تلسکوپ جیمز وب تصویر خیره کننده از یک ستاره نوزاد ثبت کرد - تکفارس 
تلسکوپ جیمز وب تصویر خیره کننده از یک ستاره نوزاد ثبت کرد - تکفارس 

تلسکوپ جیمز وب تصویر خیره کننده از یک ستاره نوزاد ثبت کرد

افشین نوری
۲۶ شهریور ۱۴۰۲ - 18:31
تلسکوپ جیمز وب

تلسکوپ فضایی جیمز وب، منظره‌ای زیبا از فوران انرژی یک ستاره بسیار جوان را ثبت کرده است. این پدیده Herbig-Haro 211 نام دارد و در آن جت‌های عظیمی که توسط ستاره به بیرون پرتاب می‌شوند با ابرها و گازهای اطراف برخورد می‌کنند و اشکال زیبایی خلق کرده‌اند.

این تصویر در طول موج مادون قرمز که برای رصد اجرام داغ مانند ستاره‌های جوان ایده‌آل است ثبت شده و جیمز وب آن را با ابزار NIRCam خود رصد کرده است.

این دومین بار است که تلسکوپ جیمز وب تصویر یک Herbig-Haro را ثبت می‌کند و اولین مورد مربوط به شی‌ای به نام HH 46/47 بود که در ماه جولای امسال تصویربرداری شد. آن تصویر هم با NIRCam گرفته شده بود.

ستاره‌ای که در مرکز HH 211 قرار دارد به نظر دانشمندان آنقدر بزرگ خواهد شد که تبدیل به ستاره‌ای شبیه به خورشید خواهد گردید، اما این ستاره در حال حاضر در مقایسه با خورشید ۴ میلیارد ساله ما، فقط چند ده هزار سال سن دارد. این ستاره همچنین جرم کمتری دارد و فقط ۸ درصد جرم خورشید است. در واقع، سن بسیار کم این ستاره باعث پرتاب چنین جت‌های عظیمی شده است.

این جت‌ها با سرعت بسیار بالای ۶۰ مایل در ثانیه به بیرون پرتاب می‌شوند و در اثر برخورد با گارهای اطراف اثری به نام شوک کمانی ایجاد می‌کنند که به شکل منحنی است.

تلسکوپ جیمز وب در حال حاضر علاوه بر رصد کهکشان‌ها و سیارات دوردست مشغول بررسی‌ نقاط دوردست کیهان نیز است. هدف این بررسی‌ها کشف کهکشان‌های بسیار اولیه و همچنین شاسایی اجرام جذاب مانند سیاه‌چاله‌ها است و اخیرا نیز در یکی از این بررسی‌ها دورترین سیاه‌چاله پرجرم فعال کیهان کشف کردهه است.

در حالیکه سیاه چاله‌های معمولی دارای جرمی تا ۱۰ برابر جرم خورشید هستند، سیاه چاله‌های پرجرم بسیار سنگین‌تر بوده و جرم آن‌ها به میلیون‌ها یا حتی میلیاردها برابر جرم خورشید می‌رسد. این غول‌های بزرگ معمولا در مرکز کهکشان ها یافت می‌شوند و به نظر می‌رسد نقش مهمی در شکل گیری کهکشان‌ها دارند.

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید