اگر شما از آن والدینی هستید که از یک گوشی هوشمند و یا تبلت بهعنوان پرستار الکترونیکی کودک خود استفاده میکنید، ممکن است بخواهید در مورد مطالعهای که در مجله انجمن پزشکی اطفال آمریکا منتشرشده، مطالبی را بشنوید. این مطالعه اثرات استفاده بیش از یک ساعت از نمایشگرها را بر روی ۴۷ کودک سالم ۳ تا ۵ ساله بررسی کرده است. استفاده یک ساعت در روز توسط آکادمی پزشکان اطفال آمریکا توصیهشده است.
بررسیهای انجامشده نشان داد که آنهایی که بیش از یک ساعت در روز را در مقابل صفحهنمایش و بدون حضور والدینشان سپری کرده بودند، قشر سفید مغز آنها دچار مشکل شده بود. کودکان آزمایششده، سطح پایینی از رشد فشر سفید مغزی را تجربه کرده بودند؛ این حوزه از مغز، وظیفه توسعه مهارتهای مربوط به زبان، سواد و تواناییهای ادراکی را دارد. بهعبارتدیگر، صرف زمان بیش ازاندازه در مقابل یک تلفن، تبلت، کامپیوتر و تلویزیون، میتواند توسعه مهارتهای ارتباطی را برای کودکان سختتر کرده و مانع از تواناییهای آنها برای حل مسائل شود.
یکی از مسائلی که کودکان امروز در مقایسه با نسلهای ۱۰ سال گذشته با آن روبهرو بوده، صفحهنمایشهای قابلحمل هستند. مطمئناً تلفن همراه بیش از یک دهه است که وجود داشته و گوشیهای لمسی نیز از سال ۲۰۰۷ وارد بازار شدهاند. اما مسلماً، تا پیش از زمان عرضه آیپد اپل در سال ۲۰۱۰، والدین کشف نکرده بودند که چگونه آین دستگاهها میتوانند یک پرستار کودک مناسب باشند. چند ویدیو برای کودک خود پخش کرده و چند بازی نیز در تبلت وی نصب نمایید تا با آنها سرگرم شود، آنگاه میبینید که حتی غیرقابلکنترلترین کودکان نیز میتوانند همراه شما در یک رستوران گرانقیمت شام بخورند. آمازون یک نسخه ویژه از تبلتهای Fire Tablet خود را با قاب محافظ مخصوص کودکان ارائه میدهد. این تبلت ارزانقیمت یک اشتراک FreeTime Unlimited آمازون را نیز پیشنهاد میدهد. این سرویس به کودکان امکان دسترسی به بسیاری از برنامهها، بازیها، کتابها، ویدیوها و محتوای آموزشی شرکتهایی همچون دیزنی و Nickelodeon را فراهم میسازد. پژوهشگر اصلی این مطالعه، دکتر جان هاتون (John Hutton)، پزشک اطفال و محقق بالینی در بیمارستان کودکان سینسیناتی است. دکتر هاتون مینویسد:
این اولین مطالعهای است که به ارتباط بین استفاده زیاد از نمایشگرها و معیارهای پایینتر ساختار مغزی و مهارتهای کودکان پیشدبستانی میپردازد. این موضوع مهم است، زیرا مغز در ۵ سال اول بهسرعت درحالتوسعه است. این زمانی است که مغز بسیار انعطافپذیر بوده و همهچیز را جذب میکند، این ارتباطات قوی تا آخر عمر باقی خواهند ماند.
دکتر هاتون همچنین اشاره کرد که کودکانی که بیش از پنج ساعت در مقابل یک صفحهنمایش مینشینند، معمولاً والدینی دارند که ۱۰ ساعت را در مقابل یک نمایشگر سپری مینمایند، درنتیجه زمانی برای هرگونه تعامل بین والدین و فرزندان آنها وجود نخواهد داشت.
شاید این روزها جندان غیرقابلباور نباشد، اما هاتون میگوید که ۹۰ درصد کودکان یک ساله از نمایشگرها استفاده میکنند. او اشاره کرد که در برخی مطالعاتی که او در آنها دخیل بوده است، کودکان دو یا سه ماهه نیز از صفحهنمایشها استفاده کردهاند. دکتر هاتون، آن بخش از مغزی را که بیشازحد از نمایشگر استفاده کرده، مقایسه نموده است؛ قشر سفید، آن قسمتی که بخشهای مختلف مغز را به هم متصل کرده و بدین شیوه آنها میتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. اگر این اتصالات بهدرستی توسعه پیدا نکنند، پردازش مغزی میتواند خفه و یا اینکه کند شود.
اگر میخواهید به کودکان خود در فعالیتهایی که میتوانند به تسریع توسعه قشر سفید منجر شوند، کمک نمایید، باید بگوییم که برخی مطالعات نشان میدهند که یادگیری یک ابزار موسیقی (برای رشد کودک عالی است)، تردستی و خواندن، به ساختار و سازماندهی قشر سفید مغز کمک خواهد کرد. کودکانی که بیش از یک ساعت در روز از یک صفحهنمایش استفاده کنند، قشر سفید مغز خود را از توسعه و سازماندهی بازمیدارند.
درحالیکه انجمن پزشکان اطفال آمریکا پیشنهاد میکند که کودکان ۳ تا ۵ ساله، در هر روز نباید بیش از یک ساعت را در مقابل نمایشگرها سپری نمایند، این انجمن همچنین توصیه میکند که نوزادان ۱۸ ماهه و کوچکتر بهغیراز تماس تصویری با خانواده و دوستان، نباید از محدوده زمانی یادشده فراتر روند.
نظرات