نحوه استفاده کسب و کارها از ابررایانه سیمرغ - تکفارس 
نحوه استفاده کسب و کارها از ابررایانه سیمرغ - تکفارس 

نحوه استفاده کسب و کارها از ابررایانه سیمرغ

مهدی ملکی
۱۱ تیر ۱۴۰۰ - 10:21
ابر رایانه سیمرغ

یک مقام مسئول در پژوهشگاه ICT با بیان اینکه سرویس‌های ابررایانه سیمرغ تا پایان تابستان عرضه می‌شوند، کاربردهای این سوپرکامپیوتر و جایگاه ایران در ساخت رایانه‌های قدرتمند جهان را تشریح کرد.

دکتر احسان آریانیان مدیر گروه سکوهای فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد چشم انداز دستیابی ایران به دانش ساخت و توسعه فناوری ابررایانه در مقیاس پتافلاپس گفت: با رشد و گسترش دانش بشری در حوزه‌های مختلف علوم و مهندسی نیاز به استفاده از سیستم‌هایی که قادر به برآورده کردن نیاز توان محاسباتی و پردازشی بالا باشند، بیشتر می‌شود.

مطالب مرتبط:

وی ادامه داد: یکی از ویژگی‌های اصلی ناشی از توسعه در قرن حاضر، افزایش حجم و پیچیدگی داده‌ها و پیچیده‌تر شدن محاسبات مربوط به داده‌های به دست‌آمده در حوزه‌های مختلف علوم و صنعت است.

آریانیان گفت: در این راستا، با راه اندازی آزمایشی ابررایانه سیمرغ شده در هفته ارتباطات سال جاری، بخشی از نیازمندی‌های کشور در حوزه پردازش‌های فوق سریع برآورده می‌شود و ایران جز ۳۰ کشوری خواهد بود که دارای ابررایانه‌هایی با ظرفیت در مقیاس پتافلاپس هستند.

وی خاطرنشان کرد: تعداد کشورهایی که دانش فنی طراحی و ساخت ابررایانه در مقیاس پتافلاپس را دارند، بسیار کمتر از این تعداد است و این افتخار بزرگی برای جامعه علمی و فناوری کشور است.

سرویس‌های ابررایانه سیمرغ تا پایان تابستان عرضه می‌شود

مدیر گروه سکوهای فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: حوزه‌های کاربردی از قبیل هوش مصنوعی، کلان داده‌ها، اینترنت اشیا و سیستم‌های محاسباتی و پردازشی با کارآیی بالا تأثیر بسیاری بر سرعت بخشی بر روند نیازهای پردازش فوق سریع کشور در سال‌های پیش رو خواهند گذاشت.

ابررایانه ایرانی سیمرغ

وی افزود: لذا، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به نمایندگی از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در نظر دارد، همزمان با طراحی و ساخت ابررایانه‌های جدید نظیر «ابررایانه مریم» با توان پردازشی بسیار بالاتر از سیمرغ، نسبت به عملیاتی کردن ظرفیت پردازشی ابررایانه سیمرغ نیز، اقدام کند.

آریانیان اضافه کرد: در حال حاضر، توان پردازشی بالقوه ابررایانه سیمرغ که به صورت آزمایشی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر افتتاح شده است، بیش از یک پتافلاپس (یک میلیون میلیارد عملیات ممیز شناور ۶۴ بیتی در ثانیه) است که در حال تکمیل و انجام مراحل پایانی ساخت و تست و راه اندازی است و امیدواریم که سرویس‌های آن، تا انتهای تابستان سال جاری به صورت تجاری، در اختیار مشتریان قرار بگیرد.

مدیر گروه سکوهای فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: برای ارتقای ظرفیت پردازشی ابررایانه سیمرغ تا ۵ پتافلاپس با استفاده از زیرساخت فعلی و تا ۱۰ پتافلاپس با زیرساخت توسعه داده شده در فازهای بعدی نیز، برنامه ریزی های لازم صورت گرفته است.

ابررایانه سیمرغ کاربردی می‌شود

وی در پاسخ به این سوال که چه کاربردهایی برای این فناوری متصور است و هم اکنون در کشور از کدام کاربردهای این ابررایانه می‌توان استفاده کرد، توضیح داد: امروزه طیف گسترده‌ای از صنایع در حوزه‌های مختلف از جمله انرژی، سلامت و بهداشت، حمل و نقل، سرگرمی و سایر صنایع نیاز به پردازش‌های سنگین دارند. قابلیت پردازش و محاسبات قدرتمندتر به این صنایع متنوع اجازه می‌دهد تا با سرعت بیشتری محصولات جدید برتر را تولید کنند که خود عامل اصلی در ارائه بهتر خدمات است.

آریانیان افزود: همچنین، ابر رایانه‌ها کمک شایانی در امر شبیه سازی دارند. شبیه سازی، محاسبات عددی را برای درک و پیش بینی رفتار سیستم‌های مهم علمی یا فنی، امکان پذیر می‌کند. شبیه سازی امکان طراحی بهتر و سریع‌تر محصول را فراهم کرده و سرعت نوآوری را تسریع می‌دهد. به عنوان نمونه، شبیه سازی به شرکت‌های موتورسازی این امکان را می‌دهد تا موتورهای دیزلی بهتر را با سرعت و هزینه کمتری بسازند و به شرکت‌های لاستیک سازی این امکان را داده است خیلی سریع‌تر لاستیک‌های ایمن تر تولید کنند.

وی گفت: این قابلیت، به شرکت‌های هواپیماسازی نیز این امکان را می‌دهد که بتوانند هواپیماهای کم مصرف تر و ایمن تر تولید کنند و همچنین به شرکت‌های تولید لوازم خانگی این امکان را داده است که برای تولید محصولات خانگی مرغوب و کارا اقدام کنند. به صورت کلی، رایانه‌های قوی‌تر، امکان شبیه سازی بهتر و پیش بینی‌های مطمئن‌تر را فراهم می‌کنند.

آریانیان تاکید کرد: همچنین ابررایانه‌ها برای عملیات نمایان‌سازی یا رندرینگ (Rendering)، در کاربردهایی نظیر فیلم‌سازی، انیمیشن‌سازی، طراحی داخلی ساختمان، دکوراسیون و صنعت معماری و موارد مشابه، که یکی از سنگین‌ترین و زمان‌برترین مراحل تولید است، بسیار کاربرد دارد.

به گفته وی، در حال حاضر در کشور برای کاربردهایی خاص نظیر تحلیل داده‌های زمین شناسی، رندرکردن تصاویر، پیش بینی وضعیت آب و هوا، تحلیل داده‌های ژنتیک و تحلیل کلان داده‌ها در حوزه‌های کاربردی مختلف، نیازمند ابررایانه‌هایی با توان پردازشی بسیار بالا هستیم. اما در نهایت باید گفت مشتریان ابررایانه سیمرغ چه کسانی هستند؟ شما می‌توانید اطلاعات تکمیلی را از منبع زیر دریافت کنید.

منبع: خبرگزاری مهر

مطالب مرتبط سایت

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید