لپتاپهای سری تی (T) لنوو از میان تمام خطوط تولید محبوبیت خاصی دارند و به نظر میرسد مدل ThinkPad T490s هم از این قانون پیروی نماید. کمپانی چینی این رایانه را تولید کرده تا با عملکرد مناسب، دوام باتری خوب و سایر مشخصات فنی کاربردی، اکثر نیازهای افراد از یک لپتاپ را برآورده کند.
ThinkPad T490s نسخه معمولیتر ThinkPad T490 است و احتمالاً در برخی جهات عملکرد مشابهی با برادر بزرگتر خود به ثبت برساند. البته به خاطر اینکه باتری ThinkPad T490 که پارسال معرفی شد قابل تعویض نبود و نمیتوانستیم به راحتی آن را دربیاوریم، شاید تنها مزیت آن را بتوانیم کارت گرافیکی بدانیم که امکان جداسازی آن وجود داشت.
محصول سال ۲۰۱۹ لنوو حدود ۱۳۰۰ گرم وزن دارد و حاشیههای مشکی رنگ آن کوچکتر هستند. ضمن اینکه نمونهای از آن تولید شده که در آن نمایشگری ۱۴۴۰p از نوع Dolby Vision به کار رفته است. به علاوه، در این دستگاه، پردازندهای از سری Whiskey Lake اینتل حضور دارد.
نقاط قوت
- عملکرد عالی
- کیبورد راحت
- کیفیت ساخت بالا
- وزن و ضخامت کم
نقاط ضعف
- صفحه نمایش معمولی
مشخصات فنی
CPU | Intel Core i5-8265U |
GPU | Intel UHD Graphics 620 |
صفحه نمایش | ۱۴ اینچی فول اچدی با رزولوشن ۱۰۸۰*۱۹۲۰ پیکسل |
ابعاد | ۱۶٫۱*۲۲۵٫۸*۳۲۹ میلیمتر |
وزن | ۱۲۷۰ گرم |
پورتها | · یک درگاه تاندربولت ۳ Type-C · یک درگاه USB 3.1 Gen 1 Type-C · دو درگاه USB 3.1 Gen 1 Type-A · یک درگاه HDMI 1.4b · یک درگاه قرار دادن کابل مبدل پورت LAN · جک هدفون ۳٫۵ میلیمتری · محل قرار دادن مموری کارت میکرو SD · سنسور اسکنر اثر انگشت |
رم | ۱۶ گیگابایت |
حافظه داخلی | ۵۱۲ گیگابایت SSD |
باتری | ۵۷ واتی لیتیوم یونی |
رنگبندی | مشکی، نقرهای |
سیستم عامل | ویندوز ۱۰ پرو |
قیمت | حدوداً ۱۸۰۰ دلار |
طراحی
لپتاپ ThinkPad T490s شرکت لنوو تا کنون به دو رنگ مشکی و نقرهای تولید شده ولی نمونهای که برای نوشتن این مقاله به کار رفته، مشکی است. جنس پوشش بالایی فیبر کربن و جنس پوشش زیرین منیزیم است که باعث شدهاند وزن این دستگاه بیشتر از ۱۳۰۰ گرم نشود.
در واقع باید اعتراف کنیم که وزن کم یکی از مزیتهای این رایانه به شمار میرود. بد نیست به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر نمیخواهید بابت خرید لپتاپ ThinkPad X1 Carbon زیاد هزینه کنید، میتوانید همان پول را به ThinkPad T490s بدهید و از وزن کم و قابلیت حملونقل آسان آن لذت ببرید.
لوگوی ThinkPad موجود در گوشه بالای درب لپتاپ مانند همیشه نقرهای است که بر خلاف لوگوی مشکی رنگ براق موجود در ThinkPad X1s است. درست مانند سایر لپتاپهای سری ThinkPad امسال که لوگوی لنوو (Lenovo) را ندارند، این محصول هم از این قانون پیروی میکند.
ظاهر و طراحی کلی ThinkPad T490s به لپتاپهای تبدیل شونده لنوو شبیه است ولی شکل جلویی این محصول رو به پایین طراحی شده تا فکر کنیم لبههای تیزی دارد.
ضمناً مانند سایر لپتاپهای این خط تولید محبوب، ThinkPad T490s هم تأییدیه نظامی ۱۲ MIL-STD-810G را دریافت کرده تا بتواند در شرایط سخت مانند رطوبت، لرزش، ارتعاش، گرمای زیاد، ارتفاع، خاک و . . . مقاومت داشته باشد.
همانطور که از یک لپتاپ اینچنینی انتظار دارید، پورتهای زیادی در اطراف آن جایگیری کردهاند تا از این نظر آن را شبیه برادر بزرگتر خود بدانیم. در سمت چپ، دو USB Type-C وجود دارد که یکی USB 3.1 Gen 1 و دیگری تاندربولت ۳ است. در کنار اینها یک درگاه USB 3.1 Gen 1 Type-A، یک درگاه HDMI 1.4b، جک هدفون ۳٫۵ میلیمتری و پورت خروجی قرار دادن کابل LAN حضور دارند.
در سمت راست، یک USB 3.1 Gen 1 Type-A قرار گرفته و یک محل قرار دادن Smart Card وجود دارد. در پشت این دستگاه هم درگاه گذاشتن مموری کارت میکرو SD مشاهده میشود که میتوانید در آن سیمکارت نیز قرار دهید. مطمئناً چنانچه نسخه دارای قابلیت اتصال سلولی ThinkPad T490s را خریداری نکردید، گذاشتن سیمکارت هیچ فایدهای نخواهد داشت.
همین نکته را میتوانیم یکی از تصمیمات عجیب لنوو بدانیم زیرا علیرغم اینکه نمونهای از رایانهها که قابلیت اتصال به اینترنت سلولی را دارند تولید نشده ولی کمپانی چینی باز هم محل قرار دادن سیمکارت را در این محصولات قرار داده است. برای درآوردن این درگاه، باید از ابزار خاصی بهره ببرید بنابراین باید با این موضوع که نباید کارتهای حافظه را مدام درآورده و بگذارید، کنار بیایید.
در قسمت زیرین این رایانه همراه، دو اسپیکر قرار گرفتهاند. ضمن اینکه پنل محافظ را هم میتوانید با باز کردن پنج پیچ جدا کنید. لازم به ذکر است که باتری جداشدنی نیست که البته یک موضوع طبیعی در لپتاپهای باریک به شمار میرود. بنابراین کسانی که میخواهند منبع نیروی رایانههای همراه خود را جدا کرده و بدون باتری از آنها استفاده کنند، باید سراغ سری لپتاپهایی بروند که به خط تولید تی (T) تعلق دارند.
صفحه نمایش
به خاطر وجود عدد ۴ در مدل لپتاپ مورد بحث ما، مشخص است که نمایشگر این دستگاه ۱۴ اینچی بوده و رزولوشن آن ۱۰۸۰p با ۴۰۰ واحد روشنایی است هرچند مدل پایه این رایانه تولید شده که روشنایی آن به ۲۵۰ واحد میرسد. برای افرادی که قصد دارند کمی بیشتر هزینه کنند ولی نمیخواهند به صورت نامعقول پول بابت لپتاپ بدهند، نسخهای از ThinkPad T490s وجود دارد که ۱۴۴۰p رزولوشن داشته و کیفیتش Dolby Vision است که برای نوشتن این مقاله به کار رفته است. البته نکته عجیب اینکه کمپانی چینی نمونهای از این محصول که ۴۰۰ واحد روشنایی دارد و از قابلیت اتصال LTE 4G بهره نمیبرد را به فروش نمیرساند.
لازم به ذکر است که نسخه دارای صفحه نمایش لمسی نیز تولید شده که تعداد واحدهای روشنایی آن به عدد ۴۰۰ میرسد. بهزعم برخی کارشناسان، لمسی نبودن صفحه نمایش لپتاپی که کیبورد دارد، زیاد موضوع مهمی نیست.
اگر مستقیماً به پنل ۱۴ اینچی این رایانه نگاه کنید، متوجه ظاهر معمولی آن خواهید شد. این نکته را از این جهت میگوییم زیرا شاهد حضور نمایشگر ضد درخشندگی و مات در ThinkPad T490s که شبیه لپتاپ HP EliteBook x360 1040 G5 باشد نیست. شاید بتوانیم اینگونه بگوییم که رنگها کمی حالت کشیدگی به خود میگیرند و زاویه دید هم آنطور که انتظار داریم، نیست چرا که وقتی از جلو به این صفحه نمایش خیره میشوید، رنگها به اینطرف و آنطرف کشیده میشوند.
موضوعی که باید حتماً آن را یادآور شویم، کیفیت بالای نمایشگر در فضاهای باز است زیرا اگر این دستگاه را زیر نور خورشید قرار دهید و سعی داشته باشید محتواها و برنامههای در حال اجرا را ببینید، متوجه وضوح بالای تصاویر خواهید شد.
در مورد حاشیههای مشکی رنگ اطراف نمایشگر هم بگوییم که لنوو امسال آنها را به میزان ۱۱ درصد کوچکتر کرده است. البته نوار بالایی و پایینی بزرگترند تا جا برای وبکم و سنسور IR جهت تشخیص چهره وجود داشته باشد. خوبی محصول سال ۲۰۱۹ لنوو این است که بر خلاف مدل سال قبل، میتوانید هم از حسگر IR بهره ببرید و هم از گارد حفاظتی ThinkShutter.
صفحه کلید
درست مانند سایر لپتاپهای خط تولید ThinkPad، کیبورد این رایانه که در موردش بحث میکنیم نیز فوقالعاده است. راحتی، دقت و سکوت تنها چند نکته کلیدی این صفحه کلید هستند که تنها با عمق نسبتاً معقول دکمهها حاصل شدهاند.
با چنین دکمههایی، امکان ندارد به صورت اشتباهی یک کاراکتر را دو بار فشار دهید. شاید اگر همین نکات را به افراد تایپیست و کسانی که با نوشتن سروکار دارند بگویید، آنها شروع به تحسین این صفحه کلید کنند. در واقع، وجود چنین کیبوردهایی در لپتاپهای ThinkPad به یک استاندارد تبدیل شده و دیگر لازم نیست برای خرید یک رایانه همراه به خاطر این فاکتور نظر دیگران را جویا شوید.
البته از آن جایی که هر چیزی یک اشکال دارد، صفحه کلید ThinkPad T490s هم ممکن است با دکمه Fn شما را مورد اذیت و آزار قرار دهد چرا که در سمت چپ دکمه Ctrl جایگیری کرده است. خوشبختانه امکان تغییر این کار با استفاده از نرمافزار Lenovo Vantage وجود دارد و شما میتوانید کاری کنید که دکمه Fn مانند دکمه Ctrl عمل نماید.
ترکپوینت این رایانه بین حروف G، H و B حضور یافته و با به کارگیری آن میتوانید نشانگر ماوس را جابهجا کنید. اگر تا کنون با چنین چیزی کار نکردهاید، مطمئناً کمی طول خواهد کشید که به آن عادت نمایید. در بالای ترکپد همچنین، سه دکمه جایگیری کردهاند که با نگه داشتن آنها به همراه ترکپوینت، میتوانید کارهایی نظیر کشیدن و رها کردن را انجام دهید.
به نظر بسیاری از افراد، استفاده از ترکپد که قابلیت کلیک شوندگی دارد یک مزیت به حساب میآید به خصوص اینکه اینبار دکمههای کلیک چپ و راست و غلطک از همدیگر جدا شدهاند. ضمن اینکه همانند سایر لپتاپهای امروزی، درایور به کار رفته برای قسمت ترکپد ThinkPad T490s، از نوع Precision مایکروسافت است که دقت بالایی دارد.
عملکرد
نمونهای که برای نوشتن این مقاله به کار رفته، از پردازنده Core i5-8265U اینتل و رم ۱۶ گیگابایتی بهره میبرد که در لپتاپهای تجاری مشخصات فنی مناسبی به حساب میآیند. البته شاید برخیها رایانهای که پردازنده Core i7 و رم ۱۶ گیگابایتی دارد را بیشتر دوست داشته باشند ولی با همین امکانات متوسط رو به بالا هم مطمئناً به مشکلی از نظر عملکرد برخورد نخواهید کرد.
پردازنده Core i5 از خانواده Whiskey Lake یا دومین نسل از تراشههای هشتمین نسل بوده و در آن چهار هسته و هشت رشته وجود دارد و از نوع ۱۵ واتی TDP است. خبر خوب اینکه لنوو در مدل پایه این لپتاپ پردازنده Core i5 قرار داده بنابراین دیگر شاهد رایانهای با پردازنده Core i3 نیستیم. همانطور که گفتیم، برای افرادی که دوست دارند کمی بیشتر هزینه کنند نیز نمونهای تولید شده که پردازندهاش Core i7 است ولی متأسفانه مقدار رم ThinkPad T490s نهایت ۱۶ گیگابایت بوده و بیشتر نمیشود.
همانطور که از لپتاپهای تجاری انتظار میرود، عملکرد این لپتاپ هم در حد معمولی و راضیکننده است. این محصول لنوو میتواند تقریباً اکثر کارهایی که از آن انتظار داریم را انجام دهد هرچند امکان دارد در زمان اجرای نرمافزارهای ویرایش ویدیو کمی با تیک همراه شود. به طور کلی، لپتاپهای زیادی تولید شدهاند که پردازنده Core i5، کارت گرافیک متصل و رم ۱۶ گیگابایتی دارند بنابراین عملکردشان با هم زیاد فرقی ندارد.
کار اصلی که باید با این دستگاه انجام دهید، اجرای نرمافزارهای اداری مانند آفیس، برنامههای چت نظیر اسکایپ و یا اپلیکیشنهای مرورگر مانند گوگل کروم است. با این اوصاف، اگر میخواهید ویدیو ویرایش یا بازیهای سنگین اجرا کنید، باید سراغ رایانهای قدرتمندتر بروید.
دوام باتری فوقالعاده است چرا که با استفاده معمولی، این لپتاپ به راحتی هشت ساعت روشن خواهد ماند. البته انجام این کارها با حضور یک پردازنده Core i5، نمایشگر ۱۰۸۰p و باتری ۵۷ واتی انجام شده است. باید به این موضوع هم اشاره داشت که نسبت به مدل دارای صفحه نمایش QHD، دوام باتری کمتر خواهد بود. اینگونه در نظر بگیرید که هر چه رزولوشن بیشتر، کیفیت تصاویر بهتر و مشخصات فنی قویتر شد، دوام باتری هم کاهش خواهد یافت. افرادی که معمولاً هنگام شارژ شدن نیز عجله دارند، باید بدانند که با تکنولوژی Rapid Charge لنوو در این دستگاه، میتوانند در عرض ۶۰ دقیقه بیش از ۸۰ منبع نیرو را شارژ کنند.
برای آزمایشات بنچمارک، تست PCMark 8 به انجام رسید که رایانه را در زمینه مصارف خانگی، معمولی و محل کار بررسی مینماید. ابتدا مصارف خانگی که بیشتر افراد یا وبگردی و چت تصویری میکنند و یا با بازی سرگرم میشوند را مورد نقد قرار میدهیم.
نتایج در این بخش آزمایشها راضیکننده است هرچند تفاوت فاحشی میان نمونه دارای پردازندههای Core i5 با Core i7 وجود دارد. در مرحله بعد، سراغ آزمایشهای Creative میرویم که در آن نرمافزارهای ویرایش ویدیو و بازیهای سنگین را اجرا میکنیم.
بار دیگر نتایج خوبی حاصل میشود. در نهایت، آزمایش مربوط به اجرای نرمافزارهای آفیس انجام خواهد شد و از آن جایی که لنوو ThinkPad T490s را با همین هدف تولید کرده، شاهد درخشش این دستگاه هستیم.
در پایان اشاره کنیم که آزمایشهای PCMark 10 نیز انجام شد که امتیازات آن شبیه آزمایشهای PCMark 8 است.
خلاصه
لپتاپ ThinkPad T490s محصول میانرده و فوقالعادهای است که واقعاً مشکلی در آن وجود ندارد. شاید بتوانیم بزرگترین ضعفش را نمایشگر معمولی بدانیم که اگر کیفیت Dolby Vision آن همانند کیفیت ThinkPad T490 بود، نمیتوانستیم آن را زیاد مناسب بدانیم.
سایر مشخصاتی که این رایانه دارد بسیار عالی است و با وزن تقریباً ۱۳۰۰ گرمی هیچ عیب و نقصی در آن وجود ندارد. نکته جالب اینکه حتی با پردازنده Core i5 نیز عملکردی فوقالعاده و دوام باتری بالایی با این رایانه به ثبت میرسد. البته با همه این توضیحات، نمیتوانیم دلیل تولید ThinkPad T490s را بدانیم زیرا تنها تفاوتی که با ThinkPad T490 دارد، به بخش پردازنده گرافیکی مربوط میشود.
پورتهای متعددی در این رایانه به کار رفتهاند و چنانچه باتری زودتر آن چیزی که فکرش را میکردید خالی شد، میتوانید از تکنولوژی Rapid Charge بهره ببرید تا در ۱ ساعت بیش از ۸۰ درصد باتری شارژ گردد. یک گارد محافظ به نام ThinkShutter در دور وبکم لپتاپ حضور دارد که البته جلوی سنسور IR جهت تشخیص چهره را نمیگیرد.
در نهایت، اگر به دنبال لپتاپی هستید که قابلحمل بوده و وزن کمی دارد، ThinkPad T490s بهترین گزینه پیش روی شما به حساب میآید ولی چنانچه به رایانه همراه تبدیل شوندهای نیاز دارید، در همین خط تولید ThinkPad لنوو میتوانید موارد زیادی را پیدا کنید.
نظرات