در مراسم Hot Chip امسال مایکروسافت از معماری SoC به کار رفته در Xbox One رونمایی کرد. در مقاله قبل گفتیم که مساحت قطعه دای APU این کنسول ۳۶۳ میلی متر مربع می باشد که واقعا بزرگ است. برای روشن تر ساختن حد بزرگی آن قطعه دای پردازشگر گرافیکی تاهیتی (HD 7970) را در نظر بگیرید که ۳۸۹ میلی متر مربع می باشد. این مساحت بزرگ کمی مشکوک به نظر می رسید و جدیدا منجر به انتشار شایعاتی شده است که اگر درست باشند، Xbox One سریع ترین کنسول نسل بعد خواهد بود.
Xbox One با GPU مستقل و قدرتمند
به تازگی منابع خبری گزارشاتی جالب درباره Xbox One منتشر کرده اند که هر گیمری را می تواند به فکر فرو کند. در طی چند ماه اخیر و بر اساس اطلاعات منتشر شده مشخص شده بود که Xbox One از پردازشگر گرافیکی ضعیف تری نسبت به PS4 برخوردار است. هر دو کنسول قابلیت های پیش رفته ای دارند ولی کنسول سونی با گرافیک قدرتمند تر و حافظه GDDR5 به عنوان برنده این میدان نبرد شناخته می شود. ولی آن چه که باعث شگفتی است این است که اگر شایعه اخیر درست از آب در بیاید در آن صورت ورق باز خواهد گشت و Xbox One سریعترین کنسول نسل بعدس شناخته خواهد شد. وبسایت Misterxmedia جزئیات ارزشمندی از این ادعا و شاید شایعه را منتشر کرده است که خواندشان خالی از لطف نیست.
اخباری که جدیدا منتشر شده اند تا قبل از این توسط هیچ منبع رسمی و غیر رسمی مطرح نشده بود. این ماجراها با نوشته زیر از وبسایت Venturebeat نشأت گرفته است.
مایکروسافت مقداری از اطلاعات مربوط به Xbox One را فاش کرد ولی خیلی بیشتر از این مقدار را هم پنهان کرده است. بدیهی است مایکروسافت نمی خواهد رقبایش بدانند که کنسول این شرکت چقدر عالی طراحی شده است.
اگر به خاطر بیاورید هفته پیش و در مقاله ای با عنوان جزئیات معماری Xbox One – مقصد بعدی بازی قابلیت های کلیدی معماری Xbox One را منتشر کردیم.
حال سوال ما این است که هم اکنون ما چه چیزی راجع به Xbox One نمی دانیم؟ پاسخ می تواند گرافیک مستقل و بسیار سریعی باشد که در SoC جاسازی شده است. این مسئله در قدم اول احتمال دارد مشکوک به نظر برسد و شما بپرسید که چرا تا قبل از این کسی متوجه این قابلیت نشده بود؟ یا، آیا مایکروسافت و AMD این سطح از فناوری را اختیار دارند که بتوانند چیزی همانند طراحی Stacked (انباشته) این SoC را مدیریت کنند؟ خوب توسعه معماری Xbox One مسلما از چند هفته پیش شروع نشده است و از زمان دور و درازی استارت توسعه آن زده شد است.
این فناوری وجود دارد و برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ و در یکی از اسلایدهای AMD خود را نشان داد. در سال ۲۰۰۹ شرکت AMD با انتشار اسلایدی از پتانسیل های موجود برای توسعه طراحی APU های خود رونمایی کرد. این اسلاید همانند نمونه های امروزی واحد پردازش گرافیک (GPU) و پردازنده X86 را کنار هم نشان می داد. اساس APU بر پایه “CPU و GPU روی یک قطعه دای” استوار است. AMD پس از دست یابی به این فناوری و پیاده سازی این مهم دست به بهینه سازی طراحی APU های خود زد و جدیدا از فناوری های HSA و hUMA رونمایی کرده است که در نسل آینده شاهدشان خواهیم بود. ولی یکپارچه سازی حافظه آخرین قدم AMD محسوب نمی شود و مرحله مهم تری موسوم به Accelerated Processing Device وجود دارد که از طریق تلفیق کامل CPU و GPU میسر شده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده APU به کار رفته در Xbox One از طراحی W2W چند ماژوله (Wafer 2 Wafer) بهره می برد که امکان تزریق و انباشه نمودن یک چیپست در چیپست دیگر را فراهم می کند. اولین لایه از این طراحی مربوط به هسته اصلی (SoC) کنسول می باشد که شامل ۸ هسته جگوار و گرافیک تقویت شده Radeon HD 6670 با پشتیبانی از DirectX 11.1 و OpenGL 3.0 می باشد. لایه زیرین همان گرافیک مستقل انباشته شده بوده و آخرین لایه eSRAM این کنسول با ۳۲ مگابایت حافظه می باشد. در فاز توسعه یکی از عوامل درونی مایکروسافت فاش کرد که این کنسول مجهز به ۲ گیگابایت حافظه GDDR5 در کنار ۸ گیگابایت حافظه DDR3 می باشد. این حافظه GDDR5 مربوط به چیپ گرافیکی انباشته (stacked) می باشد. اطلاعات دیگری که توسط این فرد منتشر شده است خبر از توان مصرفی ۳۰۰ واتی (۹۰ وات برای SoC و ۹۵ وات برای گرافیک مستقل) می داد ولی بعدا مشخص شد که توان مصرفی گرافیک مستقل Xbox One در محدوده ۱۳۰ الی ۱۵۰ وات می باشد.
پس این گرافیک مجزا واقعا چیست؟ هیجان انگیزترین قسمت ماجرا مربوط به همین بخش می باشد. ویفر دوم مبتنی بر طراحی ۲۲ نانومتری SOI بوده و دربردارنده ۲۳۰۴ الی ۲۵۶۰ واحد پردازش استریم می باشد. این طراحی موسوم به طراحی VI بوده که جدیدا شایعه شده است. VI مربوط به معماری جزایر آتشفشانی می باشد و این که چرا تا کنون در این باره چیزی مطرح نشده بود کاملا روشن است چرا که جزایر آتشفشانی هنوز هم که هنوز است توسط AMD رونمایی نشده است. اگر پردازشگر گرافیکی Xbox One بر پایه معماری جزایر آتشفشانی و یا حتی جزایر جنوبی باشد در صورت وجود ۲۰۴۸ هسته استریم همانند قطعه دای تاهیتی، این می تواند انقلابی گرافیکی بین کنسول های نسل بعد باشد.
تا زمانی که NDA زحمت دسترسی به اطلاعات جزایر آتشفشانی را می کشد ما چاره ای جز انتظار و باز هم انتظار برای یک جواب رسمی را نداریم. جدیدا گواهی جدیدی برای اثبات این ادعا منتشر شده است که صفحه پروفایل LinkedIn آقای وینبر لی می باشد. او از مهندسین بخش گرافیک AMD بوده و به نظر می رسد که روی Graphics Core IP Design Verification، APU، dGPU کار کرده است.
نظرات
فعلا که معلوم نی در ضمن به درد نمی خوره چون انحصاری ندار(یعنی خوبش)اگه کسی به فکر سریع بودن و گرافیک هستش صد در صد میره سمت PC هرچند کهPS4قوی تر ازX1هستش.اصولا تو کنسولا ملاک انحصاریه
کاش اینا حقیقت داشت…
ولی افسوس که ارزویی بیش نیست ۸ گیگddr3 بعلاوه ۲ گیگ gddr5 !!!!!
کو؟؟ کجاست؟؟ مادربرد ایکس باکس عکسش لیک شده و ماژول های رم هاش مشخص است
ولی apu کنسول ps4 که میگن بسیار بسیار بزرگ است هنوز رونمایی نشده :yes:
اینا حقیقت داره مگه باهاشون بازی کردین هنوز خیلی چیزا درمورد ایکس وان نمیدونید که خواهید دونست ایکس وان بهترین کنسول میشه 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin: :snicker: :snicker: :snicker: :snicker: :snicker: :snicker: :snicker: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂