با عرضه Skylake ، خیلی ها تصمیم به خرید آخرین پلتفورم اینتل گرفتند که نه تنها به هسته i7-6700K و همینطور i5-6600K نیاز بود بلکه به مادربورد جدید Z170 و همینطور مموری های DDR4 هم باید توجه میشد. با اینکه قیمت مموری ها در حال حاضر متغیر میباشد، شما باید برای خرید رم های DDR4 باید منتظر قیمتی در حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد بالاتر از رم های DDR3 باشید. معمولا کاربران این را میپرسند که آیا نیاز هست که به Skylake آپگرید کنند یا خیر. جدا از این قضیه که آیا پلتفورم اینتل را به همراه رم های DDR4 باید انتخاب کرد یا به دنبال خرید Haswell رفت و از رم های ارزان DDR3 استفاده کرد، همیشه یک سوال بوده که از خود میپرسید: “آیا باید رم ۸ گیگا-بایتی بخرم یا رم ۱۶ گیگا-بایتی ؟”. ما هم قصد داریم تا پاسخی به این پرسش شما بدهیم. با ما همراه باشید تا بیشتر بدانید.
ابتدا نگاهی به قیمت ها بی اندازیم. رم ۸ گیگا-بایتی DDR3 دارای قیمتی در حدود ۵۵ دلار میباشد. این در حالی است که برای رم ۱۶ گیگا-بایتی DDR3 در حدود ۱۰۰ دلار باید پرداخت کنید. در مقابل این قیمت ها، برای خرید یک رم ۸ گیگا-بایتی DDR4 شما باید در حدود ۶۵ دلار پرداخت کنید و برای خرید رم ۱۶ گیگا-بایتی DDR4 نیز در حدود ۱۲۵ دلار. فقط با یک نگاه متوجه خواهید شد که قیمتها چقدر با هم فرق دارند. اما آیا از خود پرسیده اید که عملکرد این رم ها چطور است؟ چقدر اختلاف بین سرعت و عملکرد این رم ها وجود دارد ؟ خب در آینده مقاله ای خواهیم ساخت و رم های DDR3 را با DDR4 مقایسه خواهیم کرد. در این مقاله قصد داریم تا شما را راهنمایی کنیم و به شما با توجه به مصرفی که دارید، بگوییم که به چه مقدار رم نیاز دارید.
اگر میخواهید یک سیستم Core i7 برای خود تهیه کنید، به یک کارت گرافیک قدرتمند ، یک SSD سریع و یک رم ۱۶ گیگا-بایتی قطعا نیاز خواهید داشت. اما اگر قصد شما خرید یک پردازشگر Core i5 است و احتمالا یک کارت گرافیک GeForce GTX 960 نیز در کنارش خواهید خرید، آن موقع است که از خود میپرسید: “آیا خرید رم ۱۶ گیگا-بایتی برای من لازم است یا همان ۸ گیگا-بایت رم برایم کافیست ؟”.
به یاد داشته باشید که خرید رم اضافی برای سیستم شما عملا دردی را دوا نمی کند و از نظر اقتصادی نیز به صرفه نیست، پس بهتر است که اسلات های مادربوردتان خالی باشد تا پر باشد از رمهایی که عملا کاری انجام نمیدهند. آخرین باری که من مقایسه ای در مورد رم ها کردم، زمانی بود که رم های DDR2 بازار را گرفته بودند. در آن زمان دو رم ۲ گیگا-بایتی و ۴ گیگا-بایتی را مقایسه کردم و متوجه شدم عملا رم ۴ گیگا-بایتی نقطه قوتی ندارد. در حال حاضر خیلی از بازی ها و برنامه ها به راحتی ۴ گیگا-بایت فضای رم را اشغال میکنند و تشنه برای فضای بیشتر هستند. با داشتن یک رم ۸ گیگا-بایتی اکثر نیاز های شما بر آورده میشود، اما باید دید که آیا رم های ۱۶ گیگا-بایتی میتوانند تفاوتی را ایجاد کنند یا خیر.
مشخصات سیستم تست
کامپیوتر رو میزی Skylake
- Intel Core i7-6700K (4.0GHz – 4.2GHz)
- Asrock Z170 Gaming K6+
- Dual-Channel: 16GB DDR4-2666 RAM
- Dual-Channel: 8GB DDR4-2666 RAM
- Single-Channel: 4GB DDR4-2666 RAM
- GeForce GTX 980
- Crucial MX200 1TB
- SilverStone Essential Gold 750w
- Windows 10 Pro 64-bit
|
عملکرد در اجرای اپلیکیشن ها
بعد از چند ساعت کار بر روی برنامه های محبوب ، کمی سخت بود تا برنامه هایی پیدا کرد که به بیش از ۴ گیگا-بایت رم یا بیشتر نیاز داشته باشند. یک کار هم که کردیم، وقتی در حال کار با ویندوز ۱۰ بودیم چندین صفحه وب را با چندین تب باز کردیم و با باز بودن قسمت ایمیل ، Adobe Photoshop ، مایکروسافت Word و مایکروسافت Excel ، برنامه Sublime Text ، چند IM clients ، یک برنامه SFTP ، و برنامه ها و امکانات دیگر مانند Plex Server، Dropbox، OneDrive و Malwarebytes باز در نهایت میزان مصرف رم به ۷۰ درصد هم نرسیده بود.
باید گفت وقتی رم کافی برای اجرای برنامه ها داشته باشید، داشتن رم بیشتر هیچ تاثیری بر روی عملکرد نخواهد داشت و در این حالت باید گفت شما به سختی تفاوتی میان رم ۸ گیگا-بایتی و رم ۱۶ گیگا-بایتی میابید.
در میان برنامه ها ، برنامه Adobe Premier CC نشان داد که به میزان رم بیشتری نیاز دارد.
نمونه ای که ما با آن کار کردیم، یک ویدیو ۱۷ دقیقه ای بود که از تعداد زیادی کلیپ های کوچک ، عکس و ترک های صوتی تشکیل شده بود. برای اینکه از حداکثر ظرفیت حافظه استفاده کنیم بیت-ریت را پایین آوردیم و مجموع مصرف حافظه سیستم را هنگام کدبندی به ۱۲ گیگا-بایت رساندیم.
با رم ۱۶ گیگا-بایتی مشاهده کردیم که مدت زمان برای پایان اجرای برنامه فقط ۲۹۰ ثانیه بود و جالب است بدانید، این زمان در رم ۸ گیگا-بایتی فقط ۱۰ ثانیه بیشتر بود، یعنی مدت زمان نیاز برای اتمام کار ۳۰۰ ثانیه بود. ما رم را به ۴ گیگا-بایت کاهش دادیم تا تست را یک بار دیگر انجام دهیم و آن زمان بود که مشاهده کردیم عملکرد چقدر افت کرده است. عملکرد رم ۴ گیگا-بایتی نسبت به رم ۸ گیگا-بایتی ۳۸ درصد کندتر بود. بنابراین میتوان مانند نمودارمان گفت که هر چقدر رم بیشتر باشد، بهتر است.
در ادامه، با برنامه 7Zip شروع به تست کردیم. در حالت معمولی ما از یک دیکشنری ۳۲ مگا-بایتی استفاده میکنیم، که اصولا برای یک تست فشرده سازی مناسب میباشد. بهتر است بگوییم، فشرده سازی چند فایل با حجم بالا بهتر است از فشرده سازی یک دیکشنری با حجم کم، آن هم بخاطر تعداد زیاد فایل ها است. هر چه دیکشنری بزرگتر باشد باعث میشود که پروسه کندتر پیش برود و به فضای حافظه بیشتری نیاز باشد. سیستم Skylake Core i7-6700K ما با ۲۵۱۲۰ MIPS سرعت، کار میکند و تست یک دیکشنری ۳۲ مگا-بایتی در این سیستم نیاز به ۱.۷ گیگا-بایت فضای حافظه دارد. با دو برابر کردن سایز دیکشنری به ۶۴ مگا-بایت فضای حافظه مورد نیاز به ۳.۱ گیگا-بایت افزایش میابد. این روال همینطور ادامه دارد، یعنی برای یک دیکشنری ۱۲۸ مگا-بایتی به ۶.۱ گیگا-بایت فضا نیاز است. تستی که ما کرده ایم، از یک دیکشنری ۵۱۲ مگا-بایتی استفاده شده که میتواند حافظه را با ظرفیت مورد نیاز ۲۴ گیگا-بایتی، تحت فشار قرار دهد. در آن زمان است که سیستم به Pagefile ویندوز تکیه میکند. هر چه حجم دیتا که در SSD لود میشود، بیشتر باشد، سیستم کندتر میشود.
همانطور که مشاهده میکنید، رم ۱۶ گیگا-بایتی میتواند ۹۲۹۰ MIPS سرعت داشته باشد، که در مقابل آن رم ۸ گیگا-بایتی حتی از یک سوم آن نیز کمتر است. رم ۴ گیگا-بایتی نیز که اصلا جایگاهی در این رقابت ندارد.
با نگاه به نمودار که کیلو بایت بر ثانیه را نشان میدهد، متوجه شدیم که رم ۸ گیگا-بایتی تقریبا ۱۱ برابر از رم ۱۶ گیگا-بایتی کندتر میباشد. با این وضع باید گفت که داشتن یک رم ۱۶ گیگا-بایتی میتواند مزیتی عالی باشد، البته برای کسانی که به این گونه کارها نیاز دارند، مثلا فشرده سازی دیکشنری هایی با حجم بیشتر، این تست نشان داد که هر چه رم بالاتر باشد، کار آنها سریعتر انجام داده میشود. بنابراین یک رم ۳۲ گیگا-بایتی میتواند گزینه ای عالی برای آنها باشد.
عملکرد برنامه های شبیه ساز
SPECwpc V1.2 برنامه ای است که توسط شرکت ارزیابی عملکرد استاندارد (Standard Performance Evaluation Corporation) توسعه داده شده ولی تست های زیادی که بتوان آنها را معیاری برای استفاده های کاربران معمولی انتخاب کرد، ندارد. اما این برنامه یکی از معدود معیاری می باشد که ما برای تست رم ها انتخاب کرده ایم.
Blender یک برنامه مجانی با منابع باز میباشد که در زمینه کارهای سه بعدی استفاده میگردد. این برنامه بیشتر توسط افراد حرفه ای در سراسر جهان استفاده میشود. متاسفانه زیاد از رم نتوانستیم استفاده کنیم و نهایت به میزان مصرفی ۶.۱ گیگا-بایت رسیدیم، بنابراین نمیتوان تفاوت زیادی بین دو رم ۸ گیگا-بایتی و ۱۶ گیگا-بایتی مشاهده کرد. حتی اگر نگاهی به رم ۴ گیگا-بایتی بیاندازید، تفاوت کمی با دیگر رم ها دارد .
شبیه ساز LAMMPS که مخفف (Large-scale Atomic/Molecular Massively Parallel Simulator) میباشد، یک برنامه کلاسیک در کدهای دینامیک مولکولی میباشد. در تست این برنامه میزان استفاده رم به ۱۰.۵ گیگا-بایت رسید که تا حدودی میتوان تفاوت میان دو رم ۸ گیگا-بایتی و ۱۶ گیگا-بایتی را مشاهده کرد. همانطور که مشاهده میکنید، عملکرد در رم ۱۶ گیگا-بایتی در حدود ۱۰ درصد افزایش داشته است. البته این نشان میدهد که در این تست تفاوت کمی میان دو رم ۸ گیگا-بایتی و ۱۶ گیگا-بایتی وجود دارد، اما در طرفی دیگر میتوان رم ۴ گیگا بایتی را مشاهده کرد که در مقابل رم ۸ گیگا-بایتی ۳۰۶ درصد ضعیف تر عمل کرده است.
NAMD نیز یک برنامه است، که کارکردی مشابه برنامه قبلی دارد. این برنامه برای شبیه سازی سیستم های بزرگ بیومولکولی ساخته شده است. این برنامه رم را به استفاد از ۷.۲ گیگا-بایت مجبور کرد، که باز هم برای فشار آوردن به رم ۸ گیگا-بایتی کافی نبود و باید گفت که حتی استفاده از رم ۱۶ گیگا-بایتی تفاوت زیادی با رم ۴ گیگا-بایتی نداشت و تفاوت فقط در ۱۰ درصد سرعت بیشتر رم ۱۶ گیگا-بایتی نسبت به رم ۴ گیگا-بایتی بود.
SPECwpc برنامه Rodinia را در دسته معیار توسعه محصولات قرار داده است. Rodinia طراحی شده تا به آرشیتکت ها کمک کند. Rodinia دارای اپلیکیشن ها و کرنل هایی است که در مورد پلتفورم های GPU و CPU های چند هسته ای کاربرد دارند. ما Rodinia را بخاطر مصرف ۹.۵ گیگا-بایتی از رم انتخاب کردیم، اما با اینکه از توان رم های ۸ گیگا-بایتی بالاتر میرود ، باز تفاوت چندانی را نمیتوان مشاهده کرد.
عملکرد در اجرای بازی ها
باید گفت یکی از بیشترین کاربردی که کامپیوترهای قدرمتند در ایران دارند، اجرای بازی های رایانه ای است که نیاز به سیستمی قوی دارند. و این مشخص است که تعداد زیادی از خوانندگان این مقاله، منتظر این بخش هستند تا در خرید رم یک تصمیم جدی بگیرند. طبیعتا برای تست عملکرد یک رم یا هر یک از قسمتهای سخت افزار کامپیوتر مانند CPU یا کارت های گرافیکی ، تست آن با اجرای بازی ها، یکی از آسان ترین و مفرح ترین انتخاب هاست. ما در این تست از ۳ بازی استفاده کرده ایم و به شما نشان خواهیم داد که انتخاب کدام رم برای اجرای بازی ها بهترین گزینه است. همانطور که میتوان حدس زد، خیلی از گیمرها به سراغ رم های ۸ گیگ-بایتی میروند. البته ما برای تست این بازی ها یک کاری انجام داده ایم و آن هم اجرای چند برنامه دیگر به صورت همزمان بود که باعث میشد ۲.۲ گیگا-بایت از فضای رم اشغال شود. حال با هم نتایج تست ها را بررسی میکنیم.
حتی با اینکه تب های گوگل باز بودند و با اجرای بازی GTA V میزان مصرفی حافظه به ۹ گیگا-بیت رسید، باز تفاوتی میان دو تستی که بر روی رم های ۱۶ گیگا-بایتی و ۸ گیگا-بایتی انجام دادیم، مشاهده نشد. جالب اینجاست که فقط یک فریم در استفاده از رم ۴ گیگا-بایتی کاهش دیده شد.
بازی Batman: Arkham Knight در کنار تب های باز کروم در حدود تقریبا ۱۰ گیگا-بایت نیاز به رم داشت که این تست نیز نتیجه ای مانند تست قبلی را ارائه داد. همانطور که مشاهده میکنید، تفاوت چندانی در هر سه تست رم ها وجود ندارد و هر چه رم افزوده میشود فقط چند فریم ریت است که اضافه شده است.
در آخر باید بگوییم که ما در حدود ۲۰ بازی را تست کرده ایم و در اکثر آنها نتایجی مانند سه نتیجه بالا مشاهده شد. اکثر بازی ها به رمی کمتر از ۶ گیگا-بایت برای اجرایی روان نیاز داشتند و بازی F1 2015 از جمله بازی هایی بود که به میزان بیشتری از رم احتیاج داشت. اگر نگاهی بیاندازید هر سه رم نتایج مشابهی دارند.
کدام یک را بخرم ؟
این قسمت نهایی است و در این قسمت به شما راهنمایی کاملی از آنچه باید انجام دهید را به شما ارائه میدهیم. برای کسانی که قصد دارند تا سیستم جدید تهیه کنند و یا میخواهند سیستم خود را آپگرید کنند و قصد دارند تا رم ۱۶ گیگا-بایتی بخرند، باید بگویم که بهتر است به رم ۸ گیگا-بایتی اکتفا کنید، مگر اینکه پول زیادی داشته باشید و ندانید با آن باید چه بکنید. برای گیمر ها باید بگویم داشتن یک رم ۱۶ گیگا-بایتی در حال حاضر هیچ مزیتی ندارد و هنوز بازی ها به آن سطحی که به رم بیش از ۸ گیگا-بایت نیاز داشته باشند، نرسیده اند. در حال حاضر با داشتن یک رم ۴ گیگا-بایتی شما میتوانید اکثر بازی های روز را بدون هیچ مشکلی بازی کنید. اگر میخواهید سیستم مناسبی برای خود جمع کنید، بهترین گزینه یک رم ۸ گیگا-بایتی است که هم قیمتی مناسب دارد و هم در اجرای برنامه ها نیز به شما کمک میکند.
در مورد برنامه ها نیز باید بگویم آنطور که تست ها نشان دادند، رم ها حتی برنامه هایی مانند Adobe Premier CC نیز تفاوت آنچنانی نداشتند. اما در زمان اجرای برنامه های خاصی مانند فشرده سازی و یا کدبندی شاهد نیاز این برنامه ها به رم هر چه بیشتر بودیم. اگر با برنامه هایی از این قبیل سر و کار دارید پیشنهاد ما انتخاب یک رم ۸ یا ۱۶ گیگا-بایتی است. این یعنی رم ۴ گیگا-بایت را باید فراموش کنید، زیرا جوابگوی آنچه که انتظار دارید، نخواهد بود.
در تست هایی که با SPECwpc گرفتیم، رم ۱۶ گیگا-بایتی برتری خود را به درستی نشان داد. اگر در زمینه برنامه های حرفه ای کار میکنید بی شک هزینه ۱۰۰ دلاری ، ارزش سرعت بیشتر در کار های شما را دارد. پس گزینه ما برای شما یک رم ۱۶ گیگا-بایتی است.
در آخر باید گفت رم ۸ گیگا-بایتی در حال حاضر یک انتخاب استاندارد برای هر گروهی میباشد. با توجه به برنامه ها و نیاز هایی که برای اجرا دارند، ۸ گیگا-بایت رم، به خوبی از پس آنها بر می آید. این در حالیست که در حال حاضر رم ۱۶ گیگا-بایت فقط در سناریو های خاصی مورد نیاز میباشد.
نظرات
سلام خسته نباشید من رم لپ تاپم ۱۲ هست اگه ببرمش ۱۶ چقدرتوی فریم دهی واجرای بازی ها تاثیر داره
بستگی به کارت گرافیک و CPU داره… اگر CPU و گرافیک شما ضعیف باشه، تاثیر چندانی نخواهد داشت… ولی ممکن هست تا ۲۰% بازدهی لپتاپ شما رو افزایش بده…
gt 840m
i7 4700 hq
همونطور که در مقاله گفتم اکثر بازی ها نهایت از ۶ یا ۸ گیگا-بایت رم استفاده می کنند. بنابراین افزایش رم آنچنان تفاوتی ایجاد نمی کنه.
دوست عزیز توی متن هم معلومه
تغییری نداره خیلی هم تغییر کنه شاید ۱ فریم
ممنون بابت مقایسه
رم های ddr5 که هنوز نیومدن پس قضیه رم gddr5 استفاده شده در ps4 چیه که انقد تعریفشو میکنن مگه gddr5 چی داره!؟
GDDR5 اصطلاحی هست که برای حافظه رم های کارت های گرافیک به کار میبرند…
در واقع کامپیوتر های شخصی برای مثال ۴گیگابایت رم دارند به علاوه ۲گیگبایت رم گرافیکی…
درسته،ولی ps4 برا خودش پردازنده گرافیکی hd7000 داره که خب حافظه مجزا از رم داره… پس ینی ترکیب رم و گرافیک؟خب امکان نداره
منظور از هشت گیگ حافظه رم gddr5 چی میتونه باشه؟
پردازنده گرافیکی جدا هم که قاعدتا داره
درمورد تست بازیارم 16gخیلی بهتر عمل میکنه وقتی گرافیک بازی و بالا میبری تفاوت کامل مشخصه به خصوص gta v ?:-)
در بازی GTA V هیچ تفاوتی با هم ندارند دوست عزیز. هر دو رم ۸ و ۱۶ بازی رو با ۵۶ فریم ریت بر ثانیه اجرا کردن.
سلام من در فکر ارتقای رم8GB به رم12GB بودم{برای افزایش فریم در بازی ها} تا مقال شما رو دیدم حال به نظر شما من با این مشخصاتی که پایین میزارم بهتر است رم رو ارتقاه بدم یا خیر:
OS:10 64-bit
CPU: Intel Core i3 2120
RAM: 8 GB DDR3
VGA: AMD Radeon HD 7950
Motherboard: ASUS – P8Z77-V LK
Power: Green GP685B
Chassis: Green x5
لطفآ پاسخ دهید.با تشکر از شما.
دوست خوبم اگر من هرچه هم بگم بی فایده است چون باید سخن علمی باشه و جملاتی که با فکر می کنم و نظرم اینه شروع بشه یعنی بی اساس هستش. شما به این سایت برید http://www.systemrequirementslab.com/cyri و بعد بازی مورد نظرتون رو وارد کنید تا به شما بگه سیستمتون میتونه اجراش کنه یا نه و همچنین به شما میگه اگر نمیشه اجراش کرد علتش چیه و کدوم قسمت از سیستمتون رو باید ارتقا بدین.
تاثیر مستقیم نداره ولی در لود کردن Texture ها کمک میکنه…
ببخشید شما اصلا متن بالا رو خوندید؟آقای فتحعلی زاده الان کلی وقت گزاشتن برای نوشتن این مقاله شما میای این سوال بی مورد رو میپرسی؟
دوست عزیز بنده مقاله رو کامل خونده بودم و این سوال رو فقط برای این پرسیدم که اگر نیاز به ارتقای رم برای افزایش فریم نیست پس چه قطعاتی رو باید ارتقا بدم تا فریم بهتری در بازی ها داشته باشم مثلا اگر CPUخودم رو ارتقا بدم مثلا به i7 3770 تاثیری در افزایش فریم بازی ها خواهم دید!؟
۱۰۰ درصد تاثیر داره ولی باید با کارت گرافیک و مادربورد مچ باشه تا کانفلیگ نشه
بله ۱۰۰% مچ هستن در واقه این cpu رو چندین نفر بهم پیشنهاد داده بودن حتا مدل 3770k که بهترین cpu ای هست که به مادربرد من میخوره{سوکت۱۱۵۵} ولی قیمتش خیلی گرونه با این پول میشه یک کنسول این نسلی گرفت یعنی واقعآ تاثیرش خیلی زیاده مثلا من تو بازی GTA V با رزولوشن1600X900 {در فکر خرید یک مانیتور فول اچ دی} بین ۳۵ تا ۵۵ فریم بالا و پایین هم میاد اگر این CPU رو بگیرم کامل ۶۰فریم رو بهم میده؟ یا اصلآ مادربردم رو عوض کنم و یک CPU I5 نسل جدید بگیرم!؟
دوست عزیز شما برای تست گرفتن از یه هارد ssd استفاده کردین
با فعال بودن virtual memory دیگه نیازی به رم ندارین!
اگه این گزینه فعال بوده نتیجه تستتون غیرمعتبر میشه
رم موقعی مهمه که از هارد های مغناطیسی استفاده کنید نه هارد جامد!
هاردهای جامد سرعتی نزدیک به سرعت رم دارن و میتونن کاررمو تاحدود زیادی انجام بدن
اگه یکی دو میلیون پول داشته باشه که همچنین هاردی بخره واسه خرید رم دیگه تحقیق نمیکنه!
سلام کامپیوتر من بشکل زیر است ولی وقتی وارد گوگل کروم میشم ناگهان کامپیوترم پیغام کمبود رم رو میده و کامپیوتر هنگ میکنه و مجبور به ریستارت میشم.
cpu 4790k
ram 8 gig 2400 cl11
main z97 pro gamer
gtx 970
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام آیا لپتاپ asusn501jw که ۱۲ گیگ ddr3 داره و دوتا اسلاید خالی میشه به جای اسلاید خالی رم ddr4 گذاشت؟و آیا ساپورت می کنه؟
با سلام
خیر