با پیشرفت رایانهها و به همین ترتیب، ظهور اینترنت، شیوه کسب و کار در دنیای امروز تغییرات قابل توجهی را تجربه کرد. بسیاری از کارفرمایانی که هیچ اعتقادی به تبلیغات آنلاین، راهاندازی صفحههای وب و بعدها، ارائه اپلیکیشنهای موبایلی نداشتند، به تدریج به این باور رسیدند که دنیای امروز، دنیای دیجیتال و تغییراتی است که اینترنت منجر به رخ دادن آنها شده است.
بنابراین به همین ترتیب شاهد ابزارهایی بودیم که در نهایت منجر به سهولت در استفاده از پتانسیلهای اینترنت و رام کردن آنها شدند. این ابزارهای اینترنتی در زبان ساده و عامیانه، زبانهای برنامه نویسی نامیده میشوند.
برنامه نویسی از دههها پیش و حتی پیش از شروع کار اینترنت نیز آغاز به کار کرده بود و زمانی که اینترنت منفجر شد و محبوبیت آن از هر محصول و پدیده دیگری فراتر رفت، نقش بنیادین خود را بازیافت. با این حال برای یادگیری برنامه نویسی و استفاده درست از قدرت زبانهای قدرتمند این حوزه، نیاز به آموزشهای متعدد، کامل و با کیفیتی است که شخص را به بهترین شکل ممکن راهنمایی کند. از سویی به جرئت میتوان گفت که مشاهده ویدیوهای آموزش برنامه نویسی بهترین روش برای یادگیری این مهارت جذاب است.
برنامه نویسی در ردهبندیهای شغلی و آمار مختلفی که توسط موسسههای متفاوت ارائه میشوند، هر سال جایگاه خود را به عنوان یکی از پردرآمدترین کسبوکارهای موجود حفظ میکند. با این توصیف و با توجه به این که حتی کودکان و نوجوانان هم میتوانند در این صنعت به درآمد مناسبی برسند، چرا شما وارد این عرصه نشوید؟
با این حال اکنون این سوال مطرح میشود که اصلاً باید در چه زمینهای مورد تعلیم قرار گرفت؟ آیا برای شروع کار در بازار برنامه نویسی و کسب درآمد مناسب، نیاز به یادگیری صدها زبان حاضر در آن است؟ به هیچ وجه. شما میتوانید با تمرکز روی یک یا چند زبان و صرف مدت زمان نسبتاً کوتاهی در یادگیری تعداد مناسبی از آنها، نهایتاً به درآمد و جایگاه شغلی قابل قبولی دست یابید.
در ادامه به حوزههای مختلفی که زبانهای برنامه نویسی، فعالیت در آنها را ممکن میکنند، نگاهی خواهیم داشت. شما باید با توجه به حوزه مورد نظر و علایقتان، یکی از آنها را انتخاب کرده و سپس مراحل لذتبخش یادگیری را آغاز کنید.
برنامه نویس کیست؟ برنامه نویسی چیست؟
پیش از آن که دستههای موجود برای شروع کار در دنیای برنامه نویسی را معرفی کنیم، باید نگاهی جزئی و سریع به این حرفه و تعریف آن داشته باشیم. برنامه نویس شخصی است که با کمک یک یا چند زبان مصنوعی انگلیسی که شامل دستورات مشخصی هستند، عملکرد به خصوصی را جهت اجرا روی یک سیستم کامپیوتری مهیا میکند.
این عملکرد گاه در نقش یک صفحه وب، گاه به عنوان یک اپلیکیشن موبایل و گاهی اوقات هم به عنوان هسته پروژههای یادگیری ماشین و علم داده مورد استفاده قرار میگیرد.
برنامه نویسی معمولاً همراه با حل مشکلات و ارائه راه حلهای منطقی برای مسائل همراه است. برخی برنامه نویسان در پروسه نوشتن کد نیاز به استفاده از الگوریتم و موارد مشابه دارند. برخی دیگر از برنامه نویسان نیز با توجه به موقعیت شغلی خود باید به طراحی رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) بپردازند.
شاید یکی از سوالات شما این باشد که برای شروع به کار در این زمینه، به چه مقدار تحصیلات حرفهای و عالی نیاز است. به صورت خلاصه میتوان گفت که برخی از بزرگترین برنامه نویسهای تاریخ هرگز وارد دانشگاه نشده و یا آن را به اتمام نرساندهاند.
ریاضی؛ این نیز یکی دیگر از دغدغهها و سوالات پرتکرار پیش از شروع به یادگیری برنامه نویسی است. پاسخ این پرسش هم مانند پرسش پیشین بسیار ساده و واضح است؛ برخی از برنامه نویسان از جمله توسعه دهندگان موبایل، معمولاً هرگز در فرایند توسعه اپلیکیشن خود از ریاضی و مسائل حرفهای آن بهره نمیگیرند. گویا اکنون بهترین فرصت است که به شرح فرصتهای موجود در این دنیای شیرین بپردازیم.
برنامه نویسی تحت وب
همین صفحهای که اکنون در حال مطالعه آن هستید، مبتنی بر کدهایی است که یک یا چند برنامه نویس با توجه به نیاز ما، روی آن وقت صرف کرده و نهایتاً به این مرحله رساندهاند. این صفحه در زبان عامیانه و تعریف ساده، عموماً شامل دو قسمت است: ظاهر و باطن.
ظاهر همان قسمتی است که شما با آن روبهرو میشوید و تجربهتان از وبسایت ما و دیگر صفحههای اینترنتی را شکل میدهد. از طرف دیگر، باطن تمام مواردی است که در پشت صحنه انجام میشود و شما تنها با نتایج آن مواجه میشوید و ارتباط مستقیم با خود آنها ندارید. حال که وارد دنیای برنامهنویسی شدهایم، شاید بهتر باشد که اصطلاحات رسمی را برای نام بردن و دستهبندی زبانهای مختلف به کار بگیریم.
زبانهایی مانند HTML، CSS، جاوا اسکریپت و … که در ساخت ظاهر و قسمتهایی از صفحه وب که کاربر با آنها تعامل دارد، مورد استفاده قرار میگیرند، به عنوان زبانهای برنامه نویسی فرانت اند (Front-End) شناخته میشوند.
حال میرسیم به دسته بعدی؛ زبانهایی مانند PHP، ASP.NET و … که در پشت صحنه انجام وظیفه میکنند تا صفحات وب به کار خود ادامه دهند، زبانهای برنامه نویسی بک اند (Back-End) نامیده میشوند. افرادی که پس از چند سال فعالیت در هر دو دسته از این زبانها مهارت یافته و توسعه دهندگانی با تجربه میشوند، خود را با عنوان فول استک (Full-Stack) معرفی میکنند. با این وجود، یادگیری برنامه نویسی PHP و یا ASP میتواند درآمد خوبی را به جیب شما سرازیر کند.
اکنون شما تعریف درستی از برخی زبانهای برنامه نویسی وب و اصطلاحات رایج آنها را فرا گرفتهاید. شما میتوانید تنها در یکی از این دو دسته فعالیت کنید و در عین حال، درآمد مناسبی داشته باشید. با این وجود، مهارت پیدا کردن در دسته ثانویه هم کار چندان سختی نیست و اگر با جادوی این دنیا آشنا شوید، شاید در اولین فرصت به سراغ زبان بعدی خود بروید و تبدیل به یک برنامه نویس فول استک شوید.
گفتنی است در چند سال گذشته محبوبیت برخی از زبانهای فرانت اند افزایش یافته و اکنون شاید بهترین زمان برای یادگیری جاوا اسکریپت باشد. PHP نیز در قیاس با زبان مذکور، در دسته بک اند همچنان محبوبیت بسیاری دارد و احتمالاً در سالهای آینده برای یافتن شغل در این زمینه با هیچ مشکلی مواجه نخواهید بود.
البته هیچ اجباری در این موضوع نیست؛ شاید شما از کاربرانی هستید که اصولاً به صفحههای وب علاقه ندارند! کسی نمیتواند به شما خرده بگیرد و حقیقتاً هم مشکلی نیست. شاید دنیای موبایل، زمینههای بهتری برای فعالیت شما فراهم کند.
برنامه نویسی موبایل
بعید است که تاکنون با گوشیهای هوشمند مبتنی بر سیستم عاملهای اندروید و iOS مواجه نشده باشید. گوشیهای هوشمند از یک دهه پیش تبدیل به یکی از ابزارهای ضروری در زندگی روزمره ما انسانها شدهاند. اکنون حتی تصور پیشبرد مسائل و امور بدون وجود آنها ممکن نیست. به همین روال، آیا علاقهمند نیستید که برای میلیاردها نفر که در شبانه روز از اپلیکیشنهای مختلف در گوشیهای خود استفاده میکنند، برنامه خودتان را بنویسید؟
برای این کار نیاز به تعیین هدف و دستهبندی بازار مقصد دارید. در حال حاضر گوشیهای هوشمند اندرویدی و iOS بیشترین سهم از بازار این محصولات را در اختیار دارند. اگر به دنبال برنامه نویسی و توسعه اپلیکیشن برای محبوبترین سیستم عامل موبایل هستید، اکنون بهترین زمان برای شروع یادگیری برنامه نویسی اندروید است. برای برنامه نویسی برای این پلتفرم شما نیاز به یادگیری جاوا و یا کاتلین دارید. هدف هرکدام که باشد، رسیدن به آن چندان دشوار نیست و فروشگاه گوگل پلی از شما استقبال خواهد کرد.
در رتبه بعدی، سیستم عامل iOS به عنوان پردرآمدترین پلتفرم موجود در جهان گوشیهای هوشمند شناخته میشود که یادگیری برنامه نویسی برای آن نیز کاملاً پیشنهاد میشود. زبان برنامه نویسی سوییفت در زمان نگارش این مقاله، زبانی است که اپل به صورت رسمی از آن پشتیبانی میکند و شما قادر خواهید بود تا اپلیکیشنهای نوشته شده تحت این زبان را روی فروشگاه اپ استور نیز عرضه کنید.
حوزههای دیگر؛ به وسعت یک دنیا
بعضی از زبانهای برنامه نویسی تنها محدود به فعالیتهای به خصوص نیستند و شما میتوانید با یادگیری آنها، افق کاری خود را گسترش دهید. برای مثال زبان جاوا افزون بر این که در برنامه نویسی اندروید به کار میرود، میتواند در پروژههای سازمانی و همچنین صفحههای وب به کار گرفته شود.
پایتون، C ، C++، C#، R، روبی، گو و برخی از زبانهای برنامه نویسی دیگر از همین دسته هستند. شما با اقدام به یادگیری آنها میتوانید با دست آزاد و ذهن باز، شغل آینده خود را انتخاب کنید. حتی میتوان به وسیله بعضی از این زبانهای برنامه نویسی از جمله C++ در بازیسازی هم بهره گرفت. زبان مذکور از سالها پیش به عنوان یکی از زبانهای اصلی حوزه بازیسازی و بازیهای ویدیویی به کار رفته است و همچنان نقش خود را حفظ کرده است.
این زبانها کاربردهای بیشتری را هم در سیطره خود جای دادهاند. ساخت پایگاههای داده و سیستم عاملها از دیگر حوزههای کاری مربوط به این زبانهاست. شاید همیشه در این تصور بودهاید که به وسیله این زبانها در ساختار سیستم عاملی نظیر لینوکس دست برده و توزیع مخصوص به خود را عرضه کنید. به هر حال این مهم شدنی است و به یاد داشته باشید که ذاتاً هیچ چیز در دنیای برنامه نویسی غیرممکن تلقی نمیشود.
سرانجام باید گفت چه به دنبال یادگیری ساخت صفحههای وب و یا اپلیکیشنها هستید و یا تنها با عشق به بازیهای ویدیویی قصد یادگیری زبانهای برنامه نویسی را دارید، نباید فراموش کنید که فرایند یادگیری مناسب تنها به وسیله بهترین آموزشها قابل انجام است. سازمان علمی و آموزشی فرادرس از قدیمیترین و مجربترین وبسایتهای فعال در زمینه آموزش است. شما میتوانید با ورود به وبسایت فرادرس، به دنیایی از ویدیوهای آموزشی با کیفیت و بینظیر دست یابید.
اگر آموزشهای مذکور را مد نظر قرار دهید، میتوانید از پتانسیلهای بیهمتایی بهرهمند شوید و در کمترین زمان ممکن، بیشترین پیشرفت را مشاهده کنید. بنابراین با حذف زمانهای اتلافی، شما به بازار کار نزدیکتر میشوید و میتوانید طعم لذت از درآمد بالا را حتی از همین حالا نیز احساس کنید.
نظرات
به نظر شما برای یادگیری برنامه نویسی سایت آواسام بهتره یا فرادرس ؟ از کدام شروع کنم ؟
سلام
جفتشون خوبه. فقط شروع کنید