاک بسیار مهم هستند، اما سوال اینجاست کدام یک برای شما ارجحیت دارد؟

  • در صورت ارجحیت تعداد هسته‌های CPU
انتخاب بهترین CPU

داشتن تعداد هسته بالاتر موقعی به درد می‌خورد که چندین برنامه یا تسک به طور همزمان در حال اجرا باشند، یا در حال اجرای برنامه‌هایی باشیم که از چندین رشته طراحی شده‌اند. پس به طور کلی تعداد هسته‌های بالاتر در موارد زیر کاربرد دارد:

چندوظیفگی یا مالتی تسکینگ: اجرای چندین برنامه به طور همزمان، مانند مرورگر وب، پخش کننده موسیقی، بازی و پخش زنده، می‌تواند پردازنده تک هسته‌ای را تحت شعاع قرار دهد. در اینجور موارد پردازنده‌های چند هسته‌ای این وظایف را بین هسته‌های خود توزیع می‌کنند و بدین ترتیب عملکرد روان‌تری را ارائه می‌دهند.

برنامه‌های چند رشته‌ای: ابزارهای ویرایش ویدیو، رندرهای سه بعدی و نرم افزار مجازی سازی از جمله برنامه‌هایی هستند که برای CPUهای چندین هسته‌ای بهینه شده‌اند. به عنوان مثال، نرم‌افزار ویرایش ویدیو چندین هسته‌ را به منظور پردازش همزمان پردازشگر‌های رندر، رمزگذاری و پس‌زمینه اختصاص می‌دهد.

بنابراین، هنگام اجرای برنامه‌های بیشتر، هسته‌های بیشتری نیاز است.

  • در صورت ارجحیت سرعت کلاک CPU
انتخاب بهترین CPU

برنامه‌ها و تسک‌هایی که به سرعت تک تک هسته‌ها بستگی دارند بیشترین بهره را از سرعت کلاک بالاتر می‌برند. سرعت کلاک در موارد زیر کاربرد دارد:

  • بازی: اجرای بسیاری از بازی‌ها روی پردازنده‌های یک یا دو هسته‌ای جواب می‌دهد. ازینرو در چنین مواقعی سرعت کلاک بالاتر باعث می‌شود این بازی‌ها به خوبی اجرا شوند، زیرا هر هسته سریعتر داده‌های بازی را پردازش می‌کند.
  • برنامه‌های تک رشته‌ای: نرم‌افزارهای قدیمی‌تر و برخی برنامه‌های کاربردی مدرن برای CPUهای چند هسته‌ای بهینه‌سازی نشده‌اند. سرعت کلاک بالاتر عملکرد این برنامه‌ها را بهبود می‌بخشد نه هسته‌های اضافی.

سرعت کلاک بالاتر بویژه در گیمینگ از اهمیت زیادی برخوردار است.

متعادل کردن تعداد هسته‌ها و سرعت کلاک

انتخاب بهترین CPU

اکثر برنامه‌های کاربردی امروزه از پردازنده‌های چند هسته‌ای با سرعت کلاک بالا بهره می‌برند. اما اگر با بودجه محدود خود می‌خواهید بهترین انتخاب را داشته باشید، باید به دنبال پردازنده‌ای بروید که متناسب با نیازهای خاصتان بین تعداد هسته و سرعت کلاک تعادل وجود داشته باشد.

  • اگر با سیستم خود کارهای عمومی و روزمره مانند وب گردی، استریمینگ و ویرایش اسناد انجام می‌دهید، یک CPU با تعداد هسته متوسط ​​۴ تا ۸ و سرعت کلاک حدود ۳.۰ گیگاهرتز جوابگوی شما خواهد بود.
  • اگر با سیستم خود به کارهای حرفه‌ای از قبیل ویرایش ویدیو، مدل سازی سه بعدی یا توسعه نرم افزار می‌پردازید، یک CPU با ۸ هسته یا بیشتر و سرعت کلاک رقابتی را باید انتخاب کنید تا بتوانید برنامه‌های کاربردی را به نحو احسن مدیریت کنید.
  • در صورتی که اهل بازی‌های ویدئویی هستید، باید گفت بازی‌های قدیمی معمولاً از یک یا دو رشته (یک هسته CPU) استفاده می‌کنند، در حالی که عناوین بازی‌های بزرگ مدرن AAA حداکثر از چهار تا شش رشته (دو یا سه هسته CPU) استفاده می‌کنند. بنابراین، گیمرها باید سرعت کلاک ۳.۵ گیگاهرتز و بالاتر و CPU 4 هسته‌ای برای ارائه عملکرد بهینه در بازی های مدرن را در اولویت قرار دهید.

واقعیت ماجرا این است که در هنگام انتخاب یک CPU نمی‌توان مدلی را یافت که پاسخگوی تمامی نیازها باشد مخصوصاً موقعی که بودجه کمی در اختیار دارید. بنابراین، قبل از خرید CPU، ابتدا برنامه‌هایی را که می‌خواهید اجرا کنید، ارزیابی کنید و سعی کنید CPU را پیدا کنید که تعداد هسته و سرعت کلاک متناسب نیازهایتان در تعادل باشند.

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید