ادوارد اسنودن یکی از مشهورترین افرادی است که نام آن در بحثهای مربوط به نظارت جمعی و آژانس امنیت ملی آمریکا به دفعات شنیده میشود.
اسنودن پس از چندین سال حضور در سازمان سیآیای (CIA) و اناسای (NSA)، در سال ۲۰۱۳ و در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما از آمریکا فرار کرد و انبوهی از اسناد و اطلاعات محرمانهی سازمان اناسای را افشا کرد. مطمئناً بررسی زندگینامهی ادوارد اسنودن خالی از لطف نیست اما در این مقاله قصد داریم تا به نکتهای در مورد او اشاره کنیم که میتواند برای علاقهمندان به گوشیهای هوشمند جذاب باشد.
احتمالاً تا به حال مقالات و اخبار متعددی در مورد امنیت و حریم خصوصی کاربران گوشیهای هوشمند و میزان پایبندی شرکتهایی مانند گوگل و اپل به این موضوع را مطالعه کردهاید. متاسافانه هیچیک از گوشیهای هوشمند فعلی در برابر حملات سایبری امنیت کامل ندارند و این نکته در مورد گوشیهای آیفون نیز صدق میکند. بنابرلین اگر شما هم به هیچیک از شرکتهای گوگل و اپل اعتماد ندارید، بد نیست که با سیستمعامل گرافین او اس (GrapheneOS) آشنا شوید.
این سیستمعامل که در واقع یک پروژهی غیرانتفاعی و متن باز است، توسط سازمان کوچکی با مدیریت دنیل میکی، مهندس امنیت سابق، طراحی شده و هدف آن ارائهی یک سیستمعامل موبایلی با امنیت بالا و با پشتیبانی از اپلیکیشنهای اندروید است. اسنودن حدود دو سال پیش در خصوص این سیستمعامل در توییتر اینطور نوشت:
اگر روزی قصد ساخت یک گوشی هوشمند را داشته باشم، ابتدا سیستمعامل گرافین او اس را برای آن انتخاب خواهم کرد. سپس میکروفونهای آن را از بین میبرم و اتصالات آن (سلولی، وایفای و بلوتوث) را در شرایط غیرضروری غیرفعال و برای استفاده از اینترنت از شبکهی Tor استفاده میکنم.
ادوارد اسنودن ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۹
بد نیست بدانید که جک دورسی، مدیرعامل سابق توییتر نیز اوایل سال جاری میلادی لینک وبسایت گرافین او اس را در توییت خود منتشر و بدون اشارهی مستقیم، استفاده از آن را پیشنهاد کرد. البته بهطور قطعی نمیتوان گفت که هدف دورسی از این توییت چه بوده است اما علاقهی احتمالی او به این سیستمعامل چندان دور از انتظار نیست.
بهگفتهی اسنودن، هر دو سیستمعامل آی او اس و اندروید که امروزه بیشتر گوشیهای هوشمند از آنها بهره میبرند، دارای آسیبپذیریهای امنیتی متعددی هستند و این یعنی اپلیکیشنهایی مانند آیمسیج (iMessage) و حتی مرورگرهای وب آنها به سادگی هک میشوند.
گرافین او اس در واقع همان سیستمعامل اندروید بوده که از سرویسهای گوگل پلی پشتیبانی نمیکند و امنیت آن بسیار بالاتر از سیستمعامل رسمی شرکت گوگل است. معمولاً در زمان استفاده از مرورگرهای اینترنت در گوشیهای اندرویدی، شرکتها با استفاده از کوکیها به اطلاعات زیادی از کاربران دست پیدا میکنند اما این نکته در مورد گرافین او اس صدق نمیکند.
همچنین از آنجایی که گوگل در برنامهی PRISM سازمان اناسای حضور دارد، در صورت نیاز میتواند تمام اطلاعات شخصی شما را در اختیار این سازمان قرار دهد. آزانس امنیت ملی آمریکا این برنامهی نظارتی را برای جمعآوری ارتباطات شرکتهای اینترنتی آمریکایی طراحی کرده و تا قبل از افشاگری اسنودن، کسی از آن خبردار نبود.
گرافین او اس همچنین از روشهای رمزگزاری پیشرفتهای برخوردار است که کار هکرها را برای دسترسی بهاطلاعات شما دشوار میکند. این سیستمعامل همچنین مواردی مانند نحوهی عملکرد وایفای، ردیابی شبکههای سلولی و بهطور کلی تمام مواردی که میتواند منجر به شناسایی شما بشود را تغییر داده و یا چگونگی استفاده از آنها برای بالابردن امنیتتان را به شما آموزش میدهد. لیست ویژگیهای امنیتی این سیستمعامل بسیار بیشتر از این چند مورد است اما بهطور خاصه میتوان گفت که در حال حاضر گرافین او اس امنترین سیستمعامل موبایلی موجود در جهان است.
نظر شما در مورد سیستمعامل گرافین او اس چیست؟ آیا تا به حال تجربهی استفاده از این سیستمعامل را داشتهاید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
نظرات
سلام
امنترین و یکی از ناشناختهترینها!
گریزی نیست، اگر واقعا جاسوسیای هست ما حتی اگر بازم گوشیهامون رو گرافین بکنیم و میکروفونها رو جدا کنیم و اینترنت را قطع کنیم؛ باز هم نمیتوانیم خلاص شویم.
حتی بریم تو غار هم زندگی کنیم، احتمالا با ماهوارهها تصویرمون رو میگیرند.
راه درمان جای دیگری ست…