۸ ماه مهلت برای راه اندازی اینستاگرام ایرانی - تکفارس  
۸ ماه مهلت برای راه اندازی اینستاگرام ایرانی - تکفارس  

۸ ماه مهلت برای راه اندازی اینستاگرام ایرانی اختصاص داده شد

مهدی ملکی
۱۲ مرداد ۱۴۰۰ - 10:35
اینستاگرام

بر اساس طرح صیانت، دولت تا هشت ماه برای راه‌اندازی اینستاگرام ایرانی فرصت دارد.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از دنیای اقتصاد؛ در حالی طرح جنجالی مجلس در زمینه صیانت از کاربران همچنان با مخالفت‌ اشخاص و گروه‌های مختلفی همراه است که یکی از طراحان این طرح در یک مناظره تلویزیونی از سیاست کاهش تدریجی پهنای باند اینستاگرام برای جایگزین کردن آن با اینستاگرام ایرانی خبر داده است. بر اساس این طرح، دولت تا هشت ماه فرصت راه‌اندازی اینستاگرام ایرانی را خواهد داشت.

تنها چند روز از رای موافق نمایندگان مجلس برای بررسی طرح جنجالی موسوم به «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی» براساس اصل۸۵ گذشته است، اما حواشی این اتفاق همچنان ادامه دارد. با وجود موج گسترده مخالفت کاربران و کارشناسان، موافقان و طراحان این طرح با استدلال‌های مختلفی سعی دارند از آن دفاع کنند. در آخرین اظهارنظر، «عباس مرادی» از طراحان اصلی طرح صیانت در یک مناظره تلویزیونی گفته است که اجرای این طرح به معنای فیلترینگ نیست.

اما قطعا محدودیت ایجاد می‌شود. او برای تاکید بیشتر هم به مثالی درباره ایجاد محدودیت در پهنای باند اینستاگرام روی آورده و اتفاقا به این موضوع اشاره کرده است که گزینه مشابهی برای اینستاگرام در میان اپلیکیشن‌های داخلی وجود ندارد؛ اما با اجرای طرح صیانت می‌توان زمینه مهاجرت کاربران ایرانی به نمونه‌های داخلی آن و چیزی شبیه به «اینستاگرام پلاس» را فراهم کرد که تحت حاکمیت جمهوری اسلامی باشد.

وی در این برنامه با تاکید بر اینکه به جای فیلترینگ سریع اینستاگرام کاهش تدریجی پهنای باند این شبکه اجتماعی است، می‌گوید: پهنای باند را مثل سابق در اختیار اینستاگرام نمی‌گذاریم و پهنای باند را متناسب با مهاجرت کاربران کاهش می‌دهیم. با چنین اظهارنظری حالا این سوال مطرح می‌شود که آیا توسعه نسخه ایرانی اینستاگرام امکان‌پذیر است و اساسا چنین پلت‌فرمی چقدر می‌تواند شبیه به نسخه اصلی اینستاگرام باشد؟

 نسخه بومی اپ محبوب

در حال حاضر و با وجود فیلتر شبکه‌های اجتماعی دیگر مانند توییتر و فیس‌بوک، اینستاگرام محبوب‌ترین شبکه اجتماعی در میان کاربران ایرانی است و ظاهرا به همین دلیل طراحان طرح صیانت هم ابتدا اینستاگرام را نشانه رفته‌اند. عباس مرادی در یک برنامه تلویزیونی در توضیح ویژگی‌های این طرح گفته است: «فعلا هیچ مشابه داخلی برای اینستاگرام نداریم. ما یک مشابه اینستاگرام در کشور ایجاد می‌کنیم که اگر اتفاقی برای شهروند جمهوری اسلامی افتاد، در کمترین زمان بتوانیم حقش را بگیریم. هدف طرح صیانت این است که پلت‌فرمی امن ایجاد شود تا زمینه مهاجرت کاربر ایرانی از نمونه غیرحاکمیتی به نمونه داخلی که تحت قوانین و مقررات است، فراهم شود.

مثلا در اینستاگرام پلاس، بانکداری الکترونیکی خواهیم داشت.» او همچنین به ارائه پیشنهادهای تشویقی برای ترغیب مردم به استفاده از نمونه داخلی این شبکه اجتماعی اشاره کرده و گفته است: «تخفیف‌های مالیاتی برای انجام تبلیغات در اینستاگرام ایرانی در نظر گرفته خواهد شد؛ ولی این تخفیف برای اینستاگرام آمریکایی نخواهد بود. مزایای رقابتی یعنی از طریق ابزارهای بومی بتوانند خدمات دولت الکترونیک را دریافت کنند، بانکداری الکترونیکی و کیف پول خرید مستقیم داشته باشند، تسهیلاتی را ایجاد می‌کنیم که در تجهیزات وارداتی به کشور، این ابزارها به‌صورت پیش‌فرض نصب شود، تخفیف مالیاتی به سامسونگ و ال‌جی می‌دهیم که نمونه داخلی را نصب کنند که کاربر وقتی گوشی را روشن می‌کند ابزار داخلی داشته باشد و ما مجبور نباشیم از صفر اینستاگرام پلاس را به کاربر معرفی کنیم.»

هرچند موافقان طرح صیانت تاکید می‌کنند که هدف این طرح فیلترینگ نیست، اما درباره اعمال محدودیت در پهنای باند مصرفی هیچ تردیدی ندارند و معتقدند این کار به ایجاد فضای رقابتی منجر می‌شود. مرادی هم به‌عنوان یکی از طراحان این طرح می‌گوید: «بهترین نقطه برای حکمرانی در فضای مجازی، همین جایی است که طرح صیانت قرار است وارد شود؛ یعنی خدمات پایه کاربردی باید فضای رقابتی ایجاد کنیم، با مزیت رقابتی که برای کاربر قابل لمس باشد.

باید برای کاربر قابل لمس باشد که در یک فضای امن فعالیت می‌کند و تفاوت آن را با فضایی که حکومت اعلام کرده امنیت ندارد، متوجه شود. بداند در این فضا که متعلق به نظام حکمرانی جمهوری اسلامی است، همه دغدغه‌هایش تامین می‌شود، امنیت فردی و اجتماعی، امنیت کسب‌وکار تامین می‌شود. رویکرد طرح صیانت، بومی‌سازی و داخلی‌سازی نیست؛ چراکه اگر نمونه‌های خارجی هم قوانین ما را بپذیرند، همان تسهیلات نمونه‌های داخلی را دریافت می‌کنند. فیلترینگی در کار نیست، ولی قطعا محدودیت هست؛ مثلا محدودیت پهنای باند برای اینستاگرام. بسته به میزان مهاجرت مردم به نمونه‌های داخلی، برای اپلیکیشن‌های خارجی محدودیت پهنای باند در نظر گرفته می‌شود.»

مرادی در حالی بر عدم بومی‌سازی در طرح صیانت تاکید می‌کند که بر اساس این طرح در صورتی که پلت‌فر‌م‌های خارجی تمایلی به ورود به بازار ایران و کسب مجوز از دولت نداشته باشند، بعد از چهار ماه دولت موظف به ایجاد پلت‌فرم بومی مشابه خواهد بود و اگر این کار تا پیش از هشت ماه انجام نشود، شرکت‌های خصوصی امکان توسعه چنین پلت‌فرمی را خواهند داشت. شما می توانید ادامه این خبر را از طریق منبع زیر دنبال کنید.

منبع: خبرگزاری اقتصاد آنلاین

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید