بعد از یک وقفه ده ساله در تورهای فضایی، رزکازمس (Roscosmos) شرکت فضایی دولت روسیه قصد دارد دو گردشگر را در سال ۲۰۲۳ به ایستگاه فضایی بفرستد. این پرواز کوتاه بهوسیله فضاپیمای کشوری سویاز (Soyuz) صورت خواهد گرفت.
در زمانی که گردشگرها در فضا قرار دارند، یک کیهاننورد باتجربه روسی به یکی از آنها کمک خواهد کرد تا بتواند در فضا پیادهروی کند، اتفاقی که برای اولین بار برای یک شهروند که ایستگاه را ملاقات میکند پیش میآید.
برای انجام این پرواز فضایی، رزکازمس در حال همکاری با یک شرکت فضایی آمریکایی به نام ادونچرز (Adventures) است که برای مشتریان ثروتمند، پروازهای فضایی مهیا میکند. شرکت ادونچرز پیشازاین نیز با رزکازمس همکاری کرده است. این شرکت، هفت شهروند را با هشت پرواز جداگانه به ایستگاه فضایی منتقل کرده است. گای لالیبرته (Guy laliberte) که مؤسس یک شرکت سرگرمی است، آخرین گردشگری بود که در سال ۲۰۰۹ بهوسیله این شرکت به ایستگاه فضایی سفر کرد.
بعد از آخرین سفر فضایی در سال ۲۰۰۹، شرکت روسی فعالیتهای خود در زمینه تورهای فضایی را متوقف کرد تا بتواند فضانوردان ناسا را برای رفتن به ایستگاه و برگشتن از آن یاری کند. زمانی که شاتل ناسا در سال ۲۰۱۱ بازنشسته شد، فضاپیمای سویاز به تنها وسیله ممکن برای ارسال افراد به فضا تبدیل شد. این اتفاق باعث شد فضانوردان ناسا و دیگر همکاران جهانی او در برنامه بینالمللی ایستگاه فضایی به اولویت اول سویاز تبدیل شوند. ناسا برای هر مسافری که با فضاپیمای روسی به فضا میفرستد ۸۰ میلیون دلار هزینه میپردازد.
حال، وضعیت در حال تغییر است. شرکت اسپیسایکس (SpaceX) اخیرا دو فضانورد ناسا را بهوسیله کپسول خدمه کرو دراگون (Crew Dragon) جدید خود به ایستگاه فضایی فرستاده است و قرار است از این به بعد پروازهای منظمی را برای ارسال مسافران به فضا مهیا کند. جدای از این، شرکت بوینگ در حال توسعه کپسول خدمه جدید خود با نام CST-100 Starliner است که بهتدریج وظیفه رفتوآمد فضانوردان ناسا را به ایستگاه فضایی بر عهده خواهد گرفت. تمام اینها بدین معنی است که ناسا دیگر منحصرا به موشکهای روسی سویاز وابسته نیست و اخیرا نیز تعداد بلیت کمتری برای استفاده از وسیله حملونقل روسی خریداری کرده است.
اکنون به نظر میرسد فعالیتهای رزکازمس در زمینه تورهای فضایی جان دوبارهای بگیرد. این شرکت پیشتر گفته بود که با همکاری شرکت ادونچرز دو گردشگر یادشده را در سال ۲۰۲۱ به ایستگاه فضایی میفرستد، اما اعلام رسمی اخیر این شرکت، متفاوت با توافق انجامشده است.
بین تعداد گردشگرهایی که تاکنون به فضا رفتهاند، هیچکدام تابهحال در فضا پیادهروی انجام ندادهاند. پیادهروی در فضا مستلزم یک پروسه طاقتفرساست و تمرینهای گستردهای را در روی زمین میطلبد. هنوز جزئیاتی از هزینهای که چنین سفری دربر دارد منتشر نشده است. تماشای تمرینهای لازم برای یک فرد برای آماده شدن و کارهایی که او در فضا انجام خواهد داد بسیار هیجانانگیز به نظر میرسد.
ادونچرز در این رابطه میگوید:
نامزدهای مناسب و برگزیده باید از عهده تعدادی تمرین تخصصی و شبیهسازیهای مجزا برآیند تا برای این کار آماده شوند.
اریک اندرسون (eric Anderson) مدیر ارشد شرکت فضایی ادونچرز میگوید:
انجام یک پیادهروی فضایی توسط یک شهروند، قدم بزرگ دیگری در راستای پروازهای فضایی خصوصی است. ما مفتخریم تا همکاری بیستساله خود با همکار روسی را در زمینه تورهای فضایی مداری جشن بگیریم و به یک تجربه که برای اولین بار صورت میگیرد جامه عمل بپوشانیم.
نظرات