در صورتی که اخبار دنیای فناوری را دنبال کرده باشید، به احتمال زیاد حداقل یک بار نام شرکت صنایع نیمهرسانای تایوان (TSMC) را شنیدهاید. TSMC در حال حاضر بزرگترین تولیدکننده تراشه در جهان است اما این غول فناوری تایوانی چگونه به چنین جایگاه مهمی دست پیدا کرده است؟ در این مقاله به بررسی برخی از عوامل این موضوع خواهیم پرداخت.
در حال حاضر مقالات و کتابهای متعددی مانند “جنگ تراشهها” اثر کریس میلر (Chris Miller) نوشته شدهاند که تاریخچهی رشد TSMC را مورد بررسی قرار میدهند اما سوال اصلی این است که شرکت صنایع نیمهرسانای تایوان دارای چه تواناییهاییست که شرکتهای دیگر فاقد آنها هستند. برای پاسخ به این سوال باید چندین فاکتور مهم را مورد بررسی قرار دهیم.
بدون شک نکتهی مهمی که باعث برتری TSMC در رقابت با سایر شرکتها شده، داراییهای نامشهود این شرکت است. همچنین پیشرفت TSMC به یک یا چند نفر از نیروهای آن وابسته نبوده چرا که شرکت چینی SMIC چند سال پیش بسیاری از نیروهای این شرکت را جذب کرده بود اما در نهایت به موفقیتی دست پیدا نکرد. علاوه بر این موارد، سرمایهی مالی نیز به تنهایی تاثیری در موفقیت این شرکت نداشته چرا که بسیاری از کشورها مبالغ هنگفتی را صرف ساخت کارخانههای تراشهسازی کردهاند اما هرگز نتوانستهاند در این بازار با TSMC رقابت کنند.
در واقع برتری غول فناوری تایوانی از طریق کسب دانش و پیشرفت تدریجی در طی چندین سال به دست آمده است. این شرکت از دانش چگونگی طراحی و تولید تراشه و رفع مشکلات فرآیند انجام این کار برخوردار بوده و مهمتر از همه، توانایی انجام مکرر این کار در سطح بسیار بزرگتر را دارد. البته در این بین نباید از کمک مالی دولت تایوان به این شرکت برای خرید بهترین تجهیزات نیز چشمپوشی کرد.
نکتهی مهم دیگر، سرکوب دلار جدید تایوان بوده که از سال ۱۹۹۰ با تخفیف ۳۰ درصدی در مقابل دلار آمریکا معامله شده است. هرچند که این موضوع برای همه آشکار است اما ایالات متحده با چشمپوشی از آن سعی داشته تا از متحد خود در منطقه حمایت کند. شاید این موضوع در ابتدا چندان مهم بهنظر نرسد چرا که TSMC معاملات خود را با دلار آمریکا انجام میدهد اما توجه داشته باشید که بخش بزرگ کارکنان TSMC در تایوان زندگی میکنند و حقوق آنها به دلار جدید تایوان پرداخت میشود.
آخرین و شاید مهمترین فاکتور در برتری TSMC، توانایی این شرکت در تولید ویفرهای بیشتر در مقایسه با شرکتهای دیگر است. در واقع TSMC به قدری ویفرهای سیلیکونی تولید کرده که در انجام این کار خبره شده است. شاید شرکتهای دیگر نیز به تجهیزات TSMC دسترسی داشته باشند اما ساخت ویفرهای سیلیکونی کار هر شرکتی نیست. TSMC همچنین در طول سالیان گذشته با بهکارگیری ایدههای مختلف توانسته تا فرآیندهای تولید متفاوتی را ایجاد کرده و در این کار گوی رقابت را از سایر شرکتها برباید.
غول فناوری تایوانی زودتر از سایر شرکتها به فرآیندهای تولید جدید دست پیدا میکند و همین موضوع باعث میشود تا سریعتر از دیگر شرکتها به سراغ ساخت فرآیندهای جدیدتر برود. این شرکت همچنین فرصت کافی برای رفع سریعتر مشکلات طراحی تراشههای جدید را داشته باشد و تمامی این موارد نه تنها منجر به برتری این شرکت از نظر توانایی بلکه از نظر اقتصادی نیز میشود.
در حال حاضر بعید است که شرکتهای دیگر در آیندهی نزدیک بتوانند با TSMC رقابت مستقیمی داشته باشند چرا که فرآیندهای تولید پیشرفته این شرکت پس از چندین دهه تلاش طراحی و تولید شدهاند. از این رو TSMC میداند که حتی در صورت ساخت کارخانههای پیشرفته در کشورهای دیگر، این کارخانهها باز هم به تخصص این شرکت در تایوان وابسته خواهند بود.
نظرات