رشد روز افزون اطلاعات و گسترش میزان استفاده کاربران از فضای وب، سبب شده تا گوگل به عنوان یکی از بزرگ ترین بازیگران این عرصه، در طی چند سال اخیر و با خرید ساختمانهایی در کشورهای مختلف، دفاتر و مراکز نگهداری سرورهای خود را توسعه دهد.
زمانی که بحث خلاقیت و بهرهوری کارمندان در محیط کار پیش میآید، بی شک شرکتهایی مثل کمپانی گوگل که سردمدار این مسائل هستند به ذهن آدم خطور میکنند. این شرکت همان اندازه که به خاطر پیشرفت در تکنولوژی مطرح است برای مزایایی مانند غذاهای رایگان و عضویت در باشگاه، که در اختیار کارمندانش قرار میدهد، معروف است. حتی کارشناسی با عنوان “مامور خوشحالی” استخدام میکند که در شرح شغلی این فرد آمده است که باید کارمندان را خوشحال کند و بهرهوری را بالا نگه دارد.
شرکتهای دیگر به سرعت در حال یادگیری از گوگل هستند، سعی میکنند مشارکت و انگیزه کارمندانشان را با دخیل کردن آنان در فعالیتهای خلاقانه افزایش دهند و به آنان اشتیاقی دهند تا از کارشان لذت ببرند و احساس خوبی نسبت به خودشان داشته باشند.
تمام محیطهای کاری در سراسر انگلستان مناطقی برای استراحت و بازی کارمندانشان تهیه کرده اند که کارمندان میتوانند در آنجا استراحت کنند، چت کنند و خلاقیت خود را افزایش دهند، همچنین کلاسهایی برای آموزش مهارتهای خلاقیت برای کارمندان ترتیب داده اند مثل کلاس زبان، کلاس نقاشی و کلاسهای موسیقی.
سازمانهایی که فرهنگ خلاقیت را پرورش میدهند احتمالا خوشحال ترند و کارمندانی با انگیزه دارند که بیشتر به سازمان متعهد میشوند و در نهایت باعث افزایش بهره وری سازمان میگردند.
چه چیزهایی باید از دفترهای کاری گوگل برای طراحی محیط کاری بیاموزیم؟
دفاتری سبز، راه ماشین روی قدیمی و قفسههای کتاب چرخان از ویژگیهای دیوانه کنندهای هستند که تنها در دفاتر جذاب گوگل پیدا میشوند. گوگل برای طراحیهای محیطی غیر متعارف خود معروف شده است که قسمتی از مدل خلاقانه آن محسوب میشوند.
اگرچه اینگونه دفاتر کاری گوگل جذاب به نظر میرسند اما حقیقتی دیگر پشت این طراحیهای جذاب نهفته است. در ادامه با راههایی آشنا میشویم که گوگل از آنها برای ایجاد محیط کاری ” خوشحال و پربازده” بهره میبرد.
آنهایی که دور هم مینشینند، باهم کار میکنند
همیشه دلیلی بزرگ برای انجام تحقیقات روی اهمیت محیط فیزیکی محل کار و تاثیر آن روی نوآوری کارمندان وجود داشته است. مطالعات نشان داده اند در محیط کاری که کارهای تیمی تشویق میشوند، بهره وری به میزان ۱۵درصد افزایش مییابد.
برخلاف ساختار قدیمی سلسله مراتبی که مدیر ارشد در بالاترین طبقات سازمان و مدیران مبتدی در طبقات میانی ان قرار میگرفتند، مطالعات نشان داده اند که برای تمامی افراد لازم است تا باهم کار کنند و اطلاعات را با هم به اشتراک بگذارند. این موضوع به کندی اما به صورتی کاملا جدی در دستور کار سازمانها قرار گرفته است.
در گوگل فرهنگ سازمان نحوه برخورد خودمانی بین کارمندان را رواج میدهند. این بسیار در نشان دادن اینکه چطور همکاری، خلاقیت و بازدهی را ارتقا میدهد، مهم است.
فرهنگ گوگل بیشتر روی افراد تمرکز دارد تا نتیجه کاری آنها. گوگل مزایایی استاندارد در اختیار کارمندانش قرار داده است که شامل مورادی است از قبیل تامین سلامتی رایگان، مزایایی برای تعطیلات و ۳ وعده غذایی رایگان که فلسفه وجودی آن، این شعار است: “زندگی در گوگل، فقط کار کردن نیست”. این درحالی است که آن چیزی که به این فرهنگ کمک میکند طراحی غیر معمول محیط کاری گوگل است.
آیا این طراحی غیرمعمول، پربازده است؟
اگرچه برخی از دفاتر اصلی گوگل در سراسر جهان با محیطهای عادی کاری متفاوتند مانند دفتر واقع در دوبلین که سبز سبز است مانند یک جنگل ساختگی، والیبال ساحلی و دیواری برای صخره نوردی در دفتر کالیفرنیا، دفتر نیویورک که شبیه به یک اتاق همایش ساخته شده است و یک کتابخانه مجازی عجیب با قفسههای چرخان کتاب در دفتر نیویورک واقع هستند، تمامی اینها منافع خود را دارند اما کارها چگونه انجام میشوند؟
برای حصول اطمینان از اینکه آیا گوگل کامل ترین محیط کاری را برای کارمندانش ایجاد کرده است یا خیر، تمام موارد از راهروها و تزئینات تا رنگ نقاشیها به دقت تجزیه و تحلیل میشوند.
هریک از فضاهای کاری برای افزایش خلاقیت و تشویق ارتباطات بین اعضا حتی آنان که از تیم جدا هستند، طراحی شده است. گوگل تعمدا کسانی را استخدام میکند که بلند پروازند و همچنین در دستاوردهای تخیلی افتخارآفرین بوده اند. برای همین محیطهایی میسازد تا کارمندانش همیشه بتوانند با حداکثر توانشان کار کنند.
قانون فاصله ۴۵ متری تا غذا
اگر نگاهی به کارمندان گوگل در بخش نیویورک بیاندازیم، میفهمیم که آن کارمندان باور دارند که انرژیهای گوناگونی در سطح شهرشان وجود دارد که روی محیط کاری شان تاثیر میگذارد. هیچ بخشی از شرکت بیشتر از ۴۵ متر با محل سرو غذا که در آن یک رستوران یا کافه واقع شده است، فاصله ندارد. این مکانها کارمندان را تشویق میکند تا بیشتر باهم صحبت کنند وبیشتر الهام ببخشند.
این برخورد خودمانی کارمندان را برای کار کردن در کنار یکدیگر تقویت میکند. به غیر از علایق و ارزشهای مشترک کارکنانی که در کنار یکدیگر کار میکنند، تمایل بیشتری برای مشارکت دارند.
آیا طراحیهای محیطی ارزش دارد؟
چه چیزهایی از این محیط کاری دیوانه کننده گوگل میتوان فهمید؟ طراحی یک دفتر کاری باید منعکس کننده محیطهای کاری تکامل یافته امروزه باشد. کارکردن مشارکتی درحال محبوب شدن است و گوگل به عنوان موتور جستجوی درجه یک دنیا، باید هر کاری میکند درست باشد!
در زمینه طراحی فضای کاری، فهمیدیم که کارکردن مشارکتی باید با فرهنگ دفتر کاری مطابقت داشته باشد. در ادامه چند ویژگی کلیدی که برای ایجاد محیط کاری مشارکتی لازم است را با هم میخوانیم:
برنامهای برای تشویق برخوردهای مشارکتی
محیطهای مشترک مانند کافه، اتاق استراحت
نواحیای که برای بیش از یک نفر تهیه شده باشد.
گوگل بالغ بر ۵۷،۰۰۰ کارمند دارد. و با ویژگیهایی که در اختیار کارمندانش قرار میدهد مانند وعدههای غذایی سالم و رایگان، تسهیلات بدن سازی، ۱۸ هفته مرخصی زایمان با حقوق به مادران و پرداختهای رقابتی، آنان بالای ۸۰ درصد رضایت شغلی دارند. کارمندان گوگل پس از ۵ سال کار به میانگین حقوق ۱۳۳،۰۰۰دلار میرسند.
تنها کلید برای ورود به محیطهای کاری موفق، نوآوری، تجربه و سرگرمی است.
گوگل اکنون ۷۰ دفتر کاری در بیش از ۴۰ کشور در سراسر دنیا دارد.
مزایایی که گوگل در اختیار کارمندانش قرار میدهد و باعث شده است تا گوگل را به بهترین جا برای کار کردن تبدیل کند:
مزایایی که گوگل در اختیار کارمندانش قرار میدهد باعث شده است تا نه تنها این شرکت به بهترین شرکت تکنولوژیکی دنیا برای کار کردن تبدیل شود بلکه به بهترین شرکت در سطح آمریکا برای مشغول به کار شدن تبدیل شده است.
کارمندان گوگل از ۵ امتیاز به آن ۴٫۴ امتیاز داده اند. بنابراین حتما نقاط ضعفی هم از دید کارمندانش دارد.
اما چه چیزی کار کردن در گوگل را جذاب تر میکند؟
ما از میان نظرات کارمندان آن شرکت مزایا و معایب این غول تکنولوژی را گرد آوردیم که در ادامه با هم میخوانیم:
۱- گوگل کارمندانش را به مهمانی، بیرون رفتنهای دسته جمعی مثل رفتن به اسکی و پیک نیک رفتن در طول تابستان دعوت میکند.
۲- مدیران رده بالای گوگل مانند لری پیچ و سرجی برین تمام جمعهها یک فرومی برگزار میکنند با نام TGIF، که کارمندان میتوانند از این طریق تمام سوالات خود را راجع به شرکت بپرسند و جواب بگیرند. در ضمن اصلا هم مهم نیست که سوالات تکراری باشند به تمامی آنها پاسخ داده میشود.
۳- کارمندان به باشگاه، زمینهای والیبال، بولینگ و پارک ورزشی در Google’s Mountain View دسترسی دارند.
۴- گوگل ۳ وعده غذای رایگان به کارمندانش در طول روز میدهد. گوگل به ارائه غذاهای خوش خوراک معروف است. همچنین تعداد زیادی کافه در Google’s Mountain View دارد.
حالا اما گوگل خلاقیت جدیدی به خرج داده است و برای بهبود عملکرد کارکنان خود و همین طور حفاظت از محیط زیست برنامه جدیدی را در شرکت خود ترتیب داده است.
اگر چه این خریدها برای شرکت بزرگی چون کمپانی گوگل، عجیب نیست اما این رشد و پیشرفت، تنها به خرید دفاتر جدید محدود نمیشود و اخیرا گزارش شده که این شرکت حدود ۴۰ هکتار اراضی کشاورزی واقع در در منطقه کالفرنیای آمریکا را خریداری کرده است.
سخنگوی گوگل در مصاحبهای در این رابطه عنوان کرد که این شرکت قصد دارد تا در این زمینها، انواع درختان و گیاهان را برای استفاده در ساختمانها و فضای باز دفاتر خود پرورش دهد. این روزها، بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیای فناوری به استفاده از درخت و گیاهان در فضای کاری کارمندان خود روی آوردهاند به طوری که اخیرا شرکت اپل، چیزی حدود ۸ هزار درخت را به فضای اپل پارک اضافه کرده است.
در این میان، شرکت فیسبوک نیز با استفاده از درخچهها و گیاهان در سقف ساختمانها خود، باغی به مساحت ۳٫۶ هکتار را ایجاد کرده که در نوع خود قابل توجه است. گوگل با ایجاد این باغ ۴۰ هکتاری، دیگر نیاز ساختمانها و محوطه دفاتر خود به درختان و گیاهان را خود تامین خواهد کرد.
نظرات