حسین فلاح جوشقانی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، اعلام کرد که هزینههای خدمات ارزش افزوده که بهصورت ناخواسته از مشترکان دریافت شده، پس از بررسی قوه قضاییه و حکم قضایی به آنها برگشت داده میشود.
خدمات ارزش افزوده (Value Added Services) که به اختصار VAS نامیده میشوند، شامل مواردی غیر از خدمات استاندارد اپراتورها مانند تماس صوتی و پیامک معمول است. مهمترین موضوعات خدمات ارزش افزوده تلفن همراه، شامل مسابقات و رایگیری، تبلیغات موبایلی، پرداخت موبایلی، تلویزیون آنلاین، پخش یا دانلود موسیقی، زنگ انتظار تماس، بازی آنلاین، خدمات ورزشی و اطلاعرسانی این قبیل سرویسها است.
از طرفی استفاده از این خدمات ارزش افزوده باید اختیاری و توسط کاربر انتخاب شود، اما ارائه این خدمات برای برخی از شرکتهای ارزش افزوده، به روشی برای کلاهبرداری از کاربران تبدیل شد و به دلیل هزینه نسبتا بالایی که این خدمات در مقایسه با تماس و پیامک دارند، در دو سال گذشته به مشکل حلنشدنی بالا رفتند قبضهای گوشی و تمام شدن شارژ پولی کاربران تبدیل شده بود.
این موضوع که باعث ناراحتی مشترکان شده بود، واکنش محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، را به همراه داشت و اواسط سال ۹۷، او از کشف یک باند بزرگ تخلف در حوزه ارزش افزوده (وس) اطلاع داد و با بیان این که در طی مدت چند ماه حدود ۲۲ میلیارد تومان از مردم کلاهبرداری شده بود که شرکتهای متخلف موظف به برگشت وجوه دریافت شده به مشترکان شدند و همچنین اعلام شد این پرونده برای سیر قضایی به دادستانی ارسال خواهد شد.
پس از آن، با اطلاعرسانی به کاربران، امکان شکایت از خدمات ارزش افزوده فراهم شد و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هشدار داد اگر خدمات واقعی ارزش افزوده که در حمایت از کسبوکارها صورت میگیرد از کلاهبرداریها جدا نشود، کل سرویسهای ارزش افزوده برای همیشه تعطیل خواهد شد و همچنین اعلام کرد پیگیریها برای بازگشت پولی که بهصورت ناصحیح از جیب مردم رفته و این روند اشتباه ادامهدار باشد، انجام میشود.
در نهایت ضوابط استفاده از خدمات ارزش افزوده در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تصویب شد که به موجب آن، دارنده پروانه ارائه خدمات ارتباطی موکلف است پس از دریافت درخواست خدمات ارزش افزوده از سوی مشترک، شرح خدمات، هزینه و زمان استفاده از آن را به مشترک خبر دهد و همچنین برای مشترک بهصورت جداگانه صورتحساب صادر کند؛ و بدین ترتیب این مصوبه نیز به روشهای جلوگیری از کلاهبرداریهای ارزش افزوده، اضافه شد.
حسین فلاح جوشقانی، رییس سازمان فناوری اطلاعات، ضمن اشاره به کلاهبرداری از مشترکان با عضویت ناخواسته و با بیان اینکه ما با خدمات شفاف و مبتنیبر روشهای اصولی و صحیح که از راههای قانونی انجام میشود مخالف نیستیم، بیان کرد:
خدمات ارزش افزوده از طریق اپراتورهای ثابت و بیشتر موبایل انجام میشود. بدینترتیب اپراتورها خدمات ارزش افزوده را بر بستر شبکه ارائه و سهم خود را از شرکتها دریافت میکنند. ما در بررسیهایمان متوجه شدیم بعضی مشترکان بدون اینکه مطلع باشند به روشهای کلاهبردارانه بهصورت ناخواسته عضو سرویس و مجبور به پرداخت این هزینهها میشدند.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به مصوبه ساماندهی خدمات ارزش افزوده، خاطرنشان کرد:
ما در این مصوبه اپراتورها را ملزم کردیم اولا مشترک اعتباری برای خدمات ارزش افزوده تعیین کند که صرفا از محل آن اعتبار برای سرویس هزینه شود. بنابراین اگر کسی خواست سرویسی را برای مشترک فعال کند و مشترک آن اعتبار را نداشته باشد، اپراتور حق ندارد این سرویس را فعال کند مگر اینکه بخواهد سرویس را به صورت رایگان بدهد. این روش باعث میشود حتی اگر مشترکان ناخواسته عضو شوند، متحمل هزینههای اضافه نشوند.
حسین فلاح جوشقانی، با بیان اینکه با این مصوبه دستور به تعطیلی سرویسها ندادیم، گفت:
همچنین در این مصوبه اپراتورها ملزم هستند صورتحساب مشترکان را جدا کنند. یعنی اگر مشترکی در سرویسهای ارزش افزوده بدهکار است، اپراتور نباید سرویسهای پایه تماس و پیامک و اینترنت را قطع کند و اپراتور باید ارزش افزوده را با شرکت حلوفصل کند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات، درباره شکایت مشترکان از سرویسهای ارزش افزوده و برگشت هزینهها اظهار داشت:
ما اعلام کردیم این سرویسها از مردم دریافت شده و لیست این شکایات را به قوه قضاییه فرستادیم که در نوبت بررسی قرار دارد. اگر قوه قضاییه حکم کند که هزینهها برگردانده شود، به اپراتورها اعلام میکنیم. البته بسیاریاز این هزینهها را هم اپراتور خودش دریافت نکرده و سهم شرکتهای دیگر بوده است.
نظرات